Errol Flynn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Errol Flynn
Errol Flynn1.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Errol Leslie Thomson Flynn
Geboren 20 juni 1909
Overleden 14 oktober 1959
Land Australië
Werk
Beroep acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Errol Leslie Thomson Flynn (Hobart, 20 juni 1909 - Vancouver, 14 oktober 1959) was een Australisch-Amerikaans acteur die vooral bekend is geworden door zijn rollen in piratenfilms en zijn spraakmakende privéleven.

Jeugd en carrière[bewerken]

Errol Flynn is geboren in Hobart maar verhuisde naar Sydney als kind. Hij werd daar van school gestuurd, omdat hij een affaire had met de schoolzuster. Daarna verhuisde hij naar Nieuw-Guinea en in de begin jaren 30 naar Engeland om acteur te worden. In 1933 kreeg hij zijn eerste rol.

Flynn werd begin jaren '30 bekend door rollen in westerns en piratenfilms. Vooral Captain Blood (1934) en The Sea Hawk (1940) groeiden uit tot klassiekers. In 1938 speelde hij Robin Hood in The Adventures of Robin Hood met als tegenspeelster Olivia de Havilland met wie hij in nog acht andere films zou verschijnen. Op het witte doek had hij weliswaar een imago als stoere en knappe rebel, dat alles viel in het niet bij zijn privéleven dat hij kleurrijk beschreef in zijn autobiografie My Wicked, Wicked Ways.

Bette Davis was een actrice met wie Flynn erge ruzie had. Ze speelden samen in de films The Sisters en The Private Lives of Elizabeth and Essex. In die laatste film moest Davis Flynn een klap geven en dat deed ze dan ook zo hard mogelijk, tot ongenoegen van Flynn. Davis had vooral een hekel aan Flynn, omdat hij vaak te laat kwam op de set, zijn tekst niet altijd kende en meer dan eens dronken op de set arriveerde. Bovendien was hij in haar ogen een B-acteur. De origineel voorgenomen titel van de film The Earl of Essex vond zij dan ook onacceptabel. Ook stond ze er op dat haar naam boven de zijne zou prijken op de affiches.

Door zijn alcoholisme en verslaving aan morfine verouderde hij snel en de rollen werden schaarser voor Flynn. Toch kreeg hij nog een aantal mooie rollen te spelen - bijvoorbeeld in 1957 in The Sun Also Rises, gebaseerd op de roman van Ernest Hemingway met als tegenspelers Ava Gardner, Tyrone Power en Mel Ferrer. Net toen hij eind jaren '50 naam begon te maken als serieus acteur, overleed hij.

Privéleven[bewerken]

Errol Flynns privéleven is minstens even interessant als zijn filmloopbaan. Zodra hij een ster was in Hollywood, kreeg hij ook de reputatie van een grootgeschapen, biseksuele playboy. Hij zou een langdurige relatie met tegenspeelster Olivia de Havilland gehad hebben (hoewel De Havilland dit ontkent), als wel een vluchtige affaire met de schrijver Truman Capote. Flynn stond erom bekend erg wilde feesten te geven in zijn gigantische huis in Hollywood. De bijnaam die hij van collega Marlene Dietrich kreeg is veelzeggend: Satan's Angel.

Ondanks zijn gemak om vrouwen en mannen te verleiden, is hij meer dan eens beschuldigd van 'statutory rape', het hebben van seks met minderjarige meisjes. Uiteraard waren die beschuldigingen erg ongunstig voor zijn filmcarrière, maar onder grote belangstelling werd Flynn uiteindelijk onschuldig verklaard. Ook zijn overmatig drank- en drugsgebruik zorgde ervoor dat hij snel verouderde en steeds minder goede filmaanbiedingen kreeg. Een beruchte anekdote over zijn alcoholverslaving is het verhaal dat alle productiemaatschappijen hem verboden om nog langer drank te nuttigen op de filmset. Flynn ging daarom tijdens het filmen continu sinaasappelen eten. Een gezonde keus zou je denken, ware het niet dat Flynn iedere sinaasappel van tevoren met wodka injecteerde.

Nog controversiëler waren Flynns politieke voorkeuren. In de jaren 80 ging het gerucht dat Flynn een aanhanger van het fascisme was en dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de nazi's had gespioneerd. In werkelijkheid was Flynn juist uiterst links. In 1938 ging hij zelfs naar Spanje om daar voor het tijdschrift Life reportages te schrijven over de republikeinse legers. Flynn keerde al na twee weken terug omdat hij emotioneel getroffen was door de verschrikkingen van de burgeroorlog. Daarnaast was er een bericht in de media opgedoken dat Flynn om het leven zou zijn gekomen. Eind jaren 50 kwam Flynns politieke voorkeur opnieuw in opspraak: dit keer nam hij het op voor Cuba. Flynn was onder de indruk van het optreden van Fidel Castro die volgens hem vrijheid en vernieuwing bracht. Flynn ging zelfs naar Cuba om daar een documentaire op te nemen. Kort na deze openlijke steunbetuiging aan het communisme overleed hij.

Flynn trouwde drie keer en was vader van vier kinderen. Zijn eerste huwelijk werd op 29 juni 1935 gesloten met actrice Lili Damita. Het stel scheidde op 8 april 1942 van elkaar. Uit dit huwelijk werd in 1941 één kind geboren (acteur en journalist Sean Flynn, die in 1970 vermoord werd door de Rode Khmer in Cambodja) . In augustus 1943 trouwde Flynn met Nora Eddington, eveneens een actrice. Op 7 juli 1948 gingen ze uit elkaar. Twee kinderen werden uit dit huwelijk geboren; Deidre in 1945 en Rory in 1947. Zijn derde en laatste huwelijk ging hij aan met de bijna twintig jaar jongere actrice Patricia Wymore, op 23 oktober 1950. Ze bleven bij elkaar tot aan zijn dood en kregen op 25 december 1953 een dochter (Arnella). Arnella overleed op 21 september 1998, op slechts 44-jarige leeftijd. In zijn laatste dagen had Flynn een langdurige relatie met een 15-jarig meisje, Beverly Aadland.

Errol Flynn stierf in 1959 in Vancouver, aan boord van zijn jacht, aan een zware hartaanval. De slechts 50-jarige Flynn bleek na autopsie het lichaam van een 75-jarige man te hebben.

Filmografie[bewerken]