Hondsdraf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hondsdraf
Glechoma hederacea, Hondsdraf (3).jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Lamiales
Familie: Lamiaceae (Lipbloemenfamilie)
Geslacht: Glechoma (Hondsdraf)
Soort
Glechoma hederacea
L. (1753)
Hondsdraf planten (Glechoma hederacea).jpg
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Hondsdraf (Glechoma hederacea) is een kruipende, geurende plant die behoort tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). De naam is waarschijnlijk afkomstig van het Gotische woord 'Gunderaba' wat wonddrank betekent.

Vorm, verspreiding en bloeiwijze[bewerken]

De plant bloeit van maart tot juni met paars-blauwe bloemen, die in een schijnkrans staan. Het hoogtepunt van de bloei valt in Nederland rond april. De onderlip is aan het einde in tweeën gespleten en de bovenlip is vlak en niet bol. Er zijn tweeslachtige en functioneel vrouwelijke exemplaren. De laatste hebben duidelijk veel kleinere bloemen. Hondsdraf komt voor in Eurazië en is in West-Europa heel algemeen. In het voorjaar is de kleur van de plant min of meer paars en de planten kunnen hun groeiplaats dan van een duidelijk paarse gloed voorzien. De kleur hangt samen met de temperatuur. In de zomer is de plant groen. Ook in de winter draagt de plant bladeren.

De plant wortelt op de knopen. De bladeren zijn niervormig met een gekartelde rand. Hoe zonniger de standplaats, des te kleiner zijn de bladeren.

Ecologie[bewerken]

De plant kan in allerlei soorten begroeiingen voorkomen. De plant groeit zelfs als epifyt in bijvoorbeeld knotwilgen.

Op hondsdraf vliegen een aantal solitaire bijen: de andoornbij (Anthophora furcata), bosmetselbij (Osmia uncinata), blauwe metselbij (Osmia caerulentes), gewone sachembij (Anthophora plumipes), gouden metselbij (Osmia aurulenta), grote wolbij (Anthidum manicatum) en kattenkruidbij (Anthophora quadrimaculata).

Relatie mens[bewerken]

Van verse hondsdraf kan een 'thee' worden gezet met een aangenaam kruidige smaak die ligt tussen die van groentennat en munt. Hondsdraf wordt ook wel als geneeskrachtig kruid toegepast tegen onder meer jeuk en wonden. Het werkt ook tegen de jeuk die men krijgt van brandnetels, waar het dikwijls bij in de buurt groeit. Ook is het in gebruik in de bierbrouwerij. Daar was het de voorloper van hop. Ook is het een goede bodembedekker.

Bibliografie[bewerken]

Externe link[bewerken]