Gebruiker:WannesDeRoeck/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
WannesDeRoeck/Kladblok
Liberaal Vlaams Studentenverbond Leuven
Type Politieke Studentenvereniging
Plaats Vlag Leuven Leuven
Instelling Katholieke Universiteit Leuven
Oprichting 1972
Website http://facebook.com/lvsvleuven

Het Liberaal Vlaams Studentenverbond (LVSV) afdeling Leuven is een partijonafhankelijke liberale studentenvereniging die sinds 1972 actief is in Leuven. Samen met de afdelingen te Antwerpen, Brussel, Hasselt en Gent maakt LVSV Leuven deel uit van LVSV Nationaal.

Werking[bewerken | brontekst bewerken]

Het Liberaal Vlaams Studentenverbond (LVSV) afdeling Leuven is een liberale studentenvereniging uit Leuven die al gedurende meer dan 40 jaar mensen in contact wil brengen met, en wil interesseren voor het liberale gedachtegoed in Vlaanderen.

Onafhankelijk van partij-politiek proberen zij als vereniging om de liberale ideologie te bewaren en te controleren. Als liberale vereniging hechten zij belang aan een aantal fundamentele principes: respect voor het individu, het eigendomsrecht , vrijemarkteconomie, rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

De vereniging draagt het liberale gedachtegoed uit door het organiseren van een aantal activiteiten en het publiceren van het ledenblad ‘Blauwdruk’. Het jaar wordt traditioneel gestart met een groot openingsdebat. Vervolgens wordt er wekelijks een Blauwe Maandag georganiseerd waarbij gastsprekers (politici, academici, mensen uit de sociaal-economische sector,…) worden uitgenodigd of wordt een discussieavond gehouden. Als studentenvereniging organiseren ze ook elk jaar een cantus.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Liberaal Vlaams Studentenverbond Leuven bestaat sinds 1972, een stuk minder lang dan de afdelingen uit andere studentensteden. LVSV Gent werd als eerste opgericht in 1930. Daarna volgden LVSV-Brussel in 1937 en LVSV-Antwerpen in 1939. De katholieke wortels van de Leuvense studentenstad verklaren waarom LVSV-Leuven pas in 1972 ontstond.

De gehele liberale zuil was van W.O. I tot 1961 klein maar vrijzinnig. Met de oprichting van de PVV in dat jaar werd gepoogd de zuil te verbreden naar niet-vrijzinnigen. Samen met deze evolutie moet ook de oprichting van het LVSV-Leuven gezien worden op 29 december 1972. Van bij het begin was deze organisatie uitdrukkelijk niet-levensbeschouwelijk en pro-Vlaams.

De oprichting van het LVSV-Leuven was in die tijd een moedige daad. Niet alleen kreeg het immers tegenstand van de overheersende socialistische retoriek bij de studenten en was de universiteit toen een onderdeel van de CVP-zuil, maar ook de te Vlaamse inslag van het LVSV werd niet door iedereen binnen de liberale zuil gesmaakt.

Hoewel de eerste jaren niet altijd even vlot verliepen, voornamelijk door de tegenkanting van andere politieke studentenverenigingen wist het LVSV zijn eerste jaren toch te overleven.Eind jaren '70 ontluikte het liberalisme echt in Leuven en was de werking van LVSV Leuven verzekerd. Eind jaren ’80 was het LVSV echter weer minder actief. Maar opnieuw keerde het tij, en ditmaal voorgoed, want sinds de jaren ’90 kende het LVSV-Leuven een zeer levendig bestaan. Toen werd ook de traditie van Blauwe Maandagen ingesteld, iedere maandag ontvangt LVSV Leuven een spreker die een liberale kijk geeft op hedendaagse problematiek. Zo gaven de afgelopen jaren Herman De Croo, Rik Torfs en Jean-Marie Dedecker lezingen bij LVSV

Bekende LVSV'ers (selectie, ook andere afdelingen)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe Links[bewerken | brontekst bewerken]

LVSV Leuven