Gebruiker:Timelezz/Sunny Bergman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sunny Bergman
Timelezz/Sunny Bergman
Algemene informatie
Volledige naam Sunny Nell Rosa Bergman[1]
Geboren 19 oktober 1972[2]
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1987 - heden
Beroep Documentairemaker, regisseur, schrijver, actrice
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Media

Sunny Nell Rosa Bergman (Amsterdam, 19 oktober 1972) is een Nederlandse documentairemaker, filmregisseur, schrijver, scenarioschrijver, actrice, programmamaker en verslaggever.[3][4] Vaak laat ze zich bij haar documentaires inspireren door haar eigen leven. In haar omstreden documentaire Beperkt houdbaar zet ze scherpe kanttekeningen bij het huidige schoonheidsideaal, waarin plastische chirurgie steeds gewoner wordt.[5][6]

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Ze deed het vwo aan de RSG Broklede te Breukelen en studeerde daarna Philosophy & Politics aan de Universiteit van York in Engeland, het land waar haar moeder vandaan komt.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Titel Functie (en evt. rol) Genre Opmerkingen
1987 Een maand later Actrice, Judith Komedie [3]
1990 De Brug Actrice, Rozemarieke Drama [3]
1991 Goede tijden, slechte tijden Actrice, Sara Middelkoop Drama
1993 In de Vlaamsche pot Actrice Komedie
1994-2006 VPRO, o.a. Middageditie, Veldpost (Nipkowschijf 1997), Lopende Zaken en Waskracht Regisseur Televisieprogramma [2]
1995 Coverstory Actrice Misdaad Episode #2.6 [3]
2004 Echter dan echt Regisseur, programmamaker Documentaire [7]
2006 Hoezo integratie? Regisseur, programmamaker Documentaire [3]
2007 Beperkt houdbaar Regisseur, programmamaker Documentaire [3] Beeld en Geluid Award[2], Eervolle vermelding televisie Nipkowschijf[2]
2010 Na beperkt houdbaar Programmamaker Documentaire In samenwerking met regisseur Leo Wentink[8]
2011 Sunny side of sex regisseur, programmamaker Documentaire in 4 delen[9] Dick Scherpenzeelprijs 2011[10]
2013 Sletvrees Schrijver Boek [11] ISBN 978-90-388-9807-0
2013 Sletvrees? regisseur, programmamaker Documentaire[12]
2014 Zwart als roet regisseur, programmamaker, actrice Documentaire Tijdens een betoging op 15 november 2014, waar zij opnames maakte voor deze documentaire werd Bergman gearresteerd. Diezelfde dag werd ze weer vrijgelaten.[13]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Timelezz/Sunny Bergman van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Sunny Bergman (Amsterdam, 19 oktober 1972) is een Nederlandse documentairemaakster en nieuwe generatie feministe. Ze werd vooral bekend door haar documentaire Beperkt Houdbaar in 2007 en haar documentaire Zo zwart als roet in 2014. Met haar werk wil ze kijkers opnieuw over onderwerpen laten nadenken waarvan ze merkt dat het vastgeroeste ideeën over de samenleving zijn. In Zo zwart als roet stelde ze het karikatuur Zwarte Piet aan de kaak en bepleitte ze dat een kinderfeest voor iedereen leuk moest zijn. In de documentaire laat ze zien dat iedereen aanleg heeft om mensen die er anders uitzien anders te behandelen, zonder dat we er ons van bewust zijn. Ook zijzelf. Ze stelt ze zich kwetsbaar op door een oude bekende uit te nodigen, om te vertellen of hij zich anders behandeld voelde door haar. Ze herkent daarbij dezelfde verontwaardiging zoals veel mensen ervaren als ze horen dat Zwarte Piet mogelijk racistisch is. Ze filmt haar eigen verbazing, ontkenning en verzet om vervolgens tot inkeer te komen: “Ook ik heb vooroordelen”.

Sunny was betrokken bij de Amsterdamse rechtszaak om Zwarte Piet te verbieden als racistisch. De eerste rechter gaf de klagers daarin gelijk. Voor- en achteraf de uitzending van haar documentaire Zo zwart als roet, kreeg ze veel kritiek te verduren. Sinterklaas is een nationale traditie en daar blijf je vanaf, was de gedachte. Het publiek kwam in actie en 2 miljoen mensen tekenden de Pietitie op Facebook om het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet te beschermen. Sunny ontving doodsbedreigingen. Zelfs de minister-president bemoeide zich met de zaak en refereerde eraan dat de ‘traditie’ bij het oude moest blijven: “Zwarte Piet is nu eenmaal zwart”. Argumentatiegeleerden noemen het een drogreden met de chique naam Ad antiquitatem.

Sunny Bergman: “Ik hoop dat mensen soms een nieuwe geachte krijgen als mensen mijn films of televisieprogramma's kijken. Vroeger had ik meer wereldbestormende ideeën. Maar als iemand al een keertje iets nieuws denkt dan ben ik al blij, want dat het best wel fijn als mensen van hun vastgeroeste patronen afkomen. Niet dat ik weet hoe het wel moet, maar... “ (bron)

Biografie

Na rollen in bekende televisieseries zoals Goede tijden, slechte tijden en In de Vlaamsche pot, maakte Bergman in 2004 haar debuut als documentairemaker. In haar eerste documentaire gaat ze op zoek naar ‘authenticiteit’ in een wereld waar de belevingsindustrie floreert. In 2006 regisseerde ze een documentaire of integratie. Een jaar later maakte ze Beperkt houdbaar een documentaire over de beeldvorming van vrouwelijkheid die veel aandacht trok. De uitzending was op 8 maar 2007, en de avond daarvoor was ze te gast in DWDD. Er kwam een vervolgdocumentaire, Na Beperkt houdbaar, dat de ontwikkelingen naar aanleiding van de uitzending in beeld bracht. Ook daarvoor was de avond ervoor ten gast bij DWDD. Tevens besteedde éénVandaag aandacht aan de uitzending. Naar aanleiding van de uitzendingen organiseerde het tv-programma Andere Tijden samen met NRC-Handelsblad en Stichting Anno  hun jaarlijkse live-debat in het teken van dit onderwerp, wat op 8 februari 2008 werd uitgezonden.


In 2011 regisseerde ze de vierdelige serie Sunny Side of Sex waarin ze in verschillende landen op zoek ging naar de beleving van en gedachten over seksualiteit. Voor haarzelf was de documentaire een antwoord op de hedendaagse gedachten over vrouwen en de plaats die hun seksualiteit in mag nemen binnen de Nederlandse cultuur. Ze stelt de (drog)redenatie dat vrouwelijke seksualiteit zich moet houden aan de natuurlijke evolutionaire betekenis, aan de kaak. In een interview tegenover mediacriticus Reimer van Tuinen zegt ze daarover:

“Toen ik bezig was met Beperkt Houdbaar heb ik heel veel lezingen gegeven en zat ik in heel  veel debatten en dan gingen mensen vaak met mij in discussie en zei ze "Ja, maar het is nu eenmaal zo dat mannen vrouwen uit hun hol willen slepen. Dat is al van vroeger" Een soort evolutionair biologisch gedetermineerd idee over dit is een man en dit is een vrouw. En toen dacht ik, "maar als je op reis gaat, dan zie je dat het zo context gevoelig is. Dat mannelijkheid en vrouwelijkheid heel erg afhangt van de cultuur waar je je in begeeft. En dat was voor mij wel een soort doel, dat als je dan op reis gaat en laat zien dat er elke keer weer een hele nieuwe invulling is van sekseverhoudingen, dan kan je ook laten zien aan mensen van "hé, het hoeft niet zo te zijn zoals hier in het westen, of die vastgeroeste ideeën die men heeft."

Met haar documentaire won ze dat jaar de Dick Scherpenzeel Prijs.

In 2013 publiceert ze haar boek Sletvrees en komt ook de gelijknamige documentaire uit. Daarin laat ze zien dat vrouwen vijftig jaar na de seksuele revolutie helemaal niet net zo vrij zijn als mannen. In Sletvrees brengt ze een naturalistische drogreden aan het licht. De evolutionaire gedachte dat vrouwen zorgvuldiger moeten omgaan met ‘hun eitjes’ wordt volgens Sunny onterecht vertaald naar een moraliserend verhaal van hoe vrouwen zich in de moderne tijd seksueel moeten gedragen ten opzichte van mannen. Volgens het Humanistisch Verbond legt ze een verbinding tussen haar documentaire Sletvrees en de humanstische filosoof Foucault (bron).



Sunny Side of Sex - Oeganda, China, India

Beperkt Houdbaar  en Na Beperkt Houdbaar  (hollanddoc)

3Doc Sletvrees? - dubbele moraal rond seksualiteit, waarbij vrouwen zich beschamen voor seksualtieit en mannen helden zijn. stoer of hoer, waardeoordelen  -  onderzoeken waar dat aan ligt.


Welke school? (Het geluk van Nederland)

Tent en seks - Mannelijke onzekerheid, seksuele ontwikkeling, out of the box, hoe hou je het spannend


http://verdwenengelijkheid.nl/2014/12/zo-zwart-als-roet-ik-ben-onderdeel-van-het-probleem/

http://disputax.blogspot.nl/search/label/Sunny%20Bergman


http://www.npodoc.nl/documentaires/collecties/makers/sunny-bergman.html


Rauw en met gevoel. waarom mensen

In Sunny Side of Sex bracht ze in beeld dat

https://www.google.nl/search?q=de+moeder+van+sunny+bergman&oq=de+moeder+van+sunny+bergman&aqs=chrome..69i57j69i64l3.3487j0j4&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8



http://www.npodoc.nl/documentaires/collecties/makers/sunny-bergman.html


In haar vierdelige documentaire Sunny Side of Sex ging ze op zoek naar de omgang tussen met seksualiteit in vier verschillende niet-Westerse landen.

Regisseur voor de camera: Sunny Bergman, 27 oktober 2011

Tegenover mediacriticus Reimer van Tuinen vertelt ze dat ze documentaires maak vanuit haar verwondering en verontwaardiging en mensen op nieuwe gedachte te zetten:


Categorie:Nederlands acteur Categorie:Nederlands journalist Categorie:Nederlands filmregisseur Categorie:Nederlands programmamaker Categorie:Nederlands filosoof Categorie:Nederlands documentairemaker