Nationale Pleitmarathon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Nationale Pleitmarathon (NPM) is een jaarlijkse pleitwedstrijd die wordt georganiseerd sinds 1991. Deelname aan deze wedstrijd staat open voor civielrechtelijke pleitverenigingen van negen universiteiten. De nog studerende deelnemers aan de wedstrijd strijden, door middel van een team, bestaande uit studenten, om de titels beste pleiter en beste rechtbank van studerend Nederland.

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

De casus voor de Nationale Pleitmarathon worden enkele weken voor de wedstrijd bekendgemaakt. Hierdoor hebben de deelnemers de gelegenheid zich te verdiepen in de juridische vraagstukken die spelen in deze fictieve geschillen.

De deelnemende verenigingen leveren teams van vijf deelnemers die allen staan ingeschreven als student aan de door hun vereniging vertegenwoordigde universiteit. Het team valt onder te verdelen in een pleitteam van twee personen en een rechtbankteam van drie personen. De pleitteams en de rechtbankteams proberen zich via twee voorronden te plaatsen voor de finale. In de finale strijden twee pleitteams en twee rechtbankteams tegen elkaar om de titel beste pleitteam en beste rechtbankteam.

Traditioneel wordt winst bij de pleitteams hoger gewaardeerd dan winst bij de rechtbankteams. Dit komt mede omdat de vereniging van het winnende pleitteam volgens het reglement de volgende editie van de NPM organiseert. Voor de deelnemende verenigingen levert dit veel extra publiciteit op binnen de eigen universiteit en onder potentiële werkgevers en sponsoren.

Jurering[bewerken | brontekst bewerken]

Beoordeling van de teams is in handen van een deskundige jury, bestaande uit rechters (o.a. raadsheren van de Hoge Raad), advocaten en hoogleraren. De jury beoordeelt de deelnemers zowel op juridische inhoud als op schriftelijke en mondelinge vaardigheden.

Edities 2013, 2019 en 2020-2022[bewerken | brontekst bewerken]

De organisatie van de editie in 2013 lag in handen van Pleitgenootschap Gaius. De wedstrijd die plaatsvond op 27 april 2013 in de rechtbank Limburg, vestiging Maastricht is door het pleitteam van DiCiT uit Tilburg gewonnen. Het team van Studievereniging Sirius/Pleitgenootschap Eggens uit Utrecht zegevierde bij de rechtbankteams. De overwinning van DiCiT brengt mee dat in 2014 de Nationale Pleitmarathon werd georganiseerd in Tilburg.

In 2019 (25 mei) vond de Nationale Pleitmarathon plaats bij het Hof in Amsterdam na de winst van CICERO in 2018. Mikel Remmerswaal en Davey Herfst hebben toen namens D.J. Veegens de pleitwedstrijd gewonnen. Daarom wordt de volgende editie van de NPM in Rotterdam georganiseerd.

Door de coronapandemie bleek het onmogelijk om de NPM in 2020 en 2021 in Rotterdam te organiseren. Daarom vindt de 29ste editie van de NPM na twee jaren van afwezigheid op 21 mei 2022 plaats op de Rechtbank Rotterdam. Deze editie wordt georganiseerd door voorzitter Mikel Remmerswaal, secretaris Paul Hoynck van Papendrecht en penningmeester Myrthe Kallen.

Deelnemende universiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende universiteiten zijn vertegenwoordigd op de Nationale Pleitmarathon

Deelnemende pleitverenigingen[bewerken | brontekst bewerken]