Nynorsk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nynorsk
Gesproken in Noorwegen
Sprekers ~600.000
Taalfamilie

Indo-Europese talen

Officiële status
Officieel in

Noorwegen, Noordse Raad

Taalcodes
ISO 639-1 nn
ISO 639-2 nno
ISO 639-3 nno
Portaal  Portaalicoon   Taal

Het Nynorsk (Nieuwnoors) en het Bokmål zijn de twee Noorse standaardtalen. Van die twee is het Bokmål de gebruikelijkste. Ongeveer 13% van de Noren leert Nynorsk op school. Beide standaardtalen fungeren hoofdzakelijk als schrijftaal. De spreektaal in Noorwegen is nauwelijks gestandaardiseerd en vertoont vrij grote regionale verschillen.

Het Nynorsk is ontwikkeld door de Noor Ivar Aasen in de 19e eeuw als alternatief voor het sterk op het schriftelijke Deens geënte Bokmål. Het Nynorsk wordt met name in westelijk Noorwegen gebruikt en is gevormd op basis van vooral westelijke plattelandsdialecten, en lijkt in vele aspecten op het IJslands.

Dat IJslands en Nynorsk meer op elkaar lijken dan IJslands en Bokmål komt doordat IJslands en Zuid-Westelijke dialecten van het Noors een gemeenschappelijkere oorsprong delen. Dit uit zich onder andere in dat het Nynorsk drie geslachten onderscheidt (te weten: mannelijk, vrouwelijk, en neutrum), net als het IJslands en het Faeröers. Het Zweeds en het Deens hebben slechts twee geslachten. Bokmål hangt een beetje tussen de twee systemen in, waardoor er vaker twee vormen naast elkaar voorkomen.

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • Lars S. Vikør - The Nordic Languages subtitel:Their status and Interrelations bij Novus forlag, 2001 (derde editie) ISBN 82-7099-336-0

Handige links[bewerken]

Wikipedia-logo-v2.svg Zie de Nynorsk uitgave van Wikipedia.