Grote kortneusbuideldas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grote kortneusbuideldas
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Grote kortneusbuideldas
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Peramelemorphia (Buideldassen)
Familie:Peramelidae (Echte buideldassen)
Geslacht:Isoodon (Kortneusbuideldassen)
Soort
Isoodon macrourus
(Gould, 1842)
Originele combinatie
Perameles macroura
Verspreidingsgebied van de grote kortneusbuideldas
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Grote kortneusbuideldas op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De grote kortneusbuideldas (Isoodon macrourus) is een buideldas uit het geslacht der kortneusbuideldassen (Isoodon). De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door John Gould in 1842.[2][3]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De grote kortneusbuideldas is de grootste kortneusbuideldas. Dit dier heeft een harde vacht en een harige hiel. De bovenkant van het lichaam is bruin, de onderkant vuilwit, met een geleidelijke overgang via de gelige flanken. De staart is van boven bruin en van onderen geel. De oren zijn kort en rond. De kop-romplengte bedraagt 300 tot 470 mm, de staartlengte 80 tot 210 mm en het gewicht bij vrouwtjes 500 tot 1500 g en 500 tot 3000 g bij mannetjes.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Deze agressieve, solitaire soort is 's nachts actief, leeft op de grond, vormt territoria en eet onder andere geleedpotigen, fruit en zaden, die hij uit de bodem opgraaft. Net als andere buideldassen bouwt hij een nest van plantaardig materiaal in dichte vegetatie. Vrouwtjes kunnen elke tien weken een nest van tot vier jongen krijgen, die meestal in alle maanden kunnen worden geboren.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt voor in Noord-Australië van de Kimberley (West-Australië) tot de rivier Hawkesbury in Nieuw-Zuid-Wales, en in de laaglanden (tot 1200 m) van zuidelijk en zuidoostelijk Nieuw-Guinea. In Australië komt de soort voor in bos, open bos, grasland en tuinen, op Nieuw-Guinea in open bos en grasland.

Ondersoorten[bewerken | brontekst bewerken]

De gouden kortneusbuideldas heeft de volgende ondersoorten:[4]