Gebruiker:Remcodeboer/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Olympische Jeugdspelen
De olympische vlag
Sport 28 zomersporten
15 wintersporten
Organisator Internationaal Olympisch Comité
Eerste editie ZS 2010 in Singapore
WS 2012 in Innsbruck
Navigatie
ZS 2014 in Nanking
WS 2012 in Innsbruck
    ZS 2018 in Buenos Aires
WS 2016 in Lillehammer
Portaal  Portaalicoon   Sport
Olympische Spelen

Nederland is een van de landen die meedeed aan de Olympische Jeugdspelen (Engels: Youth Olympic Games). In 2010 deed Nederland direct mee aan de eerste Olympische jeugdspelen. Nederland is een van de 205 landen die meedeed aan deze spelen. Nederland heeft vanaf de eerste spelen ieder jaar aan zowel de winter als zomer spelen meegedaan. Het bijzondere aan deze spelen is dat het niet alleen om sporten gaat, maar de sporters worden ook beoordeeld op opleiding en cultuur. Om deze reden werd het Culture and Education Program (CEP) opgericht die lessen gaf aan de sporters over gezondheid en fitness. De Jeugd Olympische Spelen zijn bedoeld als evenement voor een topprestatie, maar ook als stimulans voor jonge talenten om door te gaan op de nog lange weg naar de volwassen top. Belangrijk is dat de deelnemers internationale wedstrijdervaring opdoen, dat zij kennis maken met leeftijdgenoten uit andere takken van sport en uit alle mogelijke landen. Tijdens de Jeugd Olympische Spelen maken de atleten kennis met alle tradities van de Olympische Spelen. Zo verblijven de deelnemers gezamenlijk in een olympisch dorp. Net als de Olympische Spelen heeft de Jeugd Olympische Spelen een zomer- en een wintereditie.

De komende editie zal op 12 februari 2016 gehouden worden in Lillehammer, Noorwegen.

Cultuur en Educatie Programma[bewerken | brontekst bewerken]

De Jeugd Olympische Spelen is een initiatief van het Internationaal Olympisch Comité om sport, cultuur en educatie te bevorderen. In tegenstelling tot de Olympische Spelen zijn de deelnemers verplicht om in het Olympisch dorp te verblijven en deel te nemen aan de cultuur en onderwijs activiteiten. De visie voor de Jeugd Olympische Spelen is niet alleen om top sport voor de jeugd te faciliteren maar om dit te integreren met cultuur en educatie. Het Culture and Education Program (CEP) is een essentieel onderdeel van de Jeugd Olympische Spelen. Specifiek ontworpen voor jonge atleten probeert het CEP de atleten de inspireren om ware kampioenen te zijn, zowel als in de sport als als persoon. Het gaat in dit programma vooral om het leren van de Olympische waarden en normen aan deze jonge sporters.

Er wordt in het CEP gefocust op 5 onderdelen:

  • Olympische beweging
Er worden workshops gegeven over het ontstaan, de filosofie, structuur en evolutie van de moderne Olympische Spelen.
  • Persoonlijke ontwikkeling
Hier worden workshops gegeven om atleten kennis te laten maken met verschillende delen van het leven van een professioneel atleet en het omgaan met deze veranderingen.
  • Welzijn en Gezondheid
Hier word voornamelijk de nadruk gelegd op gezond eten en voorlichting over bijvoorbeeld doping in topsport.
  • Sociale verantwoordelijkheid
Hier worden workshops gegeven om atleten te leren over hun verantwoordelijkheid als in de samenleving en in de wereld, door deel te nemen in milieu gerelateerde activiteiten.
  • Uitingen
Hier word les gegeven over hoe meegedaan kan worden in de opening en sluiting plechtigheden en over hoe ze zich moeten gedragen op digitale media.

Singapore 2010[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste editie van de Jeugd Olympische Spelen vond plaats van 14 tot en met 26 augustus 2010 in Singapore. In 2010 zijn er 4 medailles gewonnen door Nederlandse sporters. In Singapore deden ongeveer 3600 jongeren tussen 14 en 18 jaar uit 205 landen. Er werden 26 verschillende sporten beoefend. Nederland deed aan dit evenement mee met 31 sporters.

Goud Goud:

Hockey, meisjes: Roos Broek, Lara Dell'Anna, Frederique Derx, Saskia van Duivenboden, Jet de Graeff, Juliette van Hattum, Mathilde Hotting, Marloes Keetels, Lisanne de Lange, Liselotte van Mens, Elsie Nix, Floor Ouwerling, Floortje Plokker, Macey de Ruiter, Lisa Scheerlinck, Lieke van Wijk.


Zilver Zilver:

Handboogschieten, individuele recurve: Rick van den Oever Zeilen, Byte CII-klasse: Daphne van der Vaart


Brons Brons:

Wielrennen, team: Friso Roscam Abbing (weg), Thijs Zuurbier (mountainbike), Twan van Gendt en Maartje Hereijgers (BMX).


Innsbruck 2012[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste wintereditie van de Jeugd Olympische Spelen werd gehouden van 13 tot en met 22 januari 2012 in het Oostenrijkse Innsbruck. Jonge, talentvolle sporters in de leeftijd tussen 14 en 18 jaar namen aan dit evenement deel. Nederland deed mee aan dit evenement met 17 sporters die 7 medailles wonnen. 2 maal goud voor schaatsster Anneke de Neeling (voor de3000 meter en massastart), 1 keer goud voor Marije van Huigenbosch en Sanne Dekker in de tweemansbob en 1 keer voor Julie Zwarthoed op de skills challenge in Ijshockey. Sanne de Neeling won zilver op de 1500 meter, alpineskister Adriana Jelinkova en Kimberley Bos & Mandy Groot (tweemansbob) wonnen brons.


Goud Goud:

Bobslee, tweemansbob: Marije van Huigenbosch en Sanne Dekker Schaatsen, 3.000 meter: Sanneke de Neeling Schaatsen, massastart: Sanneke de Neeling IJshockey, skills challenge: Julie Zwarthoed


Zilver Zilver:

Schaatsen, 1.500 meter: Sanneke de Neeling


Brons Brons:

Bobslee, tweemansbob: Kimberley Bos en Mandy Groot Skiën, supercombinatie: Adriana Jelinkova


Nanjing 2014[bewerken | brontekst bewerken]

De derde editie van de Jeugd Olympische Spelen werd van 16 t/m 28 augustus 2014 gehouden in het Chinese Nanjing. Nanjing 2014 volgde op de succesvolle zomereditie van de Jeugd Olympische Spelen Singapore 2010 en de wintereditie van Innsbruck 2012. Voor de zomereditie van 2014 kwamen talentvolle sporters in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar, variërend per sport, in aanmerking voor deelname. Nederland deed in Nanjing mee met 41 sporters. In Nanjing zijn 12 medailles gewonnen door Nederlandse sporters.


Goud Goud:

Hippische sport, intercontinentale teamwedstrijd springen: Lisa Nooren Judo, teamwedstrijd: Lisa Mullenberg Zwemmen, 50 meter rugslag: Maaike de Waard


Zilver Zilver:

Basketbal 3x3: meisjesteam: Esther Fokke, Charlotte van Kleef, Fleur Kuijt, Janis Ndiba Hockey 5x5, meisjesteam: Karlijn Adank, Elin van Erk, Michelle Fillet, Kyra Fortuin, Maxime Kerstholt, Frédérique Matla, Maijn Veen, Carmen Wijsman, Ginella Zerbo Zeilen, Byte CII-klasse: Odile van Aanholt Zwemmen, 200 meter vrije slag: Kyle Stolk,


Brons Brons:

Judo, klasse tot 81kg: Frank de Wit Taekwondo, klasse tot 63kg: Nabil Ennadiri Wielrennen, teamwedstrijd jongens: Niek Kimman/Wiebe Scholten Windsurfen, BIC Techno-klasse: Lars van Someren Zwemmen, 50 meter vlinderslag: Mathys Goosen


Lillehammer 2016[bewerken | brontekst bewerken]

De komende wintereditie van de Jeugd Olympische Spelen in 2016 zal plaatsvinden in het Noorse Lillehammer. Dit jaar zijn er voor het eerst een aantal nieuwe Olympische Sporten waaronder Monobob, Nordic Team Event, Cross-Country Cross en Biathlon Super Sprint. Dit jaar gaan er 13 sporters naar de winterspelen in Lillehammer.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Olympic Games op Wikimedia Commons.