Borgen (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Borgen
Borgen Logo.png
Genre Politiek drama
Speelduur 60 minuten
Bedenker Adam Price
Hoofdrollen Sidse Babett Knudsen
Pilou Asbæk
Birgitte Hjort Sørensen
Regie Søren Kragh-Jacobsen
Rumle Hammerich
Jannik Johansen
Jesper W. Nielsen
Louise Friedberg
Mikkel Nørgaard
Annette K. Olesen
Scenario Adam Price
Jeppe Gjervig Gram
Tobias Lindholm
Muziek Halfdan E
Land van oorsprong Vlag van Denemarken Denemarken
Taal Deens
Productie
Producent Camilla Hammerich
Uitzendingen
Start 26 september 2010
Einde 10 maart 2013
Afleveringen 30
Seizoenen 3
Netwerk DR
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Borgen is een Deens politiek televisiedrama van de publieke omroep DR. De drie seizoenen, van elk tien afleveringen, werden uitgezonden in respectievelijk 2010, 2011 en 2013. De bedenker van de serie, Adam Price, gaf voor de start van de uitzending van het derde seizoen aan dat hij dacht dat dit het laatste zou worden.[1]

Algemeen[bewerken]

De naam van de serie (De burcht) verwijst naar het regeringscentrum Christiansborg in Kopenhagen, het gebouw dat onder meer het Deense parlement (Folketinget) en het departement (Statsministeriet) van de premier huisvest. Hoewel de serie tot de fictie behoort en de personages, hun belevenissen en de politieke partijen dus verzonnen zijn, verwijst de plot wel naar herkenbare situaties en locaties.

Christiansborg, de Kopenhaagse 'burcht' waarnaar de serie is genoemd.

De centrale figuur is politica Birgitte Nyborg, gespeeld door Sidse Babett Knudsen. In de loop van de seizoenen moet zij in haar functie van statsminister (premier) bijna dagelijks keuzes maken tussen haar oorspronkelijke idealen en de harde politieke werkelijkheid. Vertrouwensrelaties met andere politici worden regelmatig op de proef gesteld en er wordt veel gevraagd van haar vermogen om behendig te opereren. Daarbij moet zij soms haar handen vuil maken. Bovendien wordt het steeds minder mogelijk haar gezinsleven overeind te houden. Zij kan maar weinig thuis zijn, haar echtgenoot wil zelf carrière maken en haar opgroeiende zoon en dochter hebben het moeilijk. Ook de beide andere hoofdpersonages, de ambitieuze journaliste Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen) en de cynische spindoctor Kasper Juul (Pilou Asbæk), worden voortdurend geconfronteerd met professionele en persoonlijke dilemma's. Elke aflevering wordt voorafgegaan door een passend citaat, bijvoorbeeld van een beroemde denker over macht, zoals Niccolò Machiavelli of Bertrand Russell.

In het derde seizoen, dat twee jaar later speelt, is Birgitte Nyborg geen premier meer. Zij en Katrine Fønsmark gaan nieuwe politieke en persoonlijke uitdagingen aan. De rol van tv-journaalchef Torben Friis (Søren Malling) is geprononceerder dan in de seizoenen I en II. Zijn zekerheden worden hevig aan het wankelen gebracht. Door de veranderde Deense politieke constellatie is een aantal nieuwe personages toegevoegd. Kasper Juul treedt minder op de voorgrond en is vooral belangrijk als de vader van Katrines kind. Hij heeft de overstap gemaakt van de politiek naar de journalistiek en Katrine doet het omgekeerde.

De bedenker en belangrijkste scenarioschrijver is Adam Price, die de serie schreef met Jeppe Gjervig Gram en Tobias Lindholm. Voor de afzonderlijke afleveringen werden wisselende regisseurs ingezet, met als coördinerend regisseur Søren Kragh-Jacobsen, die eerder bekroond werd met een Bodil voor de kinderfilm Gummi-Tarzan en tot de oprichters van Dogma 95 behoorde. Borgen is een productie van de Deense openbare omroep DR, die ook verantwoordelijk is voor andere internationaal succesvolle tv-dramaseries als Ørnen: En krimi-odyssé, Forbrydelsen en Livvagterne.

Verhaal[bewerken]

Seizoenen 1 en 2
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Tijdens een bezoek aan Londen gebruikt de Deense premier Lars Hesselboe door onvoorziene omstandigheden een bankkaart van de staat voor privé-aankopen, met de bedoeling het geld later terug te betalen. Hij draagt zijn medewerker Ole Dahl op de terugbetaling in orde te brengen. Nog voordat Dahl dat heeft kunnen doen, sterft deze plotseling aan een hartaanval, in het bijzijn van de journaliste Katrine Fønsmark. Omdat Katrine niet wil dat haar relatie met de getrouwde Dahl bekend wordt, vraagt ze hulp aan haar ex-vriend Kasper Juul, spindoctor van politica Birgitte Nyborg. Hij ruimt alle sporen in het appartement op en vindt daarbij de afschriften van de aankopen van de premier. Omdat zijn baas Birgitte Nyborg weigert dit bewijsmateriaal te gebruiken, biedt hij het een andere politieke leider (Michael Laugesen) aan. Deze brengt het bewijsmateriaal naar buiten tijdens het slotdebat voor de verkiezingen. Tijdens dat slotdebat houdt Brigitte een verrassende toespraak en men neemt aan dat haar partij "De Moderate" (in het Nederlands vertaald als "Middenpartij") mede daardoor een schitterend resultaat behaalt. Tijdens de onderhandelingen krijgt zij het aanbod om de eerste vrouwelijke premier van Denemarken te worden.

Als premier moet Birgitte Nyborg soms keuzes maken die in strijd zijn met haar eigen moraal. Ook haar privéleven wordt op de proef gesteld. Aan het begin van haar ambt krijgt ze de volle steun van thuis, maar later begint het premierschap meer tijd in beslag te nemen. Haar man Philip en kinderen Laura en Magnus hebben er steeds minder begrip voor dat hun vrouw en moeder veel van huis is. Op den duur scheiden Birgitte en Philip, die inmiddels een nieuwe vriendin heeft. De gezondheid van Laura heeft ook te lijden onder de scheiding. Zij krijgt een zenuwinzinking en komt in een privé-instelling terecht om aan te sterken. Aan het eind van het tweede seizoen schrijft premier Birgitte Nyborg nieuwe verkiezingen uit.

Seizoen 3
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Bij de start van het derde seizoen blijkt dat Nyborgs partij de verkiezingen heeft verloren. Lars Hesselboe is opnieuw premier. Na deze nederlaag is Nyborg het bedrijfsleven ingegaan. Na twee jaar besluit ze terug te keren in de politieke arena, omdat ze van mening is dat De Moderate een te rechtse koers zijn gaan varen. Ze lijken zelfs mee te gaan in Hesselboes visie op immigratie, wat voor De Moderate een belangrijk punt is. Nadat partijleider Jacob Kruse haar aanbod om aan zijn zijde terug te keren heeft afgewezen, daagt ze hem uit als partijleider. Daarbij krijgt ze hulp van oudgediende Bent Sejrø en van Katrine Fønsmark, die haar perschef wordt. De drie zoeken medestanders. Vooraanstaand partijlid Jon Berthelsen spreekt tijdens het partijcongres, een maand later, openlijk zijn steun voor haar uit. Even later blijkt dat Kruse een politiek akkoord heeft gesloten, wat zijn aanzien doet stijgen. Wanneer vervolgens de stemming over de partijleider plaatsvindt, verliest Nyborg nipt van Kruse. Ze toont zich strijdbaar en richt een nieuwe partij op, "De Nye Demokrater" (de Nieuwe Democraten). Daarnaast rommelt het bij TV1 sinds Katrines vertrek. Journaal-hoofdredacteur Torben Friis krijgt het steeds moeilijker in zijn persoonlijke en professionele leven.

Personages[bewerken]

Acteur Personage Seizoen functie (aflevering) Partij
1 2 3
Sidse Babett Knudsen Birgitte Nyborg premier (2 t/m 20)
partijleider van de Middenpartij (1 t/m 20)
partijleider van de Nieuwe Democraten (22 t/m 30)
Middenpartij
Nieuwe Democraten
Pilou Asbæk Kasper Juul Birgittes spindoctor (1, 3 t/m 20)
journalist (21 t/m 30)
Middenpartij
Birgitte Hjort Sørensen Katrine Fønsmark journaliste (1 t/m 20)
Birgittes perschef (21 t/m 30)
Nieuwe Democraten
Lars Knutzon Bent Sejrø Birgittes politieke vertrouwenspersoon en leermeester
minister van Financiën (2 t/m 10)
Middenpartij
Nieuwe Democraten
Søren Malling Torben Friis
journaalchef TV1 (1 t/m 30)  
Benedikte Hansen Hanne Holm
journaliste (1 t/m 30)  
Peter Mygind Michael Laugesen hoofdredacteur Ekspres (3 t/m 30)
partijleider van de Arbeiderspartij (1 t/m 2)
Arbeiderspartij
Søren Spanning Lars Hesselboe premier (1 t/m 2, 21 t/m 30)
partijleider van de Liberalen (1 t/m 30)
Liberalen
Mikael Birkkjær Philip Christensen Birgittes echtgenoot (1 t/m 10)
vader van Laura en Magnus
 
Freje Riedmann Laura Nyborg Christensen Birgittes dochter  
Emil Poulsen Dam Magnus Nyborg Christensen Birgittes zoon  
Flemming Sørensen Bjørn Marrot   partijleider van de Arbeiderspartij (2 t/m 13)
minister van Buitenlandse Zaken (2 t/m 13)
Arbeiderspartij
Lars Brygmann Troels Höxenhaven   partijleider van de Arbeiderspartij (13 t/m 14)
minister van Justitie (2 t/m 14 )
Arbeiderspartij
Bjarne Henriksen Hans Christian Thorsen[2] partijleider van de Arbeiderspartij (14 t/m 30)
minister van Defensie (2 t/m 20)
Arbeiderspartij
Dar Salim Amir Diwan   partijleider van de Groenen en minister van Klimaat (2 t/m 15)
vredesonderhandelaar (17 t/m 18)
Groenen
Morten Kirkskov Niels Erik Lund   secretaris-generaal  
Signe Egholm Olsen Anne Sophie Lindenkrone partijleider van de Solidariteitsunie (1 t/m 30) Solidariteitsunie
Ole Thestrup Svend Åge Saltum partijleider van de Vrijheidspartij (1 t/m 30) Vrijheidspartij
Jannie Faurschou Yvonne Kjær partijleider van Nieuw Rechts (1 t/m 30) Nieuw Rechts
Jens Jacob Tychsen Jacob Kruse   partijleider van de Middenpartij (21 t/m 30)
Eurocommissaris (12 )
Middenpartij
Jens Albinus Jon Berthelsen   politicus Middenpartij
Nieuwe Democraten
Julie Agnete Vang Christensen Nete Buch   politicus Middenpartij
Nieuwe Democraten
Kristian Halken Erik Hofmann   politicus Nieuw Rechts
Nieuwe Democraten
Lars Mikkelsen Søren Ravn   econoom Nieuwe Democraten
Legenda 
  Hoofdrol
  Bijrol
  Gastrol
  Geen rol

Verspreiding[bewerken]

Prijzen[bewerken]

Externe links[bewerken]

Afleveringen[bewerken]

Seizoen 1[bewerken]

Aflevering Deense titel Nederlandse titel Première (DR1) Vlaamse
uitzending (Canvas)
Nederlandse
uitzending (VARA)
1.01 Dyden i midten De deugd in het midden 26 september 2010 5 september 2012 17 januari 2013
1.02 Tæl til 90 Tel tot 90 3 oktober 2010 12 september 2012 24 januari 2013
1.03 Det muliges kunst De kunst van het mogelijke 10 oktober 2010 19 september 2012 31 januari 2013
1.04 Hundrede dage Honderd dagen 17 oktober 2010 3 oktober 2012 7 februari 2013
1.05 Mænd der elsker kvinder Mannen die van vrouwen houden 24 oktober 2010 10 oktober 2012 14 februari 2013
1.06 Statsbesøg Staatsbezoek 31 oktober 2010 17 oktober 2012 21 februari 2013
1.07 Ikke se, ikke høre, ikke tale Horen, zien en zwijgen 7 november 2010 24 oktober 2012 28 februari 2013
1.08 Agurketid Komkommertijd 14 november 2010 31 oktober 2012 7 maart 2013
1.09 Del og hersk Verdeel en heers 21 november 2010 7 november 2012 14 maart 2013
1.10 Første tirsdag i oktober Eerste dinsdag van oktober 28 november 2010 14 november 2012 21 maart 2013

Seizoen 2[bewerken]

Aflevering Deense titel Nederlandse titel Première (DR1) Vlaamse
uitzending (Canvas)
Nederlandse
uitzending (VARA)
2.01 89.000 børn 89.000 kinderen 25 september 2011 11 januari 2013 5 september 2013
2.02 I Bruxelles kan ingen høre dig skrige In Brussel hoort niemand je schreeuwen 2 oktober 2011 12 september 2013
2.03 Den sidste arbejder De laatste arbeider 9 oktober 2011 18 januari 2013 19 september 2013
2.04 Op til kamp Klaar voor de strijd 16 oktober 2011 26 september 2013
2.05 Plant et træ Plant een boom 23 oktober 2011 25 januari 2013 3 oktober 2013
2.06 Dem & os Zij en wij 30 oktober 2011 10 oktober 2013
2.07 Hvad indad tabes, skal udad vindes Verlies je binnen, win dan buiten 6 november 2011 1 februari 2013 17 oktober 2013
2.08 Hvad indad tabes, skal udad vindes - del 2 Verlies je binnen, win dan buiten - deel 2 13 november 2011 24 oktober 2013
2.09 Privatlivets fred Rust in het privéleven 20 november 2011 8 februari 2013 31 oktober 2013
2.10 En bemærkning af særlig karakter Een zwaarwichtige mededeling 27 november 2011 7 november 2013

Seizoen 3[bewerken]

Aflevering Deense titel Nederlandse titel Première (DR1) Vlaamse
uitzending (Canvas)
Nederlandse
uitzending (VARA)
3.01 I Danmark er jeg født Denemarken is mijn geboorteland 1 januari 2013 18 maart 2014 3 februari 2014
3.02 Med lov skal land bygges Op wetten bouwt men het land 6 januari 2013 25 maart 2014 10 februari 2014
3.03 Den rigtige nuance af brun De juiste tint bruin 13 januari 2013 1 april 2014 17 februari 2014
3.04 Den enes død... De één z'n dood... 27 januari 2013 8 april 2014 24 februari 2014
3.05 Du skal ikke bedrive hor Gij zult geen overspel plegen 3 februari 2013 15 april 2014 3 maart 2014
3.06 Fortidens sønner Zonen van het verleden 10 februari 2013 22 april 2014 10 maart 2014
3.07 Faldet De val 17 februari 2013 29 april 2014 17 maart 2014
3.08 Man har et standpunkt... Niets zo veranderlijk als de mens 24 februari 2013 6 mei 2014 24 maart 2014
3.09 Fornuft og følelse Verstand en gevoel 3 maart 2013 13 mei 2014 31 maart 2014
3.10 Valget Verkiezingen 10 maart 2013 20 mei 2014 7 april 2014
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Borgen series three will likely be its last, reveals the show's creator, Radio Times, 28 mei 2012
  2. Dit personage heette in de eerste serie Hans Christian Kongsmark, maar de achternaam werd veranderd in Thorsen