Naar inhoud springen

Gebruiker:Neushorn/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In Zuid-Holland rijden vanaf 1864 trams. Het was hiermee de eerste Nederlandse provincie met een tram. In de loop van de jaren ontstond een uitgebreid tramnetwerk, dat zich uitstrekte over bijna de hele provincie. In veel steden waren bovendien een of meerdere stadslijnen.

Tegenwoordig rijden nog trams in de aggolemeratie Den Haag en agglomeratie Rotterdam.

Kort overzicht[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste tram in Nederland reed tussen Den Haag en Scheveningen. Het was eigenlijk nog een paardenspoorweg, maar had wel alle kenmerken van een trambaan. De lijn trok weliswaar veel reizigers, maar had ook te maken met veel kinderziektes. Na deze eerste lijn, volgde 1864 de tweede lijn: een tramlijn tussen Den Haag en Delft. Deze laatste lijn was niet erg succesvol, en in 1874 werd de lijn alweer gesloten. Na versoepeling van de Spoorwegwet in 1878 werden er nieuwe tramlijnen aangelegd.

In de loop van de jaren ontstonden twee groten netwerken. De RTM en de RETM rondom rotterdam. Het grootste netwerk ontstond in het noordwestelijk deel van de provincie. Verschillende vervoerders hadden een gezamenlijk netwerk in en tussen onder meer Den Haag, Leiden, Delft, ZOETMERMEER??? en Haarlem.

Op verschillende plaatsen zijn bovendien geïsoleerde tramlijnen geweest, zoals de Dordtse tram en de tramlijnen op de Zuid Hollandse eilanden.

Den Haag en omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Tramlijn Den Haag - Scheveningen[bewerken | brontekst bewerken]

De tramlijn tussen De Haag en Scheveningen opende in 1864.

=== Tramlijn Den Haag -

Leiden en omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Leidse tram[bewerken | brontekst bewerken]

{{zie hoofdartikel|Leidse stadstram]] De Leidse stadstram begon in 1879 met twee tramlijnen. Een van deze lijnen was geen succes en sloot al in 1883. Er bleef een lijn over van 2,3 kilometer lengte tussen het station en de Plantage.

De lijn veranderde een aantal keer van eigenaar. In 1911 werd de lijn verkocht aan de Noord-Zuid-Hollandsche Stoomtramweg-Maatschappij die, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, ook met elektrische trams reed. De lijn in Leiden werd geëlektrificeerd en toegevoegd aan het net van de blauwe tram'.

Rotterdam en omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Stationsverbinding Schiedam[bewerken | brontekst bewerken]

In Schiedam bestond een vervelende situatie. Het station van die plaats lag een stuk bij de stad en de uitbreidingen van de stad aan de zuidkant vandaan. Het was een korte tramlijn, van slechts 2,8 kilometer lengte. De paardentramtramlijn werd in 1902 geopend. Vanaf 1911 maakte de lijn onderdeel uit van de RTM, maar de RTM heeft de Schiedamse tram niet verbonden met met tramnetwerk. in 1918 reed de tram voor het laatst. Het was niet meer mogelijk kostendekkend te rijden, als gevolg van de gestegen kosten voor het paardenvoer.