Lagos (Nigeria)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lagos
Stad in Nigeria Vlag van Nigeria
Vlag van Lagos Wapen van Lagos
Lagos (Nigeria)
Lagos (Nigeria)
Kaart van Lagos
Situering
Staat Lagos
Coördinaten 6° 27′ NB, 3° 23′ OL
Algemeen
Inwoners (2014) 12.000.000
Foto's
Lagos, Nigeria 57991.jpg
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Lagos is een stad in Nigeria. Met een officieel bevolkingsaantal van 12.000.000 is het de op een na grootste stad van Afrika, voorsteden niet meegerekend.

Het is de verwachting dat de bevolking zal uitgroeien tot ongeveer 16,1 miljoen mensen in 2015.[1] De stad is daarmee de snelst groeiende metropool op aarde. In 1975 woonden er nog 1,9 miljoen mensen.[1] De meeste mensen moeten er leven van minder dan 1 Amerikaanse dollar per dag.[1]

Lagos was de hoofdstad van Nigeria tot 1991 totdat deze functie werd verplaatst naar Abuja. Lagos is het grootste economische centrum van Nigeria gebleven. De stad ligt in de gelijknamige staat Lagos.

Een belangrijk organisator en bevorderaar van cultuur in Nigeria is de in Lagos gevestigde non-profitorganisatie Committee for Relevant Art.

Geschiedenis[bewerken]

Lagos was oorspronkelijk een klein dorp, bekend als Eko, aan een van de weinige natuurlijke havens langs de Atlantische kust. Het werd de belangrijkste plaats voor contact met Europa. In de 15e eeuw vestigden zeelieden uit Portugal op het eiland een handelspost die zij Lagos noemden, naar een stad in zuidelijk Portugal. Er werd in kruiden, ivoor en slaven gehandeld. In een poging om de slavenhandel uit te bannen werd de stad in 1807 door de Britten overgenomen en Lagos British Protectorate genoemd. In 1903 werd Lagos opgenomen in de kolonie van Nigeria.

In 2002 komen bij de Munitieramp in Lagos meer dan 1.000 mensen om het leven.

De grootste kerk ter wereld, de Faith Tabernacle is sinds het einde van de 20e eeuw gevestigd in een van de voorsteden van Lagos, Ota. Deze kerk heeft meer dan 50.000 zitplaatsen.

Geografie[bewerken]

Lagos bestaat uit een uitgestrekt stedelijk gebied, geconcentreerd op enkele zeer dichtbevolkte eilanden die in de Lagos Lagoon, een druk bevaren natuurlijke haven liggen. De belangrijkste eilanden zijn Lagos Island, Ikoyi en Victoria. De rest van het stedelijk gebied, inclusief vele voorsteden, waaronder de hoofdstad van de staat Lagos, Ikeja en de belangrijke havenstad Apapa, ligt op het Afrikaanse vasteland.

Infrastructuur[bewerken]

Het gemotoriseerde verkeer gaat door de drukte voortdurend langzaam, waardoor bijvoorbeeld een reis vanaf het Lagos Murtala Muhammed International Airport uren kan duren. De eilanden zijn verbonden met het vasteland door kilometerslange bruggen.[1]

Geboren[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b c d Spectrum magazine (IEEE) Juni 2007 - Special over megacities