Ottenstein (Nedersaksen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ottenstein
Gemeente in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Ottenstein
Ottenstein (Nedersaksen)
Ottenstein
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Holzminden
Samtgemeinde Bodenwerder-Polle
Coördinaten 51° 57′ NB, 09° 24′ OL
Algemeen
Oppervlakte 32,92 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
1.152
(35 inw./km²)
Hoogte 275 m
Burgemeester Manfred Weiner (CDU)
Overig
Postcode 31868
Netnummer 05286
Kenteken HOL
Gemeentekernen 2 Ortsteile
Gemeentenr. 03 2 55 031
Website www.ottensteiner-hochebene.de
Locatie van Ottenstein in Holzminden
Kaart van Ottenstein
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Ottenstein is een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De gemeente maakt deel uit van de Samtgemeinde Bodenwerder-Polle in het Landkreis Holzminden. Ottenstein telt 1.152 inwoners.[1]

Plaatsen in de gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ottenstein
  • Glesse
  • Lichtenhagen
  • Sievershagen

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ottenstein ontstond in of voor het jaar 1182 rondom een door de edelman Otto VII von Everstein gesticht kasteel. Het plaatsje verkreeg al spoedig marktrecht en verwierf zodoende de status Marktflecken, tussen dorp en stad in. Van een één km verder noordelijk gelegen dorpje Hattensen, dat in de vroege 15e eeuw bij oorlogsgeweld afgebrand werd, trokken de overlevende bewoners naar Ottenstein. Het in romaanse stijl gebouwde, 12e- of 13e-eeuwse kerkje van dit voormalige dorp, omgeven door een kerkhof, is blijven staan als rouwkapel bij deze begraafplaats. Dit kerkje is ook in het gemeentewapen afgebeeld. Ottenstein had van de 15e tot en met de 17e eeuw veel te lijden van oorlogsgeweld, uitbraken van besmettelijke ziektes en hongersnoden door (op hun beurt weer door natuurgeweld veroorzaakte) misoogsten.

Het kasteel werd in 1701 afgebroken en maakte plaats voor een Amtshaus, zetel van de lokale bestuurder uit naam van de landsheren. Tot 1929 zetelde hier nog een Amtsgericht, wat erop wijst, dat Ottenstein in het verleden belangrijker is geweest dan sinds de Tweede Wereldoorlog. Helaas is dit fraaie, grote vakwerkhuis in 1976 gesloopt.

Van 1810 tot 1871 was Ottenstein een belangrijke halte van verschillende postkoetsdiensten.

Door de minder gunstige ligging, het fenomeen van vergrijzing en de afwezigheid van werkgelegenheid brengende industrie of nijverheid daalt het bevolkingscijfer van Ottenstein sedert circa 1990 langzaam: in 1996 had de gemeente nog 1.401 inwoners.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]