Piet Drenth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Piet Drenth
Drenth (1984)
Algemene informatie
Volledige naam Pieter Johan Diederik Drenth
Geboren 8 maart 1935
Appelscha
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep psycholoog, bestuurder
Portaal  Portaalicoon   Psychologie
Wetenschap & Technologie

Pieter Johan Diederik Drenth (Appelscha, 8 maart 1935) was als hoogleraar psychologie verbonden aan de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam.

Drenth doorliep de middelbare school aan het Stedelijk Gymnasium Assen en het Gereformeerd Gymnasium in Leeuwarden. Hij studeerde psychologie aan de VU, waar hij afstudeerde in 1958 en promoveerde in 1960 (beide malen cum laude). Op het moment van promoveren was Drenth Luitenant-ter-zee 3e klasse bij de Koninklijke Marine. Vanaf 1967 is Drenth als hoogleraar psychometrie, arbeids- en organisatiepsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam; sinds 2000 als emeritus.

Drenth trad van 1983 tot 1987 op als rector magnificus van deze universiteit. Van 1990 tot 1996 was hij president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Van 2000 tot 2006 was hij president van ALLEA ("ALL European Academies"), een federatie van 53 academies van wetenschappen uit 40 Europese landen die zich tot doel stelt om tot een hechtere samenwerking te komen. Hij is honorary president van ALLEA, alsmede lid van enkele commissies. Drenth was als voorzitter van de Amsterdamse commissie betrokken bij het werk van de commissie-Levelt die de vermeende wetenschappelijke fraude van Diederik Stapel onderzocht.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Drenth tijdens zijn promotie in Amsterdam (1960)
Zie de categorie Piet Drenth van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
Hendrik Verheul
Rector magnificus van de Vrije Universiteit
1983 - 1987
Opvolger:
Cees Datema