Overleg gebruiker:Jurgenborgers/Werkpagina

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mee bezig Mee bezig
Aan deze pagina of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.
Piet Moget
[[Bestand:
Piet Moget peignant
|266px|alt=]]
Aan de Haven - Port la Nouvelle
Persoonsgegevens
Volledige naam Piet Moget
Geboren 22 oktober 1928
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Kunstenaar
kunstschilder
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1942-2010
Stijl(en) Minimalisme
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Piet Moget (Den Haag, 28 mei 1928 ) is een Nederlands kunstenaar.

Piet Moget werd geboren 28 mei 1928 in Den Haag.

In 1937-38, ontmoette hij de kunstschilder Jan Blockpoel die in de traditie van de Haagse School werkte. Het zal zijn eerste leraar zijn. Piet hielp zijn meester met het dragen van de kleuren en de penselen. Hij observeerde het werk en schilderde zichzelf ook.

In 1941, hing hij veel rond op de School voor Beeldende Kunsten aan de Princessengracht en na verschillende aanvragen werd hij op 13 jarige leeftijd toegelaten, tussen de volwassenen. Het was de eerste student die zo jong werd toegelaten. Het onderwijs was academisch en de docenten richtte zich tijdens de lessen voornamelijk tot de schilderingen van de Haagse School. Piet Moget bezochte regelmatig het Gemeentemuseum Den Haag, waar hij de schilderijen bekeek van de Nedelandse [Moderne Kunst] en onder meer de werken van Piet Mondriaan.

In 1941-42, vergezeld door zijn moeder, bezochte hij een tentoonstelling van Jan Sluijters, waar Piet Moget, wat we allemaal met licht kunnen doen .

Hij verkochte zijn eerste schilderij, "La Rue", op een tentoonstelling in Voorburg, augustus 1942.

Tijdens de oorlogsjaren, Piet Moget werkt in de Nederlandse traditie, onder invloed van de Haagse School. Hij probeerde verschillende technieken: olieverf, aquarel, potlood en houtskool. Hij experimenteerde met de kleur, een geleidelijke verandering van zijn palet aan tinten van iriserende kleur om meer en meer contrast te verwezelijken.Hij schildert de werkelijkheid van Nederlandse landschappen, dezelfde die door de meesters uit de Gouden Eeuw zijn beschreven.

Aan het einde van de oorlog, reisde hij door Europa, met name in Frankrijk, waar hij gedurende zes maanden verbleef.

In het najaar van 1946, ging hij naar de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Mevrouw Giacometti was zijn lerares kunstgeschiedenis en had als leraren, Paul Citroen, verbonden aan de Dada, de Bauhaus en de Blaue Reiter, Drayer die was meer in de lijn van de Nieuwe Zakelijkheid.

Piet Moget zal niet worden beïnvloed door deze stromingen en ook niet door het kubisme. Daarintegen wel door Monet en vooral Pissarro zoals blijkt uit de schilderijen die hij maakte tijdens een bezoek in 1948 van Saint-Remy-de-Provence.

Hij richtte in 1947 samen met een aantal andere studenten de Kontakt Groep op, waar tentoonstellingen, debatten, discussies over kunst, poëzie, literatuur en politiek werden georganiseerd.

1947 markeerde ook een mijlpaal in het leven en in het schilderwerk van Piet Moget. Gedurende de maand februari werd in het HaagsGemeente Museum de tentoonstelling "Van Bonnard op de Huidige Dag" gepresenteerd, waar Piet Moget een schilderij van Geer van Velde ontdekte, de Middellandse Zee, geschilderd het voorafgaande jaar. Het schilderij liet op hem een diepe indruk na: Dit werk heeft een boodschap van hoop en rust.

In 1948 reisde hij naar de Provence in Frankrijk. Moget gaat op zoek naar licht en transparantie-effecten en lijkt zich te inspireren naar het model van de Impressionisten. Het heeft hier al een bijzondere interesse voor het thema van de kade, het kanaal die van groot belang worden in het latere werk van Piet Moget.

Van 1951 tot 1955 verbleef hij tijdens de zomer maanden in Zweden om te schilderen en te exposeren.

In dat zelfde jaar maakte hij kennis met Geer van Velde door onverwacht op bezoek in Cachan te komen. Zo ontstond een lange vriendschap. Van de Velde en zijn vrouw Elizabeth komen meerdere malen in “la Grange Basse”, waar Geer werkte en exposeerde. Piet beschouwt hem als zijn "spirituele vader".

Vanaf 1954, Het Mediteraan landschap komt meer en meer tot op de voorgrond in zijn werk. Hij plant zijn schildersezel rond “la Grange Basse”, dichtbij het kasteel Frescati, in de tuin van de Rieu, valk bij het kerkhof van Port la Nouvelle. Trouw aan de lessen van de schilders van Den Haag en van Paul Cézanne, schildert hij zijn motief, Moget kan niet binnen schilderen. Hij heeft iets nodig als houvast. De natuur is eigenlijk zijn meester voorbeeld.

In 1956, worden zijn kleuren steeds meer parelachtiger, iriserender. De kontourvorm is steeds minder uitgesproken, de horizon is meer en meer aanwezig, de lucht wordt steeds belangrijker. Vanaf ongeveer 1956, neemt Piet Moget de gewoonte om aan de kade van Port la Nouvelle te gaan schilderen met een klein bestelbusje. Op een dag is hij in zijn bestelwagen de krant aan het lezen, hij kijkt naar buiten en ziet tot grote verwondering wat hij voorzich heeft. In feite heel weinig. Een zeedijk met rotsblokken aan de voorkant van het kanaal, in het water weerspiegelen deze blokken, boven aan de dam kan men zich de zee en de lucht in beelden. In eens is het alsof dat wij voor het eerst het kunnen waarnemen. Hij zet nu zijn bestelwagen, ezel en atelier, gevuld met schilderijen in ontwikkeling, aan de kade van Port-la-Nouvelle, elke ochtend op dezelfde plaats, voordat de zon de ochtend mist heeft weggenomen schildert hij daar, want Moget blijft een schilder die buiten werkt. Hij stel vraagtekens bij de licht en ruimte. Het centrale thema van zijn werk wordt het kanaal, dam, zee en ruimte.

Piet Moget organiseerde ook tentoonstellingen van andere kunstenaars. Hij begon deze activiteit vanaf 1952 in Scandinavië, waar hij twerken van hedendaagse Europese kunstenaars tentoonstelde.

Van 1956 tot 1964, organiseerde hij "Les Rencontres" dat zal de grote pool van Hedendaagse Kunst worden, in Languedoc-Roussillon . Deze evenementen brengen werken van Geer van Velde, Roger Bissière, Nicolas de Staël, Maria Elena da Silva, Maurice Esteve, Charles Lapicque, André Lanskoy, Serge Poliakoff, Tanguy, Fernand Léger, De cobra's en vele anderen bijéén. Moget heeft ook bijgedragen geleverd aan de oprichting van het centrum voor Hedendaagse Kunst in Serignan, bij Beziers, tentoonstellingen van Jacques Villon, Joan Miro), in het Chateau de Jau, het Fabre Museum in Montpellier en het Rigaud museumPerpignan.

1960-1977, de schilderijen vertalen een soort van permanente-frontale ruimte, verlaagde horizon, vierkant formaat of bijna, het ontbreken van de handtekening aan de voorzijde, zonder titel, zoekende naar de essentie van het schilderen.

De schilderwerken tussen 1980 en1990 vertalen de traagheid van het proces, de ontevredenheid van de schilder en zijn zoeken naar de absolute schilderkunst.

In 1991 richtte hij in een oude wijnmakerij, een lokatie voor Hedendaagse Kunst op, "Lieu d'Art Contemporain", "Le Hameau du Lac" bij de stad Sigean. Piet Moget heeft vijf grote zalen gewijd aan de presentatie van Hedendaagse Kunst in een eenvoudige ruimte met een uitzonderlijke verlichting. Jaarlijks worden er twee tentoonstellingen gehouden in het voorjaar en de zomer, soms aangevuld met in het najaar een expositie jonge beeldende kunstenaars.

Privéleven[brontekst bewerken]

Hoewel enige zoon, hij maakte deel uit van een grote familie. Zijn moeder was de oudste van elf kinderen en zijn vader kwam ook uit een groot gezin. Hij leefde in een bescheiden familie-achtergrond, stevig gestructureerd, waar het begrip voor kunst duidelijk aanwezig was. Op acht jarige leeftijd, speelde hij muziek op een accordeon. Hij verdiepte zich in de schilderkunst (hij schilderde borden als cadeau voor Kerstmis).

In 1947 woonde hij in Port-de-Bouc in Bouches-du-Rhône waar hij het licht van de Languedoc en de Catalonië ontdekte. Hij bezocht de regio Narbonne, etangs van Sigean en Port-la-Nouvelle.

In 1951 trouwde hij met de kunstschilder Maria Schallenberg, jeugdvriendin van de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.

1952 vestigden ze zich permanent in Frankrijk Port-la-Nouvelle, “la Grange Basse” waar ze in zeer precaire omstandigheden, zonder water of elektriciteit woonden.

Exposities[brontekst bewerken]

Belangrijkste Groeps Tentoonstellingen[brontekst bewerken]

Piet Moget, Sans Titre, 27x22 Huile sur toile 1992-98


1947, Den Haag, Beijenkorf, Kontakt Groep, Jonge Kunsternaars

1948, Den Haag, Beijenkorf, Kontakt Groep, Jonge Kunsternaars

1949, Den Haag, Beijenkorf, Kontakt Groep, Jonge Kunsternaars

1952, Varberg, Societetssalongen, "Hollandsk Konst".

1953, Varberg, Societetssalongen, "Fransk Hollandsk Konst".

1954,Varberg, Societetssalongen, "Konstudställning".

1955,Varberg, Societetssalongen, "L'Ecole de paris".

1956, Béziers, galerie Cabezon, "André Lhote, Pignon, Piet Moget". Port-la-Nouvelle, foyer municipal, "Rencontre I".

1957, Béziers, galerie Bonnefond, "André Lhote, Piet Moget, Mary Moget, Jean Camberoque". Port-la-Nouvelle, foyer municipal, "Rencontre II".

1958, Port-la-Nouvelle, foyer municipal, "Rencontre III".

1960, Port-la-Nouvelle, Mas de la Grange Basse, "Rencontre IV".

1962, Port-la-Nouvelle, mas de la Grange Basse, "Rencontre V". Montpellier, musée Fabre, "Rencontre avec les peintres d'aujourd'hui".

1963, Parijs, musée d'art moderne de la Ville de Paris, salon de Mai. Paris, musée d'art moderne de la ville de Paris, salon des Réalités Nouvelles.

1964, Port-la-Nouvelle, mas de la Grange Basse, "Rencontre VI". Montpellier, musée Fabre, "Rencontre VI".

1965,Varberg, Societetssalongen, "Rencontre VII". Parijs, musée d'art moderne de la Ville de Paris, 20ème salon des Réalités Nouvelles.

1966, Parijs, musée d'art moderne de la Ville de Paris, 21ème salon des Réalités Nouvelles.

1967, Exposition itinérante in Engeland: Kendal, Bolton, Middleborough, Sunderland, "20th Century European Painting". Parijs, musée d'art moderne de la Ville de Paris, 22ème salon des Réalités Nouvelles.

1968, Parijs, musée d'art moderne de la Ville de Paris, 23ème salon des Réalités Nouvelles. Varberg, Societetssalongen.

1969, Stockholm, galeria Scandinavia.

1970, Parijs, musée d'art moderne de la Ville de Paris, salon de mai.

1971, Parijs, musée d'art moderne de la Ville de Paris, 26ème salon des Réalités Nouvelles.

1974, Lugano, villa Malpensata, "Pittura e Musica".

1975, Parijs, centre américain, "Contrat Diction".

1976, Port-la-Nouvelle, New-Port Gallery.

1977, Parijs, musée d'art moderne de la Ville de Paris, 32ème salon des Réalités Nouvelles.

1979, Parijs, musée d'art moderne de la ville de Paris, salon de mai.

1980, Parijs, musée d'art moderne de la Ville de Paris, 34ème salon des Réalités Nouvelles.

1981, Paris, musée d'art moderne de la ville de Paris, 35ème salon des Réalités Nouvelles. Toulouse, galerie Jacques Girard.

1982, Agen, centre culturel. Paris, musée d'art moderne de la Ville de Paris, 36ème salon des Réalités Nouvelles.

1985, Toulouse, galerie Jacques Girard, "Piet Moget et Toni Grand".

1989, Varberg, musée, Alechinsky, Karel Appel, Moget, Moget-Schallenberg". Toulouse, galerie Jacques Girard.

1994, Sigean, L. A. C., "Charchoune, les peintres et la peinture". Narbonne, centre d'art et de culture. Montpellier, pavillon du musée Fabre, "Création contemporaine en Languedoc".

1997, Villesèque-des-Corbières, château Haut Gléon.


Belangrijkste Individuele Tentoonstellingen[brontekst bewerken]

Piet Moget schildert

1946 Arnhem, Galerie Schipperus.

1957 Göteborg, Galerie God Konst.

1959 Göteborg, Galerie God Konst.

1967 Göteborg, Galerie God Konst.

1978 Parijs, Fiac, stand van de New Style Gallery uit Den Haag.

1980 Toulouse, Université du Mirail; Varberg, Museum.

1981 Agen, Centre Culturel; Den Haag, New Style Gallery.

1982 Toulouse, Galerie Jacques Girard.

1983 Den Haag, New Style Gallery.

1984 Toulouse, Galerie Jacques Girard; Paris, Galerie Yvon Lambert.

1985 Den Haag, New Style Gallery.

1987 Amsterdam, Galerie M. L de Boer.

1988 Toulouse, Galerie Jacques Girard.

1990 Göteborg, Galerie 33.

1995 Narbonne, Théâtre-scène nationale.

1996 Toulouse, Université du Mirail.

1997 Toulouse, Galerie Jacques Girard.

2001 Parijs, Galerie Louis Carré & Cie et Parijs; Fiac, stand van de Galerie Borzo de S'Hertogenbosch.

2002 Amsterdam, Kunsthandel M.L. De Boer, S'Hertogenbosch, galerie Borzo, Cajarc, maison des arts G. Pompidou.

2006 Den Haag, Artotheek Kunstcentrum, Piet Moget.

2007 Agen, Musée des Beaux-Arts d’Agen, L’ amour de l’art, Art Contemporain et Collection Privées du Sud Ouest.

2008 Amsterdam, Borzo modern and contemporary art; Paris, galerie Louis Carré & Cie; L.A.C. Lieu d’Art Contemporain, Sigean, Piet Moget, Parcours d’une œuvre.

Bibliographie[brontekst bewerken]

1962 Montpellier, musée Fabre, "Rencontre avec les peintres d'aujourd'hui", Texte de Georges Demouliez, Rencontre V.

1980 Toulouse, bibliothèque de l'université du Mirail,"Piet Moget,15 grandes peintures de 1960 à 1980", texte de Jean Dypreau, Piet Moget et la ligne d'horizon.

1996 Toulouse, université du Mirail, "Un jour, une oeuvre, 1995-96 le temps de la peinture", Fiche pédagogique de Bertrand Meyer Himhoff, l'être-lieu.

2001 Paris, galerie Louis Carré & Cie, "Piet Moget. La Rive d'en face", texte de Germain Viatte, Piet Moget travaille le motif.

2006 Den Haag, Artotheek Kunstcentrum,Piet Moget met teksten van K.Schippers en Janneke Wesseling.

2008 Sigean, L.A.C. Lieu d’Art Contemporain,Piet Moget, Parcours d’une œuvre.

Teksten van Piet Moget[brontekst bewerken]

Ma rencontre avec Geer van Velde, catalogue de l’exposition Geer van Velde, Paris, Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, 1982

Werken in Musea en Openbare Collecties[brontekst bewerken]

(selectie) F.R.A.C. Ile-de-France.

F.R.A.C. Languedoc-Roussillon.

Musée des Beaux Arts, Carcassonne.

Museum Duinkerken.

Museum Régional d'Art Contemporain de Sérignan.

L.A.C., Sigean.

Konst Museum, Böras, Zweden.

Haags Gemeentemuseum, Den Haag.

Werken in Privé Collecties[brontekst bewerken]

http://www.artnet.fr/Artists/LotDetailPage.aspx?lot_id=F165D4FB12CCAA0A3A93F5C30C9BBC67

http://www.artnet.fr/Artists/LotDetailPage.aspx?lot_id=19DC838E3A309B3CD6EA965DF273A8F2

http://www.artnet.fr/Artists/LotDetailPage.aspx?lot_id=2B0E1BB0174A8F01AD9B4A712AD2266A

Belangrijkste Artikelen in de Pers[brontekst bewerken]

1954 Trebe, "Franskholländsk konstnär blev f¨r¨lskad in Varberg (Een Nederlands-Franse schilder verliefd op Varberg)", Hallands Nyther, 1 december.

1955 Dufour Fernand, "un peintre hollandais, Piet Moget, a choisi pour retraite l'humble mas de la Grange Basse", la dépêche du Midi, 3 juli. Peder, "Konst till folket pa nya vägar (L'art vers le peuple, de nouvelles routes)". Hallands Nyther, 10 september.

1956 Dufour Fernand, "Un peintre collectionneur est riche d'un Picasso de la belle époque cubiste," La Dépêche du Midi, 25 januari.

1957 Bäckström Tord, "Piet Moget à la galerie God Konst", Göteborgs Handels och sjösarts-Tidning, 2 november. G. H. D; "En koloristbegavning (Un talent de coloriste", Boras Tidnong, 27 november.

1959 Bäcktröm Tord, "Piet Moget à la galerie God Konst", Göteborgs Handels och sjösarts-Tidnong, 2 december. B. E., "Piet Moget à la galerie God Konst", Göteborg-Tidninge, 30 november.

1962 Dufour Fernand, "Après avoir fixé Piet Moget, la lumière nouvelloise vient de séduire un grand artiste Geer van Velde," la Dépêche du Midi, 24 april. Dufour Fernand, "Klee, Kandinsky, Max Ernst, Tanguy, Geer van Velde, vedettes de Rencontre V" la Dépêche du Midi, 27 juli.

1963 Ashbery John, "Le salon des Réalités Nouvelles" New-York Tribune, 20 april.

1964 Dufour Fernand, "Panorama international de l'art contemporain", la Dépêche du Midi, 22 juli.

1967 Fenton F. W, "Poetry in European Modern Art", Daily Telegraph, 3 juni. Wirsin-Kuschel Ingrid, "Fransman med vikingaskägg ställer ut i Göteborg 'Un Français à la barbe de Viking expose à Göteborg)", Göteborg-Tidningen, 6 april.

1976 Duchein Paul, "Piet Moget, peintre des grands silences", Le Pharmacien de France, N° 6, pp. 268-271.

1980 Aribaut Serge, "Piet Moget, les orges du silence, La Dépêche du Midi, 2 april. Himhoff Bertrand Meyer, "Piet Moget ou la peinture contemplative", gazette des tribunaux du Midi, 15 maart, N°6634.

1981 Wingen Ed, "De Uiterste concentratie van Piet Moget (Une extrême concentration chez Piet Moget)", Kunst Beeld, n°6, p.47.

1983 Himhoff Bertrand Meyer, "Piet Moget ou la peinture contemplative", Peinture/Cahiers théoriques, N°16-17.

1984 Aribaut Serge, "Piet Moget, le mystère de la ligne d'horizon", la Dépêche du Midi, 13 december. Visser Mathilde, "Piet Moget", Financiel Dagblad, mei.

1988 Slagter Erik, "Veel variatie en kwaliteit in Haags galeriemaand (Beaucoup de diversité et de qualité dans le mois des galeries à La Haye)" Beelding, juni.

1991 Brun Geneviève, "On est dans un espace et on entrevoit au-delà un autre espace", augustus. Cette Louis, "le fruit de la passion", La Dépêche du Midi, 10 september. Dufour Fernand, "Evénement culturel de l'été, création du Lieu d'Art Contemporain", La Dépêche du Midi, 17 augustus.

1993 Cimetière Odile, 'L'homme qui marchait vers la lumière", Midi Libre, 23 mei.

1995 Cette Louis, "Et la lumière fut", La Dépêche du Midi, 1 november.

1998 Donadio Marie-Pierre, Reg'Arts, september, p.8. Wesseling Janneke, "Vergankelijkheid in de wijngaarden (Le temps qui passe au milieu des vignes)" NRC Cultureel, supplément, 25 mei.

2000 Jover Manuel, L'Oeil, september, p.93

De Vidéo Ontmoetingen[brontekst bewerken]

http://www.dailymotion.com/video/x11o07_piet-moget-parle-de-son-ami-dado_news

http://www.youtube.com/watch?v=Nq2Sq1gbS58

Twee Kunstenaars Piet Moget en Klaas Stapert[brontekst bewerken]

http://www.google.fr/imgres?imgurl=http://dreamingatmypiano.typepad.com/.a/6a0111688c7574970c01287708b641970c-800wi&imgrefurl=http://dreamingatmypiano.typepad.com/dreamingatmypiano/2010/01/piet-moget.html&usg=__du6e-XHWZ8WsYeMPaIhQv-ceYZ4=&h=647&w=800&sz=91&hl=fr&start=4&zoom=1&um=1&itbs=1&tbnid=x2Yj93-J_RxnBM:&tbnh=116&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3Dpiet%2Bmoget%26um%3D1%26hl%3Dfr%26sa%3DN%26tbs%3Disch:1

Externe links[brontekst bewerken]

Kunsthandel M.L.De Boer, Amsterdam: http://www.kunsthandeldeboer.nl/werkinstock/page-moget.htm

Galerie Borzo, Amsterdam: http://www.borzo.com/expositions/past/piet_moget



{{DEFAULTSORT:Moget, Piet}} [[Categorie:Nederlands kunstenaar]] [[Categorie:Nederlands kunstschilder]]