Cathy Ubels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cathy Ubels
Cathy Ubels in 1982
Cathy Ubels in 1982
Algemene informatie
Naam Catharina (Cathy) Ubels-Veen
Partij ARP, CDA, EVP
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland
Cathy Ubels

Catharina (Cathy) Ubels-Veen (Kampen, 28 oktober 1928) is een Nederlands voormalig politica. Namens de Evangelische Volkspartij was ze van 1982 tot 1986 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Levensloop[bewerken]

Ubels volgde voor haar politieke carrière een secretaresseopleiding en studeerde daarna enige tijd sociologie. In 1975 werd Ubels voor de ARP, later het CDA lid van de gemeenteraad van Dokkum (tot 1982). Van 1979 tot 1982 was ze ambtenaar van de burgerlijke stand.

Ubels behoorde tot de ontevreden CDA-leden (veelal oud-ARP'ers) die uit de partij stapten. Ze sloot zich aan bij de progressieve Evangelische Volkspartij (EVP). Vrij toevallig werd zij na de Tweede Kamerverkiezingen van 1982 Kamerlid en fractievoorzitter van de eenpersoonsfractie van de EVP, nadat de nummers één en twee zich van de lijst hadden teruggetrokken. Ubels verdedigde de progressief-christelijke standpunten van de EVP in de Kamer. Ze streed voor een anti-kernwapenbeleid van het kabinet-Lubbers en voor meer solidariteit en rechtvaardigheid.

In 1986 werd zij niet als Kamerlid herkozen.

Ubels stapte in juni 1989 uit de EVP. In datzelfde jaar ging de partij op in GroenLinks.

Persoonlijk[bewerken]

Cathy Ubels is getrouwd en heeft vier kinderen.

Externe links[bewerken]