Brent Meuleman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brent Meuleman, burgemeester van Zelzate - (c) OnFocus

Brent Meuleman (Gent, 17 maart 1988) is een Belgisch politicus voor Vooruit.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 trok hij de poort van het Koninklijk Atheneum Zelzate achter zich dicht, nadat hij er humane wetenschappen had gestudeerd. In 2010 beëindigde hij aan de campus Ledeganck van de Hogeschool Gent zijn opleiding tot leerkracht in het secundair onderwijs Engels en niet-confessionele zedenleer.

Onmiddellijk na het afstuderen ging hij aan de slag als communicatieambtenaar bij het gemeentebestuur van Zelzate. In september 2011 keerde hij terug naar het Koninklijk Atheneum Zelzate, maar dan als leerkracht. Na één schooljaar was zijn vervangingscontract ten einde, waarop hij in 2012 aan de slag ging bij BP in de Gentse Kanaalzone. Hier werkte hij als arbeider in een ploegenstelsel. Opnieuw één jaar later, in september 2013, werd hem gevraagd terug te keren naar het Koninklijk Atheneum Zelzate. Dit keer zou hij er blijven tot juni 2017, om vervolgens provinciaal coördinator te worden bij SamenSterker Oost-Vlaanderen, een coöperatie die groepsaankopen organiseert en is ontstaan uit een samenwerking tussen sp.a, Bond Moyson, ABVV en COOP. In september 2018 keerde hij een laatste keer terug naar onderwijs met de bedoeling definitief als leerkracht aan de slag te blijven. Opnieuw kwam hieraan een einde toen hij op 16 januari 2019 werd benoemd tot burgemeester van Zelzate. Hij koos er voor zijn professionele loopbaan bij het Koninklijk Atheneum Zelzate stop te zetten om voltijds als burgemeester aan de slag te gaan.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Meuleman sloot zich in 2007 aan bij de lokale sp.a-afdeling. Hij draaide een aantal jaren mee achter de schermen en nam in 2012 deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Alhoewel hij op een schijnbaar onverkiesbare 11e plaats stond, behaalde hij 302 voorkeurstemmen en werd hij de tweede verkozene van de sp.a-lijst, na toenmalig burgemeester en lijsttrekker Freddy De Vilder. Op 2 januari 2013 legde hij voor de eerste maal de eed af als gemeenteraadslid. Gedurende deze legislatuur zou sp.a in Zelzate voor het eerst in 80 jaar naar de oppositiebanken verhuizen. Na de verkiezingsnederlaag van 14 oktober 2012 strandde sp.a op 5 zetels. Op 25 mei 2014 nam hij deel aan de parlementsverkiezingen en behaalde hij als 3e opvolger op de Oost-Vlaamse sp.a-Kamerlijst 2.675 voorkeurstemmen. Datzelfde jaar stapten twee lokale sp.a-raadsleden, Freddy De Vilder en Patricia De Meyer, uit de lokale sp.a-afdeling uit onvrede met de vernieuwings- en verjongingsoperatie die het lokale partijbestuur wou doorvoeren. Als gevolg hiervan werd Meuleman op 24 november 2014 door zijn partij aangesteld als nieuwe fractievoorzitter van de sp.a-fractie.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 werd hij als sp.a-lijsttrekker en kandidaat-burgemeester de uitdager van toenmalig burgemeester Frank Bruggeman (Open Vld). Meuleman moest zijn fractie, die door het vertrek van twee dissidente raadsleden was geslonken van 5 tot 3 gemeenteraadsleden, opnieuw in het winnende kamp zien te krijgen. Het resultaat van de verkiezingen overtrof uiteindelijk de verwachtingen. De sp.a-lijst haalde 7 zetels binnen en had met Meuleman, die 1.334 voorkeurstemmen behaalde, plots de populairste politicus van de kanaalgemeente in huis.

Op 10 november 2018, na 26 dagen onderhandelen, haalde Zelzate de (inter)nationale pers, toen bekend raakte dat de gemeente zou bestuurd worden door een coalitie van sp.a (7 zetels) en PVDA (6 zetels). De toekomstcoalitie, zoals de bestuursploeg van Zelzate ze noemt, wordt sindsdien geleid door Brent Meuleman, die op 30-jarige leeftijd de jongste burgemeester van Zelzate werd.

De eedaflegging van Meuleman in de handen van waarnemend Oost-Vlaams gouverneur, Didier Detollenaere, en die aanvankelijk voorzien was in december 2018, kon pas plaatsvinden op 16 januari 2019. Dit was het gevolg van een klacht die uittredend burgemeester Frank Bruggeman (Open Vld) had ingediend bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Uiteindelijk zou Bruggeman zowel van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen als van de Raad van State ongelijk krijgen en kon het meest linkse bestuur van Vlaanderen geïnstalleerd worden.

Bij de parlementsverkiezingen van 26 mei 2019 stond Meuleman op de 18e plaats van Oost-Vlaamse sp.a-Kamerlijst. Hij behaalde 3.757 voorkeurstemmen.