Danie Theron

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Danie Theron
Theron met fiets, 1899
Theron met fiets, 1899
Geboren 9 mei 1972
Tulbagh, Britse Kaapkolonie
Overleden 5 september 1900
Gatsrand nabij Fochville, Zuid-Afrikaansche Republiek
Land/partij Vlag van de Zuid-Afrikaansche Republiek Zuid-Afrikaansche Republiek
Onderdeel Tweede Boerenoorlog
Dienstjaren 1899-1900
Rang Kapitein
Eenheid Verkenners
Leiding over Theron se Verkenningskorps

Daniël Johannes Stephanus "Danie" Theron (Tulbagh, 9 mei 1872 - Gatsrand, 5 september 1900) was de kapitein van de fietsinfanterie van de Boeren tijdens de Tweede Boerenoorlog. Zijn eenheid specialiseerde zich vooral in militaire verkenning.

Tweede Boerenoorlog[bewerken]

Theron had gediend als commando en werkte als docent en advocaat toen de oorlog uitbrak, waarna hij de leiding kreeg over de militaire verkenning van de Boeren, Therons Verkenningskorps (TVK). Omdat paarden te kostbaar waren maakte zijn eenheid gebruik van fietsen.

Zijn tegenstander, Frederick Russell Burnham, noemde Theron vanwege zijn uitstekende guerillatactieken één van de grootste Boerenverkenners. In juli 1900 waren de Britten zo geïntimideerd door Theron dat ze een prijs van £1000 op zijn hoofd zetten en 4000 soldaten op hem af stuurden.

Op 5 september 1900 kwam Theron oog in oog te staan met een Kaapse cavalerie, waarna hij bij het daaropvolgende gevecht sneuvelde.

Nalatenschap[bewerken]

Monument nabij Pretoria

Op 28 december 1907 werd het Danie Theron Monument door Louis Botha en Jan Smuts onthuld nabij Potchefstroom.

Op 9 september 1950 werd een nieuw monument onthuld op de plek waar Theron sneuvelde, nabij de N12 tussen Johannesburg en Potchefstroom.

Op 6 maart 2002 werd in Pretoria een nieuw monument onthuld door voormalig president Nelson Mandela, waarbij Mandela in het Afrikaans zijn bewondering voor Theron uitsprak.

Trivia[bewerken]

Theron is een ver familielid van actrice Charlize Theron.