Phil Hartman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Phil Hartman
Phil Hartman in 1978
Phil Hartman in 1978
Algemene informatie
Volledige naam Philip Edward Hartman
Geboortenaam Philip Edward Hartmann
Geboren 24 september 1948
Brantford (Ontario)
Overleden 28 mei 1998
Encino, Californië
Land Vlag van Canada Canada
Werk
Jaren actief 1975 - 1998
Beroep Acteur
Stemacteur
Scenarioschrijver
Komiek
Grafisch ontwerper
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Philip Edward (Phil) Hartman (Brantford (Ontario, Canada), 24 september 1948Encino (Californië, Verenigde Staten), 28 mei 1998) was een Canadees-Amerikaans acteur, stemacteur, scenarioschrijver, komiek en grafisch ontwerper die in Amerika grote bekendheid verwierf als artiest bij de sketch-comedyshow Saturday Night Live. Hij bleef acht seizoenen, van 1986 tot 1994. In 1995 kwam hij terecht in de goed ontvangen sitcom NewsRadio. Hij speelde hierin de verwaande radiojournalist Bill McNeal, die hij tot aan zijn dood vertolkte. Ook was hij een vaste stemacteur bij de animatieserie The Simpsons, waarin hij de rollen van Troy McClure en Lionel Hutz van 1991 tot zijn overlijden op zich nam. Hij speelde in verschillende films, zoals Coneheads (1993) met Dan Aykroyd, Jingle All the Way (1996) met Arnold Schwarzenegger en Small Soldiers (1998), zijn laatste film, met Kirsten Dunst.

Op 28 mei 1998 werd hij na een echtelijke ruzie met zijn echtgenote Brynn Hartman door haar doodgeschoten in zijn slaap in hun huis in Encino, waarna zij enkele uren later zichzelf op 40-jarige leeftijd van het leven beroofde. Hartman en zijn vrouw lieten twee jonge kinderen achter. Phil Hartman werd 49 jaar oud.

Biografie[bewerken]

Philip Edward Hartmann was de vierde van acht kinderen van Rupert en Doris Hartmann. Op latere leeftijd liet hij de laatste n in zijn achternaam vallen. Op tienjarige leeftijd vertrok Hartman met zijn familie naar Amerika, waar hij het grootste gedeelte van zijn jeugd doorbracht in Connecticut en Zuid-Californië. Begin jaren 90 verkreeg hij het Amerikaans staatsburgerschap. Hij bezocht wel vaak zijn geboorteland en in zijn geboorteplaats is een herdenkingsplaat geplaatst ter ere van zijn carrière en ter nagedachtenis.

Carrière[bewerken]

Hartman studeerde oorspronkelijk grafische kunst op de California State University - Northridge en heeft albumhoezen ontworpen voor artiesten als Crosby, Stills, Nash and Young en Poco. In 1975 begon Hartman bij The Groundlings, een komediegezelschap. Hier werkte hij samen met onder anderen Paul Reubens en Jon Lovitz, met wie hij goed bevriend werd. Samen met Reubens creëerde hij het personage Pee Wee Herman.

In 1986 kwam Hartman bij Saturday Night Live, waaraan hij een recordaantal van acht seizoenen bleef meewerken. In deze satirische show speelde hij de rol van Frank Sinatra, Bill Clinton, Ronald Reagan, Barbara Bush en vele anderen.

Ook was Hartman bekend van reclame- en tekenfilms, waarvoor hij zijn stem uitleende. Zijn bekendste vertolkingen hierbij waren ongetwijfeld die van Troy McClure en Lionel Hutz in The Simpsons.

In 1994 verliet Hartman Saturday Night Live en in 1995 kwam hij terecht in de goed ontvangen sitcom NewsRadio bij NBC. Hij speelde hierin de verwaande radiojournalist Bill McNeal. Na zijn overlijden werd zijn plaats ingenomen door zijn goede vriend Jon Lovitz. Deze kon niet verhinderen dat de kijk- en waarderingscijfers daalden en de show hield in 1999 op.

In 2014 kreeg Hartman postuum een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Dood[bewerken]

Op 28 mei 1998 werd hij door zijn vrouw, Brynn Hartman, doodgeschoten terwijl hij sliep. Zij schoot drie keer, in zijn onderarm, nek en hoofd. Mevrouw Hartman verliet het huis en kwam terug met een kennis om het lichaam te laten zien. Toen de kennis de hulpdiensten wilde alarmeren, sloot mevrouw Hartman zich op in de slaapkamer en pleegde zelfmoord. Later bleek zij sporen te hebben van alcohol, cocaïne en een antidepressiemiddel (Zoloft).

Phil en Brynn Hartman lieten twee kinderen achter.

In zijn testament had Phil Hartman laten opnemen dat zijn as verspreid moest worden op het eiland Catalina, voor de kust van Californië. Op 4 juni 1998 werd zijn wil uitgevoerd en werd zijn as, samen met die van zijn vrouw, op het eiland verspreid.