Gebruiker:Mwpnl/Wiki loves art

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Samen met Creative Commons en Stichting Museumnacht Amsterdam organiseert Wikimedia Nederland deze zomer het landelijke project Wiki loves art. Gedurende de maand juni werken fotografieliefhebbers, musea en erfgoedinstellingen en Wikimedia Nederland samen om afbeeldingen van kunstvoorwerpen te maken én beschikbaar te stellen onder een vrije licentie.

Het concept van Wiki loves art is overgewaaid uit Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Australië, waar verschillende projecten al een groot aantal foto's hebben opgeleverd. Ook zorgden ze in de lokale media voor nogal wat publiciteit voor Wikipedia en de betrokken erfgoedinstellingen.

Fotograferen[bewerken | brontekst bewerken]

Diverse erfgoedinstellingen (zie de lijst hieronder) zullen in de maand juni hun deuren openen om fotografen in staat te stellen om (delen van) hun collecties te fotograferen, ook als dat anders niet is toegestaan. Voorwaarde hierbij is, dat de foto's onder een vrije licentie worden geupload naar een speciale Flickr-pagina. Daar wordt dan informatie over het voorwerp op de foto toegevoegd, waarna deze beschikbaar komt op Wikimedia Commons.

Wedstrijd[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel Wiki loves art vooral is bedoeld om contacten met erfgoedinstellingen op te bouwen en om de beschikbare fotocollecties van kunstwerken te vergroten, is het evenement een prima gelegenheid om medewikipedianen en geïnteresseerden in fotografie te ontmoeten. Bovendien geeft Wiki loves art een fantastische extra reden om de collecties van de diverse instellingen nader te bekijken en om de artikelen op Wikipedia van een update te voorzien.

Om deelname voor fotografen extra aantrekkelijk te maken, zal een jury alle binnengekomen foto's op de Flickr-pagina beoordelen. Op de langste dag van het jaar, 21 juni, zal bekend worden gemaakt wie naar het oordeel van de jury de beste foto heeft gemaakt. Daaraan is uiteraard een prijs verbonden. Het vrij beschikbaar stellen van goede foto's mag immers best worden beloond!

Deelnemende erfgoedinstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende erfgoedinstellingen doen aan Wiki loves art mee:

Plaats Instelling Link
Amsterdam Joods Historisch Museum http://www.jhm.nl/
Nederlands Instituut voor de Mediakunst http://www.nimk.nl/nl/
Tropenmuseum http://www.tropenmuseum.nl/
Bergen op Zoom Het Markiezenhof http://www.markiezenhof.nl/
Breda Graphic Design Museum http://www.graphicdesignmuseum.nl/
Dokkum Het Admiraliteitshuis http://www.museumdokkum.nl/
Harlingen Harlinger Aardewerk Museum http://www.harlinger-aardewerk-museum.nl/
Leerdam Nationaal Glasmuseum http://www.nationaalglasmuseum.nl/
Leeuwarden Keramiekmuseum Princessehof http://www.princessehof.nl/
Fries Museum http://www.friesmuseum.nl/
Maastricht Museum aan het Vrijthof http://www.museumaanhetvrijthof.nl/
Rotterdam Het Havenmuseum http://www.havenmuseum.nl/
Museum Boijmans Van Beuningen http://www.boijmans.nl/nl/
Vlaardingen Visserijmuseum/Vlaardings museum http://www.visserij-museum.nl/

Meer informatie[bewerken | brontekst bewerken]

Wikimedia Nederland is samen met haar partners op dit moment nog druk bezig met de voorbereidingen voor dit evenement. Meer informatie is te vinden op Vrijebeelden.nl.

Opgeven[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat het programma nog in ontwikkeling is, is opgeven nu nog niet mogelijk. Zodra daarover meer bekend is, zal dat hier worden gemeld.