Henri Camp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Henri François Guillaume Nicolas Camp
Vredeskapel gebouwd in 1880
Persoonsinformatie
Nationaliteit Vlag van België BelgiëVlag van Nederland Nederland
Geboortedatum 6 december 1821
Geboorteplaats Bergen
Overlijdensdatum 24 november 1875
Overlijdensplaats Den Haag
Beroep Architect
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Henri François Guillaume Nicolas Camp (Bergen, 6 december 1821 - Den Haag, 24 november 1875) was een Belgisch-Nederlandse architect in de 19de eeuw.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Camp was als een van de architecten des Konings van 1849 tot 1874 in dienst van koning Willem III. Zijn aanstelling viel vrijwel gelijk met de troonsbestijging van Willem III. In deze functie was hij verantwoordelijk voor de nieuw- en verbouw van diverse overheidsgebouwen en privégebouwen van de koninklijke familie. Zo bouwde en decoreerde hij in 1854 de kleine balzaal in Paleis Noordeinde.[1]

Begin 1854 diende Camp zijn ontslag in. De koning had zich in aanwezigheid van Camp bijzonder negatief uitgelaten over rooms-katholieken. Zo had hij volgens Camp gezegd dat niet één rooms-katholiek deugde. Camp, zelf belijdend rooms-katholiek, voelde zich daarop aangesproken. De koning weigerde het ontslag in behandeling te nemen.[2] Uiteindelijk werd Camp in 1874 opgevolgd door L.H. Eberson.

Naast hofarchitect bleef Camp ook werkzaam als particulier architect, onder andere voor de Rijksuniversiteit Leiden.

Bekende gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Ander werk[bewerken | brontekst bewerken]

Architect Camp ontwierp niet alleen gebouwen. Ook het doopvont en het avondmaal-servies uit de Willemskerk aan de Nassaulaan in Den Haag zijn van zijn hand. Na het sluiten van de kerk zijn deze in 1962 overgebracht naar de Vredeskapel in het Willemspark.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]