H.H. Michael- en Johannes de Doperkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Oudkatholieke Kerk Oudewater)
Kerk van de H.H. Michael en Johannes de Doper
Buitenaanzicht
Plaats Leeweringerstraat 12
Oudewater
Gewijd aan Sint-Michaël
Johannes de Doper
Coördinaten 52° 1′ NB, 4° 52′ OL
Gebouwd in 1882
Monumentnummer  32055
Architectuur
Architect(en) M.C. Van Wijngaarden
Stijlperiode Neoromaans
Interieur
Altaar Hoogaltaar in barokstijl
Afbeeldingen
Interieur
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Oudkatholieke Kerk Oudewater is gebouwd in 1882 in neoromaanse stijl naar een ontwerp van architect M.C. Van Wijngaarden uit Woerden.

De Heilige Michaël en Johannes de Doper zijn de schutspatronen van deze kerk. Voorheen was deze kerk gevestigd aan de Markt, als schuilkerk. Het altaar in barokstijl en ook een gedeelte van het verdere interieur zijn hieruit afkomstig. De huidige kerk is gebouwd op de plaats van de voormalige Rooms-Katholieke schuilkerk en bevindt zich in de Leeuweringerstraat.

In maart 1881 verscheen bij de firma Rahms het bestek voor de bouw van de kerk en bijbehorende kosterswoning. Op 11 april 1881 vond de aanbesteding plaats. Hierop kwamen 15 reacties binnen. De hoogste prijsopgave was ƒ 18.275 en de laagste ƒ 13.693. Deze was van de firma Selms uit Woerden.[1] Deze firma kreeg dan ook de opdracht de kerk te bouwen. Voor de opgegeven prijs verzorgde Selms ook de afbraak van de oude kerk.

Aan de gevel van het gebouw bevindt zich een steen met het opschrift Deo Optimo Maximo, hetgeen betekent aan de verhevenste en allerhoogste God.

Tijdens de Kerstmis wordt een speciaal kazuifel gedragen door de pastoor of priester die deze mis leidt. Dit kazuifel is rood en toont geborduurde beeltenissen uit het leven van Jezus.

Achter de kerk bevindt zich een pastorietuin met een beeld van Sint-Michaël.

Orgel[bewerken | brontekst bewerken]

De Oudkatholieke Kerk Oudewater heeft een Leichel-orgel uit ongeveer 1870, met een front bestaande uit houten imitatie-pijpen.[2]

Dispositie[bewerken | brontekst bewerken]

Bourdon 8
Viola di gamba 8
Principal 4
Octav 2

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oudkatholieke Kerk Oudewater van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.