Bedevaartskerk van Wies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bedevaartskerk van Wies
Werelderfgoed cultuur
Wieskirche boenisch okt 2003.jpg
Land Vlag van Duitsland Duitsland
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria i, iii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 271
Inschrijving 1983 (7e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst
Altaarruimte van de Bedevaartskerk

De Bedevaartskerk van Wies (Duits: Wieskirche) is een ovale rococokerk, gelegen in de plaats Wies, gemeente Steingaden (Beieren) aan de voet van de Alpen in Duitsland. Ze werd gebouwd in de late jaren 1740 door de broers Johann Baptist en Dominikus Zimmermann. Die laatste leefde de laatste elf jaar van zijn leven in de buurt.

In 1738 werden tranen gezien op een oud houten beeld van de Gegeselde Verlosser. Dit mirakel leidde tot een toevloed van bedevaarders. In 1740 werd een kleine kapel gebouwd om het beeld te huisvesten, maar al snel bleek dat het gebouw te klein was in verhouding met het aantal pelgrims dat het aantrok. Daarop besliste de abdij van Steingaden om er een afzonderlijke kerk aan te wijden.

De bouw vond plaats tussen 1745 en 1754 en het interieur werd gedecoreerd met stucwerk in de traditie van de School van Wessobrunn. De kerk, die gezien wordt als Zimmermanns laatste meesterwerk, werd ontwijd in het begin van de 19e eeuw. Protest van de lokale boeren zorgde ervoor dat dit juweeltje uit de rococo-architectuur werd gespaard van de sloophamer. De bedevaartskerk staat sinds 1983 op de lijst van Werelderfgoed en werd tussen 1985 en 1991 grondig gerestaureerd.