Portaal:Maastricht/Afbeelding van de dag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een overzicht van alle Afbeelding van de dag-afbeeldingen.

Overzicht
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag

Maandag[brontekst bewerken]

Het Dinghuis

Het Dinghuis is gebouwd in een gotische stijl. De vakwerkgevel aan de noordzijde is gebouwd eind 15e eeuw omstreeks 1470, begin 16e eeuw is de voorgevel gebouwd van Naamse steen en mergel. De voorgevel kenmerkt zich door een grote klok met slechts één wijzer. Op het hoge dak van het Dinghuis bevindt zich een torentje dat vroeger werd gebruikt als uitkijkpost.

Lees verder: Dinghuis


Dinsdag[brontekst bewerken]

Helpoort

De Helpoort is een voormalige stadspoort in Maastricht. De poort dateert van 1229 en is daarmee de oudste nog bestaande stadspoort van Nederland.

Lees verder: Helpoort


Woensdag[brontekst bewerken]

Het stadhuis op de Markt

Het Stadhuis van Maastricht is het gemeentehuis van Maastricht. Het uit 1662 stammende gebouw naar een ontwerp van Pieter Post, is gelegen midden op de Markt.

Lees verder: Stadhuis


Donderdag[brontekst bewerken]

Het Onze-Lieve-Vrouweplein met op de achtergrond de basiliek

Het Onze Lieve Vrouweplein is een van de vier centrale pleinen van Maastricht. Het plein dankt zijn naam aan de gelijknamige Onze Lieve Vrouwebasiliek.

Lees verder: Onze Lieve Vrouweplein


Vrijdag[brontekst bewerken]

Markt op vrijdag

De Markt is een van de drie grote centrale pleinen in de binnenstad van Maastricht. Het plein ontleent zijn naam aan de warenmarkten die hier al eeuwenlang plaatsvinden.

Lees verder: Markt


Zaterdag[brontekst bewerken]

Het vooraanzicht van de Troostmachine in 2008.

De Halfautomatische Troostmachine is een kunstwerk van Michel Huisman. Het bevindt zich in de voormalige Berenkuil in het Aldenhofpark, een deel van het Stadspark van Maastricht. Het werd voltooid in augustus 2001.

Lees verder: Troostmachine


Zondag[brontekst bewerken]

Koor van de Sint-Servaasbasiliek aan het Vrijthof

Kort nadat Servaas, bisschop van Tongeren, volgens de overlevering in 384 te Maastricht was overleden, werd er op zijn graf een houten gedachteniskapel (cella memoriae) gebouwd. In de zesde eeuw werd de houten kapel door bisschop Monulfus vervangen door een stenen kerk met crypte, volgens Monulfus' tijdgenoot Gregorius van Tours een templum magnum. Door de toestroom van pelgrims naar het graf van Sint-Servaas werd de kerk te klein. De huidige, romaanse kerk is waarschijnlijk de vierde of vijfde op deze locatie. Aan de bouw ervan werd rond het jaar 1000 begonnen. De koorpartij en het westwerk (met beroemde kapitelencyclus) dateren grotendeels uit de twaalfde eeuw. Het gebeeldhouwde Bergportaal is dertiende-eeuws en is een van de vroegste uitingen van de gotische beeldhouwkunst in de Nederlanden.

Lees verder: Sint-Servaasbasiliek