Gebruiker:Spepping/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aziatische Veldkers
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Tracheophyta (Vaatplanten)
Orde:Brassicales
Familie:Brassicaceae
Geslacht:Cardamine
Soort
Cardamine occulta
Hornem.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Aziatische veldkers (Cardamine occulta) is een nieuwe veldkers-soort die recent in Nederland en België is verschenen, vooral in tuinen en steden.

Herkenning, bloeitijd en groeiplaats[bewerken | brontekst bewerken]

Aziatische veldkers is een kleine Veldkers. De plantjes worden tot ongeveer 25 cm hoog. Ze hebben 6 meeldraden per bloem. Ze vormen geen bladrozet met wortelbladen. De bovenkant van de stengelbladen is kaal. De deelblaadjes van de stengelbladen zijn min of meer drielobbig, maar dit kenmerk is variabel. Voor een mooie botanische tekening van Aziatische veldkers, zie fig. 1 in ref. [1]

Aziatische veldkers is een vroeg-bloeiende soort die als een van de eerste Veldkersen in bloei komt. Hij bloeit over het algemeen vanaf maart tot ver in de herfst, maar kan het hele jaar bloeiend gevonden worden. In zachte winters is ze midden in de winter bloeiend aan te treffen.

Aziatische Veldkers kan in tuinen, kwekerijen, op begraafplaatsen en langs gevels in de stad gevonden worden[2].

Oorsprong en verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Aziatische veldkers (Cardamine occulta) is afkomstig uit Zuidoost-Azië. Daar is het vooral een onkruid van rijstvelden, en groeit misschien pas in tweede instantie in andere open habitats. Lihová et al. veronderstellen dat de oorsprong en verspreiding van dit taxon samenhangen met de vestiging van geschikte door de mens gemaakte habitats (b.v. rijstvelden)[3].

Aziatische veldkers is adventief met potgrond in Nederland en België terecht gekomen. De wetenschappelijke naam is enkele keren veranderd; van Cardamine 'Asian' flexuosa via Cardamine hamiltonii naar het huidige Cardamine occulta[3].

Inmiddels is Aziatische veldkers overal te vinden, mits je op de juist locaties zoekt (tuincentra, begraafplaatsen, plantsoenen, plantpotten, etc.). Hij is ook gemeld uit Duitsland, Noord-Amerika, Tenerife en Spanje.

Eerste ontdekkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Hoe of wanneer de Aziatische veldkers in Nederland en België terecht is gekomen, weten we niet. De aanwezigheid van planten in tuincentra, waar ze als ‘onkruid’ tussen de aangeboden containerplanten staat, doet vermoeden dat ze als verstekeling is ingevoerd. Ze is voor het eerst in 2009 gemeld. Inmiddels is de soort door heel Nederland aangetroffen. Door haar onopvallende uiterlijk en sterke gelijkenis op twee andere in Nederland voorkomende kleinbloemige veldkersen, Kleine veldkers en Bosveldkers, wordt ze waarschijnlijk vaak over het hoofd gezien[4][1].

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties en externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Cardamine van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Categorie:Kruisbloemenfamilie