Church of Pakistan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Church of Pakistan
Trinity Cathedral, hoofdkerk van het bisdom Karachi
Trinity Cathedral, hoofdkerk van het bisdom Karachi
Indeling
Hoofdstroming Protestants
Richting Anglicaanse Gemeenschap
Aard
Locatie Vlag van Pakistan Pakistan
Aantal leden ca. 3.000.000[1]
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Church of Pakistan is een verenigd protestants-christelijk kerkverband in Pakistan. Dit kerkgenootschap maakt deel uit van de Anglicaanse Gemeenschap.[2]

Ontstaan[bewerken]

Het kerkverband is ontstaan in 1970 als een samenvoeging van Anglicanen, Schotse Presbyterianen (Kerk van Schotland), United Methodists en Lutheranen. Het is het enige kerkverband in Zuid-Azië waarin de Lutheranen vertegenwoordigd zijn. Hoewel verenigd, zijn het de Angicaanse theologie en uitstraling die de boventoon voeren. Dit komt omdat vanaf het begin het aantal Anglicaanse gelovigen binnen de gemeenschap met 800.000 het grootste was.

De Church of Pakistan heeft twee theologische seminaries:

Organisatie[bewerken]

Het kerkgenootschap heeft een episcopale organisatie. Dit betekent dat het gebied opgedeeld is in dioceses. Aan het hoofd van ieder bisdom staat als primaat een bisschop. Aan het hoofd van de kerk staat geen aartsbisschop maar de Moderator of the Church of Pakistan. Dit is momenteel Samuel Robert Azariah de bisschop van Raiwind. Op 19 december 2000 werd voor het eerst een vrouwelijke diaken gewijd.

Lijst van dioceses[bewerken]

Christenminderheid[bewerken]

De meeste christenen in Pakistan zijn nakomelingen van dalits en behoren tot de arme onderlaag van de samenleving. Het totaal aantal protestantse christenen in Pakistan is met ca. 3.000.000 aanzienlijk, maar op de totale bevolking van 193.238.868 is dit slechts 1,5%. De overgrote meerderheid is moslim. Ondanks de aanwezigheid van een officiële instantie als de Church of Pakistan, is de christenminderheid in Pakistan op lokaal niveau vaak het slachtoffer van onderdrukking. De Church of Pakistan zet zich daarom niet alleen in voor religieuze en spirituele zaken, maar ook voor sociale en economische behoeften van de gelovigen. Een bekend lid van de Church of Pakistan is de in 2010 wegens blasfemie ter dood veroordeelde Asia Bibi.

Bronnen, noten en/of referenties