Portaal:Amsterdam/Introductie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Amsterdam is de (titulaire) hoofdstad van Nederland. Men spreekt in het Amsterdams ook wel van Mokum (afgeleid van het Hebreeuwse woord voor 'stad', "makom"). Het is een van de steden in de Randstad. De stad ligt in de provincie Noord-Holland, aan de monding van de Amstel en aan het IJ. De Amsterdamse haven is via het Noordzeekanaal verbonden met de Noordzee.

In de 13e eeuw werd de dam aangelegd waar Amsterdam zijn naam aan ontleent. Het stukje rivier buitengaats, het Damrak, was het begin van de Amsterdamse haven. De oudste schriftelijke vermelding van Amsterdam is in een document van 27 oktober 1275, waarin graaf Floris V de bewoners tolvrijheid verleent.

Op 1 januari 2015 telde de stad Amsterdam 821.926 inwoners (bron: CBS). Er is de laatste jaren een sterke bevolkingsgroei; op 1 januari 2006 waren er nog 743.027 inwoners (bron: CBS). De agglomeratie (Amsterdam met randgemeenten, zie ROA) telt zo'n 1,4 miljoen inwoners. De gehele stedelijke regio heeft naar schatting ruim 2 miljoen inwoners.

Tegenwoordig kan Amsterdam, hoewel geen metropool in eigenlijke zin, met enig recht aanspraak maken op de status van wereldstad. Amsterdam behoort tot de duurste en meest multiculturele steden ter wereld.