Gebruiker:Joopwiki/Schrijfwedstrijd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Joopwiki/Schrijfwedstrijd
IUCN-status: Niet bedreigd (2009)
Joopwiki/Schrijfwedstrijd
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Podicipediformes (Futen)
Familie:Podicipedidae (Futen)
Geslacht:Podiceps
Soort
Podiceps auritus
(Linnaeus, 1758)
Verspreinding van de kuifduiker
Geel=Broedgebied; Oranje=Overwinteringsgebied
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De kuifduiker (Podiceps auritus) is een vogelsoort uit de familie van futen (Podicipedidae). Het verspreidingsgebied strekt zich uit over Noord-Europa, Noord-Azië en het noorden van Noord-Amerika. Het is de enige fuut die ook ten noorden van de poolcirkel broedt.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De kuifduiker heeft een lichaamslengte van 20 tot 22 centimeter. Ze zijn daarmee duidelijk groter dan de dodaars en hebben een minder gedrongen lichaam en een langere nek dan de dodaar. De mannetjes zijn gemiddeld iets groter dan de vrouwtjes. In de mannetjes zijn de vleugels 13,2 tot 16,0 centimeter lang, de snavel is 2,0 tot 2,7 centimeter lang en het gewicht bedraagt 320 tot 570 gram. Vrouwtjes hebben een vleugellengte van tussen de 12,4 en 15,3 cm, en een snavellengte van 1,9 tot 2,5 centimeter. Vrouwtjes wegenb in de wintermaanden 300 tot 430 gram.[1] Het seksueel dimorfisme is dusdanig klein dat in het veld geen onderscheid te maken valt.

De snavel is bij beide geslachten blauwgrijs tot zwart met een vleeskleurig basis en een heldere, bijna witte punt. De veren boven op de kop liggen plat. De iris is tijdens het paarseizoen diep rood en roze daarbuiten. De pupil is omgeven door een smalle, zilverwitte ring. De poten zijn grijs, met blauw tot blauw-groen voeten. De poten zit vrij ver naar achteren aan het lichaam.

De kuifduiker is ongeveer even groot als de geoorde fuut.'s Zomers in zijn prachtkleed heeft deze vogel een prachtige goudbruine oorpluim op een donkerbruine kop. Het winterkleed is heel wat minder opvallend. Dan is de kopvorm onderscheidend, maar dat is op grote afstand vaak lastig te zien. Het zwart boven op de kop is bij de kuifduiker duidelijker afgegrensd is en houdt onder het oog abrupt op.

Status in Nederland en Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

Kuifduikers broeden in Europa rond de Oostzee, op IJsland. Het is een trekvogel die in kleine aantallen langs de Noordzeekust van de Lage Landen wordt gezien (vooral in Zeeland), maar soms ook in zoete wateren.[2][3]

Externe links te gebruiken als bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen:

[[Categorie:Fuut]] [[Categorie:Dier uit het Palearctisch gebied]] [[Categorie:Dier uit het Nearctisch gebied]] [[Categorie:IUCN-status niet bedreigd]]