Laika (hond)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roemeense postzegel van 1959 met hond Laika

De Russische hond Laika (Russisch: Лайка) was het eerste wezen dat levend rond de aarde cirkelde. Al eerder waren er zowel door de Sovjet-Unie als door de VS dieren de ruimte ingeschoten maar die hadden geen omloop volbracht.

De naam Laika betekent "blaffer". Laika was in Moskou van de straat gehaald. Laika was 3 jaar oud en woog ca. 6 kilogram. Ze reisde met de Spoetnik II die op 3 november 1957 vanuit Bajkonoer werd gelanceerd. Spoetnik II was niet ontworpen om weer te landen en verbrandde bij terugkeer in de atmosfeer op 14 mei 1958, maar Laika was lang voor dat moment al dood. Het plan was geweest haar voor die tijd door een vergif in het voedsel te laten sterven maar in oktober 2002 werd bekend dat Laika al na een paar uur in de ruimte was overleden aan oververhitting en stress, voordat de vierde omloop ten einde was.[1]

Trivia[bewerken]

  • De Spaanse band Mecano heeft het nummer Laika opgedragen aan deze ruimtehond. Het verhaal van Laika wordt hierin samengevat, ze is ook te zien in de videoclip. Er wordt in de tekst gezegd dat de aarde een hondje minder heeft maar aan de hemel staat één ster meer.
  • De Deense artiest Trentemøller heeft het nummer Moan opgedragen aan Laika, die in de videoclip van het nummer is te zien.
  • De Canadese band Arcade Fire vergelijkt in het nummer Neighborhood#2 (Laika) een avontuurlijke broer Alexander met de hond Laika.
  • De Duitse band de phazz beschrijft in het nummer astrud astronette, de belevenissen van Laika vanaf de lancering in de ruimte.
  • De zangeres Maria Daines, een zangeres die vaak over dieren en hun rechten zingt, heeft ook een lied voor Laika geschreven, getiteld Laika.
  • De allereerste dieren die in de ruimte zijn geweest waren fruitvliegjes.
  • In het spel Minerwars 2081 is er een Russisch handelsstation genaamd Laika.
  • Een coveralbum van Spacemonkeyz in de style van Gorillaz werd uitgegeven met de naam Laika come home.
  • De Nederlandse kinderboekenschrijfster 'Bibi Dumon Tak' schreef in het kinderboekenweekgeschenk van 2006 over Laika. (Laika tussen de sterren)

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. David Whitehouse, First dog in space died within hours, BBC Online, 28 oktober 2002, bezocht 3 november 2010