Stadsregio Rotterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rotterdam
Stadsregio in Nederland Vlag van Nederland
Stadsregio Rotterdam
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Algemeen
Oppervlakte 807,55 km²
Inwoners 1.211.523
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De stadsregio Rotterdam is een plusregio in Zuid-Holland. De stadsregio omvat, sinds Rozenburg in 2010 door Rotterdam werd ingelijfd, vijftien gemeenten. Het gebied vormt ongeveer de agglomeratie Rotterdam, maar strekt zich nog iets verder in oostelijke richting uit. De regio heeft een inwonertal van circa 1,2 miljoen inwoners, wat het gebied tot een van de dichtstbevolkte regio's van Nederland maakt. De stadsregio wordt gerekend tot de Zuidvleugel van de Randstad.

Gemeente Inwonertal
Albrandswaard 25.036
Barendrecht 47.442
Bernisse 12.384
Brielle 16.350
Capelle aan den IJssel 66.261
Hellevoetsluis 38.919
Krimpen aan den IJssel 28.870
Lansingerland 57.545
Maassluis 32.230
Ridderkerk 45.204
Rotterdam 619.879
Schiedam 76.650
Spijkenisse 72.545
Vlaardingen 71.338
Westvoorne 14.013

Het centrum van het gebied wordt gevormd door de stad Rotterdam, die samen met de andere gemeenten in de regio één woningmarkt, één arbeidsmarkt en één vervoersgebied vormt.

De stadsregio Rotterdam is in samenwerking met de overige bestuurslagen verantwoordelijk voor onder meer verkeers- en vervoersbeleid, kleinschalige infrastructuur, exploitatie openbaar vervoer, jeugdzorg, de ruimtelijk planning en woningbouw binnen de regio.

De stadsregio Rotterdam is onderdeel van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en is onderdeel van het samenwerkingsverband Metropoolregio Rotterdam-Den Haag.

Grote plaatsen in de buurt[bewerken]

In de buurt van de stadsregio liggen nog meer grote plaatsen. Zo grenst de regio Drechtsteden, met iets meer dan een kwart miljoen mensen en waar onder andere Dordrecht en Zwijndrecht onder vallen, aan de stadsregio Rotterdam. Ook Den Haag en Delft liggen in de nabijheid van de stadsregio met gezamenlijk een inwoneraantal van net iets meer dan een miljoen mensen. De stadsregio Rotterdam en het Stadsgewest Haaglanden zijn momenteel dusdanig aan het verstrengelen, dat dit gebied als een enkelvoudige agglomeratie gezien kan worden. Zo is bijvoorbeeld het vliegveld dat tussen beide steden in ligt recentelijk tot Rotterdam The Hague Airport hernoemd en is het openbaar vervoersnetwerk met de komst van de RandstadRail meer en meer een enkel netwerk aan het worden. Er zijn dan ook plannen om tot een Metropoolregio Rotterdam Den Haag te komen.

Externe link[bewerken]