Europese School

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Europese school Frankfurt

Een Europese School is een school die opgericht is door de Europese Unie, maar die in het land waar ze zich bevindt ook erkend wordt als officiële (openbare) school.

Historisch[bewerken]

Bij de oprichting van de Europese Unie (toentertijd: EGKS) in 1957 werd door het akkoord van Luxemburg (een "intergouvernementeel protocol") de eerste school daar opgericht.
In 2002 werd het protocol vervangen door een "Conventie" die het statuut vastlegt, sedert de laatste uitbreiding van 2004 ook erkend door de nieuwe lidstaten.

Doelstelling[bewerken]

Aanvankelijk waren deze scholen opgezet als een dienst aan de gezinnen van de Europese ambtenaren. Later werd de doelstelling verruimd naar: een meertalig, multicultureel en multinationaal onderwijs te verschaffen op het niveau van voorschools, lager en secundair onderwijs. De secundaire afdeling (het vo) bereidt voor op het hoger onderwijs van het eigen land, maar ook van het Europese hoger onderwijs door het Europese Baccalaureaat.

Scholen[bewerken]

Momenteel bestaan er volgende Europese scholen:

. Europese School Den Haag (Nederland)

Samen zijn deze scholen goed voor meer dan 20.000 leerlingen. De scholen hebben zich verenigd in een overkoepelend samenwerkingsverband: "ScholaEuropaea".

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]