Guillaume Évrard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Guillaume Evrard)
Guillaume Évrard
Zelfportret (1740)
Persoonsgegevens
Geboren 1709
Overleden 1793
Geboorteland Prinsbisdom Luik
Beroep(en) beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) barok
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Guillaume Évrard (Luik, 1709 - Tilleur, 10 juli 1793) was een 18e-eeuwse beeldhouwer die voornamelijk actief was in het prinsbisdom Luik. Samen met Jean Del Cour, Cornelis van der Veken, Arnold de Hontoire, Jacques Vivroux en François-Joseph Dewandre kan hij gerekend worden tot de belangrijkste barokbeeldhouwers in het prinsbisdom Luik.

Biografische schets[bewerken | brontekst bewerken]

Over het leven van Guillaume Évrard is weinig bekend. Hij werd geboren als zoon van Gilles Évrard en Jeanne Admet en kreeg zijn opleiding in het atelier van Renier Panhay de Rendeux en later bij Simon Cognoulle. In 1738 vertrok Évrard voor een uitgebreide studiereis naar Italië, waar hij enige jaren werkte voor de beeldhouwer Giovanni Battista Maini (1690-1752). In het prentenkabinet van het museum Grand Curtius in Luik bevinden zich enkele tientallen schetsen van zijn hand uit deze periode.

Na zijn terugkeer in 1744 vestigde hij zich te Luik, waar hij vrijwel direct de eervolle opdracht ontving voor het grafmonument van prins-bisschop George Lodewijk van Bergen voor de Luikse kathedraal. In de jaren daarop kreeg hij talloze eervolle opdrachten, ook van de opvolgers van Van Bergen. De hoogproost van het Sint-Lambertuskapittel, De Wansoulle, trad jarenlang op als beschermheer van Évrard.

Zijn oude dag bracht Évrard, op uitnodiging van Karel Nicolaas Alexander d'Oultremont, deels door op diens zomerkasteel in Seraing. In 1775 benoemde prins-bisschop Franciscus Karel van Velbrück hem tot deken van de nieuw opgerichte kunstacademie van Luik. In 1779 werd hij lid door de eveneens door Velbrück opgerichte vrijzinnige sociëteit Société d'Émulation. In 1784, op 75-jarige leeftijd, trok Évrard zich terug in Tilleur, waar hij negen jaar later overleed.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele studieschetsen (ca. 1740)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Guillaume Evrard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.