Lijstverbinding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een lijstverbinding (of lijstencombinatie) is een electorale alliantie waarbij politieke partijen akkoord gaan dat hun reststemmen tijdens de verdeling van de restzetels onderling kunnen worden overgedragen. Bij de verdeling van de restzetels worden de partijen die onderling hun kandidatenlijsten verbonden hebben als één partij beschouwd. Dit biedt politieke partijen de mogelijkheid hun kansen op een restzetel te vergroten. Of partijen een lijstverbinding mogen aangaan met partijen buiten hun kiesdistrict[bron?] verschilt per land.

Nederland[bewerken]

In Nederland bestaat de optie tot lijstverbinding enkel tussen verschillende partijen binnen eenzelfde kiesdistrict. De mogelijkheid tot een lijstverbinding wordt geboden in de Nederlandse Kieswet, in het artikel I 10 en verder. Wie van de deelnemende partijen binnen de lijstverbinding de extra restzetel(s) krijgt is afhankelijk van de uitslag. Van de regeling wordt gebruikgemaakt door partijen die zich min of meer verwant met elkaar voelen. Op Europees of plaatselijk niveau ligt dit echter vaak compleet anders.

De lijstverbindingen leveren voordelen op voor de verdeling van restzetels. In Nederland gaan de ChristenUnie en de Staatkundig Gereformeerde Partij geregeld lijstverbindingen aan. In 2012 werd ze ook aangegaan door de Partij van de Arbeid, GroenLinks en de Socialistische Partij.[1][2][3][4]

Per 1 januari 2011 is het niet meer mogelijk om een lijstencombinatie aan te gaan voor Eerste Kamerverkiezingen.[5] In december 2014 stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor het afschaffen van de mogelijkheid tot het aangaan van lijstverbinding tijdens verkiezingen.[6]

België[bewerken]

In België is zowel lijstverbinding mogelijk tussen verschillende politieke partijen binnen hetzelfde kiesdistrict, als tussen dezelfde politieke partijen die niet in hetzelfde kiesdistrict gelegen zijn (apparentering). Lijstverbinding wordt vooral toegepast bij de provincieraadsverkiezingen. Lijsten uit verschillende provinciedistricten kunnen zich binnen één provincie met elkaar verbinden om meer kans te maken op restzetels. In de praktijk zijn dat altijd lijsten van dezelfde partij: de CD&V-lijst voor het provinciedistrict Antwerpen die zich verbindt met de CD&V-lijst voor het provinciedistrict Boom, bijvoorbeeld.

Tot aan het Vlinderakkoord (2011) was een lijstverbinding, binnen de voormalige provincie Brabant, ook mogelijk tijdens Kamerverkiezingen. De lijstverbinding was mogelijk tussen de kieskringen Leuven, Waals-Brabant en Brussel-Halle-Vilvoorde.

Er is wel één bijzonder geval dat erg lijkt op het Nederlandse systeem: voor de verkiezingen voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen lijsten van eenzelfde taalgroep zich aan elkaar verbinden, hoewel de kieskring hier het grondgebied van alle negentien Brusselse gemeenten bestrijkt. In de praktijk werd van dit systeem gebruikgemaakt door de Vlaamse partijen in de hoogdagen van het Vlaams Blok om te vermijden dat die partij in Brussel de absolute meerderheid aan zetels zou behalen bij de Brusselse Vlamingen uit vrees dat Brussel praktisch onbestuurbaar zou worden.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Parlement & Politiek, Lijstencombinatie
  2. De Volkskrant, Ruzie voorbij; lijstverbinding tussen SGP en ChristenUnie, 27 juli 2012
  3. Tubantia, Weer lijstverbinding ChristenUnie en SGP, 21 januari 2015
  4. Christen Democraat, Lijstverbinding met CU/SGP is goede gewoonte – Julius Terpstra, 3 juni 2014
  5. Eerste Kamer der Staten-Generaal, 32.191: Wijziging Kieswet met betrekking tot Eerste Kamerverkiezingen, ingediend op 29 oktober 2009
  6. NRC, Meerderheid in Kamer wil af van lijstverbindingen, 9 december 2014