Keulse Vaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hannes (overleg | bijdragen) op 23 jul 2007 om 23:25. (interwiki fr:)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De Keulse Vaart was een negentiende-eeuws kanaal in de Nederlandse provincies Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. Het verbond Amsterdam, via Utrecht met de Lek bij Vreeswijk. In het verlengde lag het Zederikkanaal tussen de Lek bij Vianen en de Boven-Merwede bij Gorinchem.

Geschiedenis

De wet om het kanaal aan te leggen werd in 1821, tijdens de regeerperiode van Koning Willem I aangenomen. De Keulse Vaart was in 1825 klaar.

Voor het kanaal werd voornamelijk gebruikgemaakt van bestaande waterwegen. Het was een verbetering van de volgende wateren: Amstel, Weespertrekvaart, Gaasp, Smal Weesp, Vecht, Vaartse Rijn.

De wateren werden verbreed en verdiept en bestaande schutsluizen vernieuwd, zoals die te Weesp en Vreeswijk. Voorts werden de bruggen beweegbaar gemaakt. De verbinding was een verbetering vergeleken bij de bestaande toestand, maar al na enkele decennia voldeet de Keulse Vaart niet meer en werden nieuwe plannen gemaakt voor verbetering van de verbinding tussen Amsterdam en de grote rivieren.

Uiteindelijk werd in 1892 het kanaal vervangen door het Merwedekanaal.