Gebruiker:Bfwelter/Piatra Craiului

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Piatra Craiului
Piatra Craiului vanuit het zuiden
Hoogste punt 2238 meter
Lengte 25km km
Coördinaten 45° 31′ NB, 25° 12′ OL
Onderdeel van Zuidelijke Karpaten
Bestaat uit Kalksteen
Bfwelter/Piatra Craiului (Roemenië)
Bfwelter/Piatra Craiului
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
Karstverschijnselen in de Piatra Craiului

De Piatra Craiului (Duits: Königstein) is een gebergte in de Zuidelijke Karpaten in Roemenië.

De Piatra Craiului bestaat uit een 25 kilometer lange smalle bergrug van kalksteen. Deze is noordoost-zuidwest georiënteerd en ligt tussen het Făgărașgebergte en het Bucegigebergte. Aan de zuidkant ligt het lagere Leaota gebergte. Aan de noordkant dalen de flanken direct af naar het Transsylvanisch plateau. De hoogste top wordt La Om of Piscul Baciului genoemd en heeft een hoogte van 2238 meter.

Flora en Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Dianthus callizonus (Roemeens: Garofita)

De eerste onderzoeken naar planten en vegetatie vonden al plaats in de 17e eeuw. In 2000 werden in het kader van een uitgebreid onderzoek door het Nationaal Park Piatra Craiului nog 26 nieuwe soorten gevonden. Er zijn 1108 soorten en ondersoorten van planten bekend. Dit is 30% van het totaal aantal in Roemenië. De Dianthus callizonus (Roemeens: Garofița Pietrei Craiului), een berganjer die alleen in dit gebergte voorkomt, is het symbool voor het gelijknamige nationaal park. 48 van de 53 in Roemenië aanwezige Orchideeën soorten kan men hier vinden. De hoogste pieken liggen in de Alpiene zone.

Van de ongewervelde dieren komen er 35 alleen in dit gebergte voor (endemisch). Een van de 216 soorten vlinders is het in Europa bijna verdwenen tijmblauwtje[1].

Er zijn 108 soorten vogels bekend waarvan er 50 beschermd zijn. Het aantal roofvogels is vergeleken met de omliggende bergmassieven laag.

Bij de kleine zoogdieren vindt men 18 soorten vleermuizen die huizen in de vele grotten.

De grote zoogdieren worden onder andere vertegenwoordigd door de bruine beer, gems, hert, everzwijn, lynx, vos en wolf. Deze dieren verspreiden zich via corridors naar het nabijgelegen Bucegigebergte.

Geologie[bewerken | brontekst bewerken]

bijna vertikale gelaagdheid

De Piatra Craiului is samen met de rest van de Karpaten onstaan tijdens het tweede deel van de Alpine gebergtevorming in het Mioceen 23 tot 5 miljoen jaar (Ma) geleden. Door een oostwaardse gerichte tectonische beweging ontstonden toen de Karpaten[2]. De structuur van de Piatra Craiului verschilt met zijn dikke kalklaag sterk van de omliggende gebergtegroepen. De kalk werd in het Trias (250 tot 200 miljoen jaar geleden) afgezet in de Tethysoceaan. De laag kon zo dik worden omdat de bodemdaling van de zee op de plaats waar nu de Karpaten en Dinariden liggen gelijke tred hield met de kalkproductie. De toenmalige koraalrifen kunnen worden vergeleken met bijvoorbeeld het huidige Groot Barrièrerif voor de oostkust van Australië[3].

De eerste wetenschappelijke geologische onderzoeken vonden plaats in 1863. In 1907 typeerde de Franse geograaf Emmannuel de Martonne het gebergte als 'een morfolgisch ongeluk' ten opzichte van de omliggende massieven 'met een uitgesproken elegant profiel'.

Op de kristallijne schistlaag ligt een laag van kalksteen met een dikte van 300 meter in het zuiden tot 1000 meter in het noorden. De kalklaag domineert 40% van het gebergte. De bijhorende karstverschijnselen komen tot uiting in diepe bergkloven in het noordwesten, steile ravijnen, 600 ondiepe grotten en 15 diepe verticale grotten. Een hiervan is met 540 meter verticaal de diepste van Roemenië. Met name in het noorden van de keten is het kalkgesteente sterk gelaagd. De hoek van de lagen loopt van 30-40 graden in het zuiden naar verticaal in het noorden.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

De vlakkere delen van het massief aan de noord- en westkant zijn vanaf de 17e eeuw, toen migratie uit Brasov op gang kwam, veelal ontdaan van bebossing en in gebruik als weides. 20% van de bossen is in handen van de staat de rest is prive. Het gevaar van illegale ontbossing is groot [4].

In het zuiden is met name in Rucăr en het nabijgelegen Câmpulung de houtindustrie de belangrijkste bron van inkomsten. Zărneşti is de meest geïndustrialiseerde gemeente in de Piatra Craiului. Door de economische crisis is de werkloosheid er hoog.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Het Plattelandstoerisme is het meest ontwikkeld in het oosten en zuiden. Het toeristisch potentieel van het gebied is groot maar nog weinig benut. Er zijn weinig statistieken. In 2011 bezochten circa 110.000 mensen het Nationaal Park. De helft van hen deed dat met tenten deels buiten de officiele campeerterreinen. Een derde overnachtte in een van de berghutten en bivaks op de berg. De rest vond plaats in een pension of hotel. Slechts 4% van de bezoekers kwam uit het buitenland.

Het gebied is geschikt voor activiteiten als wandelen, mountainbiken en rotsklimmen. Het is goed ontsloten met toegangen van uit het noorden (Zarnesti) en het zuiden (Podu Dâmboviței).

Piatra Craiului Nationaal Park[bewerken | brontekst bewerken]

De hele bergketen is onderdeel van het nationale park Piatra Craiului. Het park werd opgericht in 1938 met een oppervlakte van 440 hectare. Tegenwoordig beslaat het 4879 hectare met 5 dorpen. Het park is onderdeel van het Natura 2000-netwerk.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]