Portaal:Steden/Uitgelicht stad BNL/52

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De zondagse markt op het Bat, La Batte

Luik (Frans: Liège, vroeger ook Liége, Duits: Lüttich, Waals: Lîdje) is een stad in Wallonië, België, en de hoofdstad van de gelijknamige provincie Luik.

De stad ligt aan de Maas, ongeveer 30 km stroomopwaarts van Maastricht. Halverwege de 20e eeuw was Luik het centrum van de mijnbouw en staalindustrie, die Wallonië tot welvaart brachten. De problemen die er later in de eeuw tot vermindering van het belang van de mijnbouw en staalindustrie leidden hebben hun effect op de omgeving van Luik niet nagelaten.

Vele eeuwen lang, tot 1795, werd Luik geregeerd door prins-bisschoppen. Het prinsbisdom Luik strekte zich uit over het grootste deel van de huidige provincie Luik en de zuidelijke helft van de huidige provincie Namen. Bovendien verwierven de bisschoppen van Luik in 1366 ook het graafschap Loon, dat grotendeels samenvalt met de huidige Belgische provincie Limburg. De stad Luik was de voornaamste van de 23 Goede Steden van het prinsdom. De geschiedenis van Luik wordt gekenmerkt door talloze conflicten tussen de stad Luik en zijn bisschoppen, waarbij het er soms heet aan toe ging.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog probeerden de bisschoppen van Luik neutraal te blijven tussen de twee strijdende partijen. Luik had zich ontwikkeld tot een belangrijk centrum van metaalindustrie en ook van de wapenindustrie. In 1795 hebben burgers van de stad Luik, die verbolgen waren over het autoritaire optreden van hun bisschop, zodra de stad door de Franse revolutie-legers was veroverd, de gothische Sint-Lambrechtskathedraal gesloopt. De lege plaats daarvan vormt de huidige Place Saint-Lambert.

De stad telt in 2005 meer dan 185.000 inwoners. De agglomeratie Luik met voorsteden als Seraing, Saint-Nicolas, Ans, Herstal en Flémalle telt ongeveer 600.000 inwoners.