Federale monarchie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De term federale monarchie kan twee dingen betekenen.

Een federatie van monarchieën, waar de deelstaten zelf een monarchie zijn en tezamen een federatie vormen. Het staatshoofd van dit federale land kan gekozen worden uit een van de vorsten van de verschillende monarchieën of het staatshoofdschap rouleert tussen de verschillende monarchen. Voorbeelden zijn de Verenigde Arabische Emiraten, waarbij de monarchen, emirs, het staatshoofd kiezen. Een ander voorbeeld is Maleisië, waar de functie van staatshoofd rouleert tussen de sultans.

De term federale monarchie wordt ook gebruikt voor bondsstaten waarin een koning of andere monarch aan het hoofd van het land staat. De deelstaten zelf zijn geen monarchieën, maar maken deel uit van een monarchie. Australië, België en Canada zijn hedendaagse federale monarchieën. Spanje en het Verenigd Koninkrijk worden vanwege de verregaande autonomisering van sommige van hun deelgebieden soms beschreven als federale monarchieën, maar zijn de jure unitaire monarchieën.

Een federale republiek waarbij er een of meerdere gebiedsdelen geregeerd worden door monarchen, maar waar zij op federaal niveau geen macht uitoefenen, worden niet als een federale monarchie beschouwd. Dit komt voor in enkele Afrikaanse landen.