Loena 3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lunik 3.jpg

Loena 3 (E-3 serie) (Russisch: Луна-3) was de derde ruimtesonde die succesvol gelanceerd werd in kader van het Loena-programma van de Sovjet-Unie. Loena 3 fotografeerde de achterkant van de maan met twee kleinbeeldcamera's. Op 7 oktober 1959 stuurde de Loena 3 de eerste foto's naar de Aarde, waar ze uitvoerig bestudeerd werden.

Foto’s[bewerken]

Het doel van deze missie was het maken van foto's van het maanoppervlak. De camera maakte 29 opnamen in 40 minuten op 7 oktober 1959, van 03:30 UT tot 04:10 UT bij afstanden van 63.500 km tot 66.700 km boven het oppervlak, en die 70% van de achterkant van de maan omvatten. Zeventien (sommigen zeggen twaalf) van deze opnamen werden met succes per radioverbinding overgebracht naar de Aarde, en zes werden gepubliceerd, de eerste beelden die men zag van de achterzijde van de maan.

Het weergavesysteem werd ontwikkeld door P.F. Bratslavets en I.A. Rosselevich bij het Wetenschappelijk Onderzoekinstituut van Leningrad en de beelden werden verwerkt en geanalyseerd door Iu.N. Lipskii en zijn team bij het Astronomische Instituut Sternberg.

Externe links[bewerken]

Loena 3 Image Catalogue at NSSDC