Portaal:Den Haag/Uitgelicht/1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mauritshuis en Torentje bij avond

Het Mauritshuis is een Rijksmuseum in Den Haag met voornamelijk 17e-eeuwse schilderijen uit de Gouden Eeuw. Er hangen ook enkele topwerken uit de 18e eeuw. Het inmiddels geprivatiseerde en relatief klein museum heeft een wereldberoemde verzameling van in totaal 800 schilderijen, die in het bijzondere interieur goed tot hun recht komen. Ook de buitenkant van het gebouw is de moeite waard; de architectuur is vele malen nagevolgd. Het gebouw aan de Hofvijver behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.

Dit stadspaleis is tussen 1633 en 1644 gebouwd door Jacob van Campen en Pieter Post in Hollands-classicistische bouwstijl. De opdrachtgever of bouwheer was graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen, voorheen gouverneur-generaal van Nederlands-Brazilië.

Vanaf 1685 was het Mauritshuis een Hotel van Staat: hoge gasten van Staten-Generaal van de Nederlanden zijn destijds daar ondergebracht. In 1704 werd het Mauritshuis door brand zwaar beschadigd. De herbouw werd voltooid in 1720. Op de begane grond is nog iets van de glorie van de gouden feestzaal te herkennen.