Armand Barbès

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Armand Barbès
Armand Barbès, lithografie door Jeannin
Armand Barbès, lithografie door Jeannin
Geboren Pointe-à-Pitre, 18 september 1809
Overleden Den Haag, 26 juni 1870
Parlementaire groep Republikein
Politieke functies
Revolutionair
Tijdvak Julimonarchie, IIe republiek, Tweede keizerrijk
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Frankrijk

Armand Sigismond Auguste Barbès (Pointe-à-Pitre, 18 september 1809 - Den Haag, 26 juni 1870) was een Frans republikeins revolutionair, en een van de bekendste tegenstanders van de Julimonarchie. Er zijn twee dagen in de Franse politieke geschiedenis waarop hij de hoofdrol speelde:

  • 12 mei 1839, de dag waarop de Franse republikeinen oogden het bewind van koning Louis Philippe omver te werpen; zijn boude optreden op deze dag leidde tot een veroordeling tot een levenslange gevangenisstraf, maar hij werd ten gevolge van de revolutie van 1848 vrijgelaten. Daarna:
  • 15 mei 1848, Een dag waarop hij beschuldigd werd van een coup d'état. Hij werd opnieuw in de gevangenis gegooid, maar kreeg een pardon van Napoleon III, toen nog president.

Na zijn vrijlating leek Barbès zich aan te sleuiten bij de wat gematigde revolutionairen, maar de drang zijn aartsvijand Auguste Blanqui tegen te zitten dreef hem allengs verder ter linkerzijde in het revolutionaire kamp. Op aanraden van Lamartine richtte Barbès de club de la Révolution op, eigenlijk met als voornaamste doel een tegenhanger te zijn van Blanqui's Société républicaine Centrale [1]

karikatuur van Barbès die in mei 1848 oproept tot een nieuwe republiek

Bij de verkiezingen voor de grondwetsamenstellende vergadering die op 23 april 1848 werden gehouden werd Barbès gekozen als vertegenwoordiger voor het departement waar hij oorspronkelijk uit afkomstig was, de Aude. Zijn parlementaire carrière zou niet van lange duur blijken; op 15 mei 1848 werd de Assemblée Nationale bezet door manifestanten, die onder het voorwendsel een petitie aan de regering te willen geven om een grotere rol bij de bevrijding van Polen te spelen, het gebouw waren binnengedrongen. Barbès was aanvankelijk tegenstander van deze demonstratie, en probeerde tevergeefs de demonstranten te overtuigen weer naar huis te gaan, maar hij verloor enigszins zijn hoofd toen hij Blanqui in de burelen van de assemblée ontwaarde. In een poging om als groot aanvoerder van de demonstratie gezien te worden, leidde hij toen de meute naar het Hôtel de ville, en proclameerde aldaar een nieuwe, radicale republiek. Helaas voor hem waren de demonstranten wat minder vervuld van ultrarepublikeins élan: met het arriveren van de Nationale garde vluchtten de demonstranten, en Barbès werd gearresteerd. Hij werd in april 1849 door het hooggerechtshof te Bourges berecht wegens het aanzetten tot staatsgreep en het oproepen tot burgeroorlog en werd veroordeeld tot deportatie. Barbès week uit naar Nederland, waar hij in Den Haag verbleef tot aan zijn dood op 26 juni 1870, slechts enkele weken voor het einde van het Tweede keizerrijk.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Centraal republikeins genootschap. Aanvankelijk heette die club trouwens Centrale républicaine insurrectionnelle maar in het licht van de ongewenste aandacht die een dergelijke naam zou trekken werd die naam al snel veranderd.