Portaal:Vroegmoderne Tijd/Uitgelicht/31

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Russische belegering van Narva
De Russische belegering van Narva

De Lijflandse oorlog van 1558 tot 1583 was een langdurig militair conflict tussen Moskovië en haar buren aan de westgrens over de macht in de gebieden die nu Estland en Letland vormen.

Tegen 1560 was de Lijfse Confederatie danig verzwakt door de Reformatie, terwijl haar oosterbuur Moskovië sterker was geworden na de vernietiging van de Islamitische kanaten Kazan en Astrachan.

De Russische tsaar Ivan IV eiste dat de Lijfse Confederatie enorme belastingen betaalde (40.000 taler) aan het Bisdom Dorpat. Het geschil eindigde met een Russische invasie in 1558. Russische troepen bezetten Dorpat en Narva, en belegerden Reval. Het doel van de tsaar was om toegang te krijgen tot de Oostzee.

Dit ging echter in tegen de belangen van andere landen. In 1561 werd de zwakke Lijflandse Orde ontbonden, en het land toegewezen aan Polen (Koerland), Zweden (Estland) en Denemarken (Saaremaa). De laatste Meester der Lijflandse Orde, Godhard Kettler, werd de eerste leider van het Poolse vazal-hertogdom Koerland.

Verder lezen