Portaal:Vroegmoderne Tijd/Uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deze pagina geeft een overzicht van alle uitgelichte artikels en/of afbeeldingen op het portaal Vroegmoderne Tijd. Voor elke week van het jaar is er zo'n artikel en/of afbeelding. Voel u vrij om deze te bewerken door de bijhorende bewerk-link te volgen.
Uitgelicht deze week (18)
Mogolrijk
Mogolrijk

Het Mogolrijk (Perzisch: حکومت مغلیاں, Engels: Mughal) was een rijk onder een moslimdynastie in India die in 1526 werd gesticht door Zahiruddin Muhammad Babur (Baboer). De heersers van dit rijk, die de titel van grootmogol of mogol droegen, stamden af van de Turks-Mongoolse heerser Timoer Lenk.

Het was vooral Baburs kleinzoon Akbar die een hechte organisatie opbouwde, waardoor de instellingen tot in de Britse tijd de basis voor het bestuur van het Mogolrijk vormden. Door het verlenen van vele rechten wist hij op handige wijze een groot aantal hindoeheersers - waaronder de Rajput-vorsten - aan zich te binden.

Het Mogolrijk besloeg in zijn bloeiperiode (de 17e eeuw) bijna geheel het Indische subcontinent. Het telde aan het einde van de 17e eeuw waarschijnlijk tegen de 150 miljoen inwoners, niet veel minder dan het China van de Ming-dynastie en meer dan geheel Europa in die periode. In grote delen van het rijk was de invloed van de centrale staat echter tamelijk beperkt.

Verder lezen

Ga naar week
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53


Week 1

Karel V (Gent, 24 februari 1500Cuacos de Yuste (Spanje), 21 september 1558), voor zijn mondigverklaring Karel van Luxemburg geheten, uit het huis Habsburg, was sinds 1506 landsheer van uiteindelijk alle Nederlandse gewesten, van 1516 tot 1556 als Karel I koning van Spanje en van 1519 tot 1556 als Karel V keizer van het Heilige Roomse Rijk. In Vlaanderen staat hij algemeen bekend als Keizer Karel.

De landen waarover hij regeerde, vormden tezamen het grootste Europese rijk sinds dat van Karel de Grote. Met de feitelijke macht van zijn erflanden was Karel V bovendien de laatste Rooms-Duitse keizer die in de gelegenheid was om zijn universele autoriteit ook daadwerkelijk te laten gelden.

Verder lezen

[bewerk]

Week 2
Onafhankelijkheidsverklaring
Onafhankelijkheidsverklaring

De Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring of Declaration of Independence is de onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten die grotendeels werd opgesteld door Thomas Jefferson en die door vertegenwoordigers van de toen 13 Amerikaanse kolonies werd aangenomen op 4 juli 1776. De verklaring hield de onafhankelijkheid van de Britse monarchie in. Die onafhankelijkheid werd in de verklaring gerechtvaardigd door een aantal "waarheden" die de ondertekenaars "vanzelfsprekend" achtten: dat alle mensen gelijk geschapen zijn, dat ze door hun schepper zijn uitgerust met bepaalde rechten en dat onder die rechten valt: het recht op leven, op vrijheid en op het nastreven van geluk.

Verder lezen

[bewerk]

Week 3
Het bestand wordt afgekondigd in Antwerpen. (Frans Hogenberg)
Het bestand wordt afgekondigd in Antwerpen. (Frans Hogenberg)

Het Twaalfjarig Bestand of Treves was een periode van 12 jaar van wapenstilstand gedurende de Tachtigjarige Oorlog waarin niet of nauwelijks door de opstandelingen in de Republiek en de Spanjaarden werd gevochten. Het bestand duurde van 1609 tot 1621.

De informele besprekingen begonnen in 1606. In april 1607 werd een staakt-het-vuren uitgeroepen, nadat Jacob van Heemskerk in de Slag bij Gibraltar was gesneuveld. Spanje eiste van de Republiek dat de handel op Zuid-Amerika zou worden opgegeven, de geplande West-Indische Compagnie mocht niet tot stand komen. Bij het vredesoverleg in Antwerpen werd besloten de strijd tijdelijk te staken. Het bestand ging in op 9 april 1609. In 1621 werden de vijandelijkheden hervat en de oprichting van de WIC dateert dan ook uit dat jaar.

Verder lezen

[bewerk]

Week 4
Benedictus XIV
Benedictus XIV

Benedictus XIV, geboren als Prospero Lorenzo Lambertini (Bologna, 31 maart 1675Rome, 3 mei 1758) was de 247e paus. Hij was het hoofd van de Katholieke Kerk van 1740 tot 1758. Hij wordt gezien als de grootste paus uit de 18e eeuw. Hij maakte zich ook zeer verdienstelijk op het gebied van canoniek recht en in de wetenschap. Benedictus was de eerste paus die het huwelijk tussen protestanten en katholieken erkende: de bulle Benedictina (declaratio) van 4 november 1741 verklaarde de gemengde huwelijken die in de Lage Landen zonder de tridentijnse vorm gesloten waren, geldig.

Verder lezen

[bewerk]

Week 5
De Slag bij Lützen was een van de meest beslissende veldslagen van de Dertigjarige Oorlog.
De Slag bij Lützen was een van de meest beslissende veldslagen van de Dertigjarige Oorlog.

De Dertigjarige Oorlog duurde van 1618 tot 1648 en eindigde met de Vrede van Westfalen, de Vrede van Münster en de Vrede van Osnabrück. De dertigjarige oorlog geldt als een van de eerste moderne 'landoorlogen'. Zo kwam éénderde van de bevolking van het Heilige Roomse Rijk om het leven, en liep het land een grote achterstand in zijn ontwikkeling op. De oorzaak en de aanleiding van de oorlog was onder meer de religieuze tegenstelling tussen de protestanten en de katholieken in Duitsland, waarbij Duitse katholieke en Duitse protestantse vorsten elkaar bestreden. Andere oorzaken zijn meer politiek-constitutioneel van aard:

  • Het centralistisch beleid van de Habsburgse keizer tegenover het particularisme van de Duitse vorsten.
  • Frankrijk streed tegen de Spaanse en Oostenrijkse Habsburgers uit angst voor een Spaans-Habsburgs overwicht in Europa.
  • Habsburgers, vooral de Spaanse, die de Nederlandse opstandelingen nog altijd niet verslagen hadden.
  • Zweden steunde de protestanten, waarbij het ook territoriale ambities koesterde.

Verder lezen

[bewerk]

Week 6
Het kasteel in 1715 door de ogen van Pierre-Denis Martin
Het kasteel in 1715 door de ogen van Pierre-Denis Martin

Het Kasteel van Versailles (Frans: "Château de Versailles") is een kasteel en sinds 1792 een nationaal museum. In 1624 werd bij het gehucht Versailles, ongeveer 20 km ten zuiden van Parijs, een jachtslot van rode baksteen en zandsteen voor koning Lodewijk XIII opgetrokken. Zijn zoon Lodewijk XIV zou het uitbreiden tot een reusachtig bouwwerk in een 800 hectare groot domein. De eerste architect was Louis Le Vau. In 1680, onder leiding van de architect Jules Hardouin-Mansart, werd het kasteel enorm vergroot. Het interieur werd door Charles Le Brun ontworpen. Het is een van de grootste kastelen ter wereld, en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Verder lezen

[bewerk]

Week 7
Illustratie van 1882
Illustratie van 1882

De Beeldenstorm is de verzamelnaam voor een serie vernielingen van rooms-katholieke heiligdommen, die plaatsvond tussen 10 augustus en oktober 1566 in de Nederlanden. De Beeldenstorm begon in Steenvoorde, in het huidige Frans-Vlaanderen. Indirect leidde de Beeldenstorm tot het uitbreken van de Tachtigjarige Oorlog en het ontstaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Tijdens de Beeldenstorm werden honderden rooms-katholieke kerken, kapellen, abdijen en kloosters met hun inhoud (altaren, beelden, doopvonten, koorgestoelten, preekstoelen, orgels, kelken, schilderijen, kerkelijke boeken en gewaden) en zelfs het stucwerk aan de binnenkant totaal vernield door woedende menigten.

Verder lezen

[bewerk]

Week 8
Newton in 1689 als 46-jarige door Godfrey Kneller, mogelijk een geïdealiseerd en geromantiseerd portret.
Newton in 1689 als 46-jarige door Godfrey Kneller, mogelijk een geïdealiseerd en geromantiseerd portret.

Sir Isaac Newton (Woolsthorpe-by-Colsterworth, 4 januari 1643Kensington, 31 maart 1727) was een Engelse natuurkundige, wiskundige, astronoom, natuurfilosoof, alchemist en theoloog.

In de wiskunde ontdekte hij onder meer de differentiaalrekening en de integraalrekening (met Leibniz) en verder het Binomium van Newton en benaderingsamethoden.

In zijn hoofdwerk Philosophiae Naturalis Principia Mathematica uit 1687 beschreef Newton onder andere de zwaartekracht en de drie wetten van Newton, waardoor hij de grondlegger van de klassieke mechanica werd.

Op het gebied van optica schreef hij het standaardwerk Opticks, vond hij de Newton-telescoop uit en ontwikkelde hij een theorie over kleuren, gebaseerd op het prisma, dat van wit licht een zichtbaar spectrum maakt. Hij bestudeerde ook de geluidssnelheid.

Volgens een peiling uit 2005 beschouwden leden van de Britse Royal Society Newton als de grootste geleerde in de hele geschiedenis van de wetenschap. Anders dan Albert Einstein was Newton naast theoreticus ook een briljant experimentator.

Verder lezen

[bewerk]

Week 9
Lodewijk XIV
Lodewijk XIV

Lodewijk XIV, Frans: Louis XIV (Saint-Germain-en-Laye, 5 september 1638kasteel van Versailles, 1 september 1715), bijgenaamd de Zonnekoning (le Roi Soleil) of ook wel de Grote (le Grand), was vanaf 14 mei 1643 formeel koning van Frankrijk; in 1661 nam hij de macht over van zijn moeder die regentes was geweest. Tot zijn dood zette hij 54 jaar lang een sterk persoonlijk stempel op de Franse binnen- en buitenlandse politiek; de absolute monarchie bereikte in zijn regeerperiode zijn hoogtepunt. Lodewijk meende dat de koning boven de wet stond. Om dit te verklaren gebruikte hij ideeën van het Romeinse recht, waarin dat vorstelijk absolutisme religieus verantwoord werd. Onder de absolute vorst had het Franse parlement, de Staten-Generaal, in feite geen macht en ook de ministers stonden volledig onder zijn gezag.

Verder lezen

[bewerk]

Week 10
Slag bij de baai van Vigo, de Nederlanders en Engelsen beroven de Spaanse Zilvervloot van 1 miljoen pond.
Slag bij de baai van Vigo, de Nederlanders en Engelsen beroven de Spaanse Zilvervloot van 1 miljoen pond.

De Spaanse Successieoorlog (17011714) was een belangrijk Europees conflict dat ontstond na de dood van de Habsburgse Karel II van Spanje. De kinderloos gestorven Karel wilde dat zijn bezittingen naar Filips van Anjou gingen, de kleinzoon van koning Lodewijk XIV van Frankrijk. De oorlog begon toen keizer Leopold I van het Heilige Roomse Rijk, die tot Habsburgse dynastie behoorde, de erfenis opeiste voor de Habsburgse monarchie. Toen Lodewijk XIV zijn rijk agressief begon uit te breiden, sloten andere landen (de belangrijkste waren Engeland en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zich aan bij de Habsburgers, om de Franse expansie tegen te gaan. Andere staten sloten zich aan bij de coalitie in de hoop dat ze wat gebieden konden veroveren. De oorlog vond niet alleen in Europa plaats, maar ook in Noord-Amerika, waar het conflict bekend werd als Queen Anne's War, waarbij Frankrijk nogal wat terrein verloor aan de Britten.

De oorlog duurde wel 13 jaar en werd aan beide zijden gekenmerkt door het opvallende leiderschap van generaals, in het bijzonder de Engelse hertog van Marlborough, John Churchill (voorvader van Winston Churchill). Merkwaardig genoeg streed zijn illegitieme neef James FitzJames, de hertog van Berwick, aan Franse zijde. De hertogen Villars, Vendôme en Boufflers zijn vermeldenswaardige 'maréchaux de France'.

Verder lezen

[bewerk]

Week 11
Nieuw-Spanje in 1763
Nieuw-Spanje in 1763

Nieuw-Spanje (Spaans: Nueva España) was een vicekoninkrijk van Spanje. Het werd ingericht in 1530, een aantal jaren na de verovering van Tenochtitlan door Hernán Cortés, en het hield op te bestaan toen Mexico in 1821 zijn onafhankelijkheid kreeg (door Spanje erkend in 1836). De hoofdstad van het vicekoninkrijk was gevestigd in Mexico-Stad. Nieuw-Spanje werd bestuurd door een onderkoning die door de koning van Spanje werd aangewezen. Zie lijst van onderkoningen van Nieuw-Spanje voor een overzicht.

Nieuw-Spanje strekte zich uit van het hedendaagse Costa Rica tot aan de noordelijke grens van Spanjes bezit in de Amerika's, die gedurende de tijd naar het noorden opschoof tot ver in wat tegenwoordig de Verenigde Staten is. Ook de Filipijnen en de Spaanse koloniën in het Caribisch gebied vielen onder Nieuw-Spanje, maar opereerden in de praktijk grotendeels onafhankelijk.

Verder lezen

[bewerk]

Week 12
Het West-Indisch Pakhuis op Rapenburg in Amsterdam, gebouwd in 1642.
Het West-Indisch Pakhuis op Rapenburg in Amsterdam, gebouwd in 1642.

De West-Indische Compagnie (officieel Geoctroyeerde West-Indische Compagnie (GWIC) maar vaak afgekort tot WIC) was een organisatie die in de 17e en 18e eeuw van de Nederlandse overheid het monopolie kreeg op de handel met alle koloniën in West-Indië, dat wil zeggen de gebiedsdelen Noord- en Zuid-Amerika en West-Afrika. De WIC had echter ook een militaire doelstelling. De WIC zou de oorlog met Spanje kunnen uitbreiden naar de Spaanse koloniën, waardoor voor de Republiek een relatieve rust zou kunnen ontstaan.

Verder lezen

[bewerk]

Week 13
Luchtfoto Bourtagne, mei 2005
Luchtfoto Bourtagne, mei 2005

Bourtange (Gronings: Boertang) is een vestingdorp in de provincie Groningen, dat tijdens de Tachtigjarige Oorlog is aangelegd. In 1580, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, volgde de stad Groningen de noordelijke stadhouder Rennenberg in zijn keuze voor Spanje. De stad werd toen bevoorraad vanuit Duitsland, via een weg op de zandrug (tange) die door het Bourtangermoeras voerde.

Om deze bevoorradingsweg te blokkeren gaf Willem van Oranje opdracht op de weg een vesting aan te leggen. Na zijn dood werd het werk voortgezet. In 1594 werd de stad Groningen heroverd, en in 1594 werd de vesting Bourtange onderdeel van de grensverdediging van de drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Verder lezen

[bewerk]

Week 14
Slag bij Heiligerlee
Slag bij Heiligerlee

De Tachtigjarige Oorlog (in de modernere geschiedschrijving ook wel De Opstand of de Nederlandse Opstand genoemd) is de naam voor een opstand en strijd in de Nederlanden (1568-1648, met het Twaalfjarig Bestand in de jaren 1609-1621).

Deze oorlog begon als opstand van een van de rijkste gebieden van Europa tegen het machtigste rijk in Europa, het Spaanse rijk onder Filips II. Aanvankelijk trokken de uit zeventien gewesten bestaande Lage Landen min of meer gezamenlijk op, om een combinatie van religieuze, bestuursrechtelijke en fiscale redenen.

Na 1576 groeiden de noordelijke en zuidelijke Nederlanden echter steeds meer uit elkaar, vooral omdat de protestantse Reformatie in het noorden dieper wortel had geschoten en het machtscentrum van de Habsburgse bestuurders in de Lage Landen in Brussel lag. Tijdens de oorlog ontstond in 1581 de noordelijke Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, waar het calvinisme de toon aangaf. In 1585 bezegelde de val van Antwerpen de scheiding van noord en zuid. Een hechte eenheid was er overigens nooit geweest. De Zuidelijke Nederlanden bleven onder het bewind van een landvoogd die door de koning van Spanje benoemd werd. Het katholicisme bleef daar de enige toegestane godsdienst.

Verder lezen

of zie het portaal over de Tachtigjarige Oorlog

[bewerk]

Week 15

De trans-Atlantische slavenhandel maakte vaak deel uit van de driehoekshandel. Naar schatting zijn er tussen 1650 en 1850 tegen de 15 miljoen mensen uit Afrika weggevoerd, uit hun geboortecontinent, waarvan er ruim 1 miljoen werden getransporteerd naar de Verenigde Staten, waar ze werden gedwongen als landarbeider aan de slag te gaan. Het Nederlandse aandeel in de mondiale slavenhandel wordt geraamd op 7 %, voornamelijk door de WIC, de West-Indische Compagnie. Ook is er met het koloniseren van Zuid-Amerika door de Spanjaarden en Portugezen sprake geweest van slavernij.

De slavenhandel begon aanvankelijk, in de late 15e eeuw en de 16e eeuw, op betrekkelijk geringe schaal, enkele duizenden slaven per jaar. Ook was het normaal dat Noord-Afrikaanse zeerovers de bemanningen van buitgemaakte Europese schepen als galeislaaf in dienst namen, tot zij eventueel werden vrijgekocht. Bijvoorbeeld admiraal Piet Hein heeft dit aan den lijve meegemaakt.

Omstreeks het midden van de 17e eeuw, toen de suikerteelt in het Caribisch gebied goed tot ontwikkeling kwam, nam deze handel explosief toe. Tegen 1700 werden er al 50.000 slaven per jaar getransporteerd.

Verder lezen

[bewerk]

Week 16
Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci (Vinci (onzeker) (Italië), 15 april 1452 - Cloux (thans Clos-Lucé) (Frankrijk), 2 mei 1519) was een beroemde Italiaanse architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, beeldhouwer, schrijver, schilder en componist uit de Renaissance. Hij wordt gezien als het schoolvoorbeeld van het renaissance-ideaal van de uomo universale en als genie.

Verder lezen

[bewerk]

Week 17
Slag bij Waterloo
Slag bij Waterloo

De Slag bij Waterloo was een veldslag bij het dorp Waterloo (Verenigd Koninkrijk der Nederlanden). Napoleon Bonaparte werd hier op 18 juni 1815 definitief verslagen door een combinatie van Britse/Nederlandse, Hannoveraanse en Pruisische legers, onder leiding van respectievelijk de hertog van Wellington en Blücher.

Napoleon keerde na de slag terug naar Parijs, dat hij op 21 juni 1815 bereikte, maar hij werd niet meer als keizer erkend. Een paar weken wachtte hij werkeloos op het landgoed Malmaison bij Parijs. Een poging om naar Amerika te vluchten werd verijdeld omdat de Engelsen alle havens hadden afgegrendeld. Vervolgens vroeg hij politiek asiel aan in Engeland. Hij probeerde dat op diplomatieke wijze: Laat ik mij onderwerpen aan de edelmoedigste van mijn vijanden.Napoleon kreeg asiel van de Britten, maar anders dan hij had verwacht. Hij werd als gevangene aan boord van het marineschip Northumberland vervoerd en na een tocht van 70 dagen afgezet op het verlaten eiland Sint-Helena, in het zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan. Nog zes jaar bracht Napoleon daar door voordat hij op 5 mei 1821 stierf. In 1840 werd zijn stoffelijk overschot naar Parijs overgebracht, en bijgezet in de Dôme des Invalides.

Verder lezen

[bewerk]

Week 18
Mogolrijk
Mogolrijk

Het Mogolrijk (Perzisch: حکومت مغلیاں, Engels: Mughal) was een rijk onder een moslimdynastie in India die in 1526 werd gesticht door Zahiruddin Muhammad Babur (Baboer). De heersers van dit rijk, die de titel van grootmogol of mogol droegen, stamden af van de Turks-Mongoolse heerser Timoer Lenk.

Het was vooral Baburs kleinzoon Akbar die een hechte organisatie opbouwde, waardoor de instellingen tot in de Britse tijd de basis voor het bestuur van het Mogolrijk vormden. Door het verlenen van vele rechten wist hij op handige wijze een groot aantal hindoeheersers - waaronder de Rajput-vorsten - aan zich te binden.

Het Mogolrijk besloeg in zijn bloeiperiode (de 17e eeuw) bijna geheel het Indische subcontinent. Het telde aan het einde van de 17e eeuw waarschijnlijk tegen de 150 miljoen inwoners, niet veel minder dan het China van de Ming-dynastie en meer dan geheel Europa in die periode. In grote delen van het rijk was de invloed van de centrale staat echter tamelijk beperkt.

Verder lezen

[bewerk]

Week 19
Koning Jacobus I
Koning Jacobus I

Jacobus Karel (Engels: James Charles) (Edinburgh Castle, 19 juni 1566Theobalds Park (Hertfordshire), 5 maart 1625) was van 1567 tot 1625 als Jacobus VI koning van Schotland en van 1603 tot 1625 als Jacobus I koning van Engeland. Hij was in deze laatste hoedanigheid de eerste koning uit het Huis Stuart en de opvolger van Elizabeth I, de laatste vorst uit het Huis Tudor. Onder Jacobus werd het Elizabethaanse tijdperk dat onder zijn voorgangster koningin Elizabeth is ontstaan, doorgezet met schrijvers zoals William Shakespeare, John Donne, Ben Jonson en Sir Francis Bacon.

Verder lezen

[bewerk]

Week 20
De Dam in de 18e eeuw, met het Stadhuis, thans Paleis, erachter de Nieuwe Kerk en rechts de in 1808 afgebroken Waag.
De Dam in de 18e eeuw, met het Stadhuis, thans Paleis, erachter de Nieuwe Kerk en rechts de in 1808 afgebroken Waag.

Het Koninklijk Paleis op de Dam is een koninklijk paleis dat staat op de Dam in de binnenstad van Amsterdam.

De entree ligt aan de Nieuwezijds Voorburgwal op No. 147, de zijde van het gebouw waar op een beeld van Atlas die de wereld draagt staat. Het gebouw is dus eigenlijk met de achterzijde naar de Dam gekeerd.

Het is gebouwd tussen 1648 en 1665 als stadhuis van Amsterdam. De architect is Jacob van Campen. Sinds 1808 is het in gebruik als koninklijk paleis.

In 1813 werd het even als stadhuis door Willem I teruggegeven aan Amsterdam. Het stadsbestuur zag echter op tegen weer een verhuizing en de onderhoudskosten van het gebouw, maar wilde bovendien graag de Vorst aan de stad binden. Het liet de zaak op zijn beloop en zo is sinds 1815, na de Slag bij Waterloo en het Congres van Wenen het paleis op de Dam in Amsterdam het Koninklijk Paleis van het Nederlandse koningshuis. Sedert 1936 is het, na de overdracht van alle mogelijk nog bestaande rechten van de stad op het gebouw tegen een bedrag van 10 miljoen gulden (in hedendaagse waarde +/- € 100.000.000,=),ook onbestreden rijkseigendom.

Verder lezen

[bewerk]

Week 21
Eugène Delacroix: La Liberté guidant le peuple Een zinnebeeld voor alle revoluties, hoewel het geassocieerd wordt met de Franse Revolutie van 1789, beeldt het schilderij de juli-revolutie van 1830 uit.
Eugène Delacroix: La Liberté guidant le peuple Een zinnebeeld voor alle revoluties, hoewel het geassocieerd wordt met de Franse Revolutie van 1789, beeldt het schilderij de juli-revolutie van 1830 uit.

De Franse Revolutie was een politieke omwenteling in het laatste decennium van de 18e eeuw waarbij de Franse monarchie werd vervangen door een republiek. Constitutionele en ideologische veranderingen gingen gepaard met burgeroorlog en terreur. De macht en de privileges van adel en geestelijkheid werden teruggedrongen ten gunste van de geletterde burgerij. De onderste bevolkingslaag werd er niet beter van. De revolutie ontketende een periode van oorlog in Europa, die 23 jaar lang zou doorwoeden, want veel andere Europese regimes zagen, met reden, een bedreiging voor henzelf in deze ontwikkeling.

Als beginpunt geldt juni 1789, toen na meer dan 175 jaar de Staten-Generaal bijeen werden geroepen en op 14 juli de staatsgevangenis van Parijs, de Bastille, werd bestormd. Als einde van de revolutie beschouwt men de staatsgreep op de '18e Brumaire' in 1799 van Napoleon Bonaparte.

Soms wordt de naam "Franse Revolutie" ook gebruikt voor een langere periode, waarbij de napoleontische tijd (1799-1815) wordt inbegrepen. Na Napoleons nederlaag in de Slag bij Waterloo in 1815 kwam het koningshuis weer aan de macht in Frankrijk (de Restauratie). De Franse Revolutie heeft echter blijvende sporen nagelaten, zowel in Frankrijk als in Europa.

Verder lezen

[bewerk]

Week 22
Louisbourg
Louisbourg

De vestingstad Louisbourg (Frans: Forteresse de Louisbourg, Engels: Fortress of Louisbourg) was een 18e eeuwse vesting in het toenmalige Nieuw-Frankrijk in de huidige provincie Nova Scotia in Canada.

De Fransen bouwden een door vestingwerken beschermde nederzetting aan de zuidwestelijke oever van Havre Louisbourg. Ze noemden deze vesting Louisbourg. De activiteiten rond het bouwen van de vesting, de groeiende visserij op de nabijgelegen visgronden, en immigratie van het nu door de Britten bestuurde Acadië, maakten dat de plaats Louisbourg als snel groeide. Sinds 1718 was het de hoofdstad van het Île Royale.

Terwijl de vesting werd afgebouwd en de economie van Louisbourg groeide, werd de stad een belangrijke schakel in de handel tussen Frankrijk, Nieuw Frankrijk en de Franse koloniën in het Caraïbisch gebied.

Verder lezen

[bewerk]

Week 23
Maarten Luther geschilderd in 1529
Maarten Luther geschilderd in 1529

Maarten Luther (Duits: Martin Luther) (Eisleben, 10 november 1483 – aldaar 18 februari 1546) was een zeer belangrijke Duitse protestantse theoloog en reformator. Begonnen als augustijner monnik (1506) die het sacrament van de priesterwijding ontvangen had (1507), ontwikkelde hij zich na zijn benoeming in 1508 tot hoogleraar in de moraaltheologie aan de universiteit van Wittenberg tot dé leidende persoonlijkheid van de Reformatie in het Duitse Rijk. De publicatie van zijn academische stellingen tegen de handel in aflaten op 31 oktober 1517 is het symbolische begin van het protestantisme. In 1521 werd Luther geëxcommuniceerd door paus Leo X. Luther's naam wordt dikwijls in één adem genoemd met de reformatoren Huldrych Zwingli en Johannes Calvijn.

Verder lezen

[bewerk]

Week 24
Koopmanshuizen in Leiden
Koopmanshuizen in Leiden

De Gouden Eeuw was een periode in de Nederlandse geschiedenis, en dan met name van de noordelijke zeven Verenigde Provinciën, waarin de Nederlandse handel, wetenschap, kunst en militaire macht (vooral ter zee) een toppositie in de wereld innamen.

Deze periode komt ruwweg overeen met de 17e eeuw. Sommigen houden als beginpunt het jaar 1602 aan, het jaar waarin de VOC opgericht werd; anderen kiezen hiervoor het jaar 1609, het beginjaar van het Twaalfjarig Bestand. Na het rampjaar 1672 begon een periode van economische neergang en was de Gouden Eeuw over haar hoogtepunt heen.

Dit artikel behandelt de sociale en culturele geschiedenis. Zie voor politieke gebeurtenissen ook Geschiedenis van Nederland en Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).

Verder lezen

[bewerk]

Week 25
De Dertien Koloniën.
De Dertien Koloniën.

De Dertien Koloniën (Engels: Thirteen Colonies) waren de Britse koloniën aan de oostkust van Noord-Amerika die in 1775 in opstand kwamen en op 4 juli 1776 hun onafhankelijkheid verklaarden als de Verenigde Staten. De dertien strepen van de vlag van de Verenigde Staten staan voor deze dertien kolonies.

De Dertien Koloniën werden gesticht tussen 1607 (Virginia) en 1733 (Georgia). Na de onafhankelijksverklaring vormden de dertien koloniën de eerste dertien staten van de VS.

Verder lezen

[bewerk]

Week 26
Jan Pietersz Coen, door Jacob Waben
Jan Pietersz Coen, door Jacob Waben

Jan Pieterszoon Coen (Hoorn, 8 januari 1587Batavia, 21 september 1629) was een medewerker van de VOC, en was voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de oppermacht van de Nederlanders in Indonesië.

In 1619 werd Coen tot gouverneur-generaal benoemd. Hij veroverde de stad Jakarta, die hij, hernoemd tot Batavia, in 1621 tot hoofdstad van Nederlands-Indië maakte. Vanwege zijn pogingen een monopolie te bemachtigen, kwam hij in oorlog met de Engelsen, uiteindelijk culminerend in de moord op Ambon, waarbij een aantal Engelsen doodgemarteld werd na verdenking van samenzwering ter omverwerping van het Nederlands gezag.

Verder lezen

[bewerk]

Week 27
Jean-Léon Gérôme (1867-1868): Bonaparte voor de Sfinx
Jean-Léon Gérôme (1867-1868): Bonaparte voor de Sfinx

De expeditie van Napoleon naar Egypte (1798-1801) was een invasie van Egypte en Palestina door revolutionaire Franse troepen onder bevel van generaal Napoleon Bonaparte, de latere keizer Napoleon I.

De expeditie was geen succes. De Britse admiraal Nelson vernietigde de Franse vloot, waardoor de troepen van Frankrijk werden afgesneden. In 1799 vluchtte Napoleon terug naar Parijs om daar de macht in Frankrijk te grijpen. De expeditie duurde tot 1801, toen de laatste Fransen zich overgaven.

Hoewel de expeditie weinig militair nut had, had zij wel grote betekenis voor de kennis over het Oude Egypte. Napoleon nam een aantal wetenschappers en kunstenaars mee die de piramides en andere overblijfselen van het Oude Egypte in kaart brachten. Ook werd de steen van Rosetta tijdens de expeditie ontdekt, waarmee de hiërogliefen eindelijk ontcijferd konden worden.

Verder lezen

[bewerk]

Week 28
Willem III, koning van Engeland, Schotland en Ierland, stadhouder van Gelderland, Holland, Zeeland, Utrecht, Overijssel en Westerwolde.
Willem III, koning van Engeland, Schotland en Ierland, stadhouder van Gelderland, Holland, Zeeland, Utrecht, Overijssel en Westerwolde.

De Glorious Revolution is de benaming van de troonsbestijging van de Nederlandse stadhouder Willem III van Oranje-Nassau en zijn echtgenote Maria Stuart als koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland door middel van een staatsgreep in Londen.

Willem en Maria Stuart vertrokken met een leger van 14000 huursoldaten in Nederlandse dienst en 7000 anderen (onder meer hugenoten, en Engelse en Schotse vrijwilligers) uit Hellevoetsluis naar Engeland op 11 november. De armada van Willem was, met 53 oorlogsschepen en een kleine 400 transportschepen, zo'n vier keer groter dan de Spaanse Armada van 1588. De snelheid waarmee de hele operatie werd opgezet maakte diepe indruk.

Verder lezen

[bewerk]

Week 29
Christiaan Huygens door Caspar Netscher 1671, olieverf, Museum Boerhaave, Leiden
Christiaan Huygens door Caspar Netscher 1671, olieverf, Museum Boerhaave, Leiden

Christiaan Huygens (Den Haag, 14 april 1629 – aldaar, 8 juli 1695) was een Nederlandse wis-, natuur- en sterrenkundige, uitvinder en schrijver van sciencefiction. Hij vond het slingeruurwerk uit en formuleerde als eerste de wetten voor de elastische botsing en de middelpuntvliedende kracht in de mechanica. Hij ontdekte de ringen van Saturnus en de maan Titan bij deze planeet en verklaarde als eerste licht als een golfverschijnsel met het Principe van Huygens-Fresnel. Tevens was hij een pionier van de kansrekening.

Verder lezen

[bewerk]

Week 30
VOC logo
VOC logo

De Vereenigde Oost-Indische Compagnie (meestal afgekort tot VOC) was een uiterst succesvol Nederlands handelsbedrijf dat in de 17e en 18e eeuw het monopolie bezat op de handel tussen Europa en Azië. De VOC was lange tijd het grootste handelsbedrijf ter wereld dat op Azië voer.

De VOC was de eerste echte multinational ter wereld en wordt eveneens gezien als het eerste bedrijf dat aandelen uitgaf, teneinde de uitvaarten te kunnen bekostigen. Zelfs de Britse Oost-Indische Compagnie was tot aan het eind van het bestaan van de VOC niet zo machtig. Dat kwam vooral door de krachtige kapitaalinstroom van Antwerpenaars en Portugese joden in Amsterdam waardoor het mogelijk was de kostbare reizen te organiseren en de militaire structuur in het Oosten op te bouwen.

Verder lezen

[bewerk]

Week 31
De Russische belegering van Narva
De Russische belegering van Narva

De Lijflandse oorlog van 1558 tot 1583 was een langdurig militair conflict tussen Moskovië en haar buren aan de westgrens over de macht in de gebieden die nu Estland en Letland vormen.

Tegen 1560 was de Lijfse Confederatie danig verzwakt door de Reformatie, terwijl haar oosterbuur Moskovië sterker was geworden na de vernietiging van de Islamitische kanaten Kazan en Astrachan.

De Russische tsaar Ivan IV eiste dat de Lijfse Confederatie enorme belastingen betaalde (40.000 taler) aan het Bisdom Dorpat. Het geschil eindigde met een Russische invasie in 1558. Russische troepen bezetten Dorpat en Narva, en belegerden Reval. Het doel van de tsaar was om toegang te krijgen tot de Oostzee.

Dit ging echter in tegen de belangen van andere landen. In 1561 werd de zwakke Lijflandse Orde ontbonden, en het land toegewezen aan Polen (Koerland), Zweden (Estland) en Denemarken (Saaremaa). De laatste Meester der Lijflandse Orde, Godhard Kettler, werd de eerste leider van het Poolse vazal-hertogdom Koerland.

Verder lezen

[bewerk]

Week 32
De Oostenrijkse Nederlanden in 1786
De Oostenrijkse Nederlanden in 1786

De Zuidelijke Nederlanden is de naam voor de vorstendommen die na de Tachtigjarige Oorlog onder het gezag van de Spaanse koning bleven. Daarom werden zij ook de Koninklijke Nederlanden genoemd, een en ander om het onderscheid te maken met het Noordelijke of Staatse deel van de Nederlanden . Later ging men spreken van de Oostenrijkse Nederlanden nadat bij de Vrede van Utrecht in 1713 werd bepaald dat de Zuidelijke Nederlanden onder de Habsburgse monarchie kwamen. In die tijd vindt men ook de benaming Keizerlijke Nederlanden.

Verder lezen

[bewerk]

Week 33
portret van George Washington
portret van George Washington

George Washington (Westmoreland County, Virginia, 22 februari 1732Mount Vernon, Virginia, 14 december 1799) was generaal, opperbevelhebber van de koloniën in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en de eerste president van de Verenigde Staten.

De vele precedenten die hij schiep gedurende zijn presidentschap worden nog steeds gevolgd. Naar hem zijn vernoemd de staat Washington, de Federale hoofdstad, diverse steden en andere geografische plaatsen. Ook zijn er vele monumenten voor hem opgericht waaronder het Washington Monument in Washington, DC, en de triomfboog in het Washington Square Park aan het begin van Fifth Avenue. Zijn portret siert de Quarter (25 cent muntstuk) en het 1 Dollar biljet.

Verder lezen

[bewerk]

Week 34
In 1515 versloeg de Franco-Venetiaanse alliantie de Heilige Liga tijdens de Slag bij Marignano.
In 1515 versloeg de Franco-Venetiaanse alliantie de Heilige Liga tijdens de Slag bij Marignano.

De Oorlog van de Liga van Kamerijk (1508 - 1516), ook bekend als de Oorlog van de Heilige Liga en verschillende andere namen, was een belangrijk conflict in de Italiaanse Oorlogen. De belangrijkste deelnemers waren Frankrijk, de Kerkelijke Staat en de Republiek Venetië. Vrijwel elke mogendheid in West-Europa nam op enig moment deel aan het conflict, zoals Spanje, het Heilige Roomse Rijk, het koninkrijk Engeland, het koninkrijk Schotland, het hertogdom Milaan, de republiek Florence, het hertogdom Ferrara en de Zwitsers.

Paus Julius II wilde de Venetiaanse invloed verminderen in Noord-Italië en had de Liga van Kamerijk gevormd, een anti-Venetiaanse alliantie met Lodewijk XII van Frankrijk,keizer Maximiliaan I, en Ferdinand II van Aragón. Hoewel de liga aanvankelijk succesvol was, zorgden spanningen tussen Julius en Lodewijk ervoor dat deze in 1510 uiteenviel en Julius zich aansloot bij Venetië tegen Frankrijk.

De Venetiaans-pauselijke alliantie groeide uit tot de Heilige Liga die Frankrijk in 1512 uit Italië verdreef. Echter, onenigheid over de verdeling van het veroverde gebied zorgde ervoor dat Venetië een alliantie aanging met Frankrijk. Onder Frans I van Frankrijk, die ondertussen Lodewijk had opgevolgd, zouden de Fransen en Venetianen door hun overwinning in de Slag bij Marignano in 1515 het terrein heroveren dat ze hadden verloren. De verdragen van Noyon en Brussel zorgden ervoor dat de kaart van Italië weer die van de status quo van 1508 was.

Verder lezen

[bewerk]

Week 35
Jan van Riebeecks aankomst op de kaap.
Jan van Riebeecks aankomst op de kaap.

De Kaapkolonie was een Nederlandse en later Britse kolonie rond Kaapstad in het huidige Zuid-Afrika. Deze kolonie had eigenlijk alleen een verversingstation moeten worden van de VOC, om de reis naar India te vergemakkelijken. Door de vele scheepvaart en emigratie van Nederlanders (vooral Zeeuwen en Hollanders), en later ook Fransen, Duitsers en Engelsen groeide het uit tot een ware kolonie in de loop van de 17e eeuw. De Kaapkolonie is koloniaal bezit geweest van zowel Groot-Brittannië als Nederland.

Verder lezen

[bewerk]

Week 36
Het Kanaat van de Krim
Het Kanaat van de Krim

Het Kanaat van de Krim (Krimtataars: قريم يورتى ;Qırım Hanlığı of Qırım Yurtu; Russisch: Крымское ханство; Krymskoje chanstvo, Oekraïens: Кримське ханство; Krymske chanstvo, Turks: Kırım Hanlığı) was een Krimtataarse staat die bestond vanaf 1441 tot 1783. Het was het langst bestaande kanaat dat het Kanaat van de Gouden Horde opvolgde.

Het Kanaat van de Krim ontstond tijdens een burgeroorlog binnen het Kanaat van de Gouden Horde, een van de vier rijken waarin het Mongoolse Rijk was opgedeeld. Tataarse bewoners van de Krim nodigden Hacı I Giray, een afstammeling van Dzjengis Khan en mededinger om de troon van de Gouden Horde, uit om kan te worden van hun gebied. Hacı I Giray accepteerde het voorstel en trok vanuit Litouwen waar hij naartoe was verbannen naar de Krim. Na een lange onafhankelijkheidsoorlog tegen de Gouden Horde werd het kanaat van de Krim in 1441 werkelijk onafhankelijk.

Verder lezen

[bewerk]

Week 37
Lodewijk XIV steekt de Rijn over.
Lodewijk XIV steekt de Rijn over.

De Hollandse Oorlog (Frans: Guerre de Hollande) of de Frans-Nederlandse Oorlog, was een militair conflict tussen Frankrijk en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, met wisselende bondgenoten. De oorlog duurde van 1672 (het Rampjaar) tot 1679.

De oorlog begon met de invasie van de Republiek door Lodewijk XIV van Frankrijk, gesteund door Engeland, Münster en Keulen. De Republiek, onder leiding van Willem III wist in 1673 een anti-frans bondgenootschap met Spanje, Lotharingen en Oostenrijk te sluiten. Op zee heet de Hollandse oorlog tot 1674 de Derde Engelse oorlog, ondanks het feit dat er ook tegen Frankrijk werd gevochten. In 1674 trok Engeland zich terug en sloten Münster en Keulen zich bij de coalitie aan. Zweden werd door Frankrijk aangezet om het Heilige Roomse Rijk binnen te vallen, waardoor er in Scandinavië en Noord-Duitsland een tweede front ontstond, dat bekend staat bekend als de Schoonse Oorlog. Denemarken sloot zich hier bij de coalitie van de Republiek aan. Uiteindelijk werd de oorlog beëindigd met de voor Frankrijk en Zweden gunstige Vrede van Nijmegen.

[bewerk]

Week 38
Voltaire
Voltaire

Voltaire, pseudoniem van François-Marie Arouet, (Parijs, 21 november 1694 - Parijs, 30 mei 1778) was een Frans schrijver, essayist en filosoof. Hij kan worden beschouwd als de meest prominente voortrekker van de Franse Verlichting. Nooit heeft een schrijver zo het intellectuele leven van zijn tijd beheerst als Voltaire. Goethe stelde dat Voltaire de aanstichter was van de Franse Revolutie, omdat hij de oude banden van de mensheid zou hebben losgemaakt.

In 1726 beledigde Voltaire een machtige jonge edelman, de Chevalier de Rohan. Hij werd hiervoor bestraft en kon kiezen: de gevangenis of verbanning. Voltaire koos voor verbanning. Van 1726 tot 1729 woonde hij in Engeland. Voltaire raakte geïnteresseerd in de filosofie van John Locke en de ideeën van de wis- en natuurkundige Sir Isaac Newton. Hij bestudeerde Engelands constitutionele monarchie en de religieuze tolerantie aldaar, die weliswaar niet volledig was, maar wel veel groter dan in Frankrijk. Na zijn terugkeer in Parijs schreef Voltaire de Lettres Philosophiques, waarin hij de Engelse gewoontes en instituties prees en het Newtonianisme als alternatief voor Descartes' rationalisme introduceerde. Het boek werd geïnterpreteerd als kritiek op de Franse overheid en in 1734 moest Voltaire Parijs opnieuw verlaten.

Verder lezen

[bewerk]

Week 39
Ierland in 1609, met de belangrijkste volksplantingen en de nationaliteit van hun kolonisten
Ierland in 1609, met de belangrijkste volksplantingen en de nationaliteit van hun kolonisten

De Engelse volksplantingen in Ierland (Engels: Plantations of Ireland) behelzen een aantal pogingen van achtereenvolgende Engelse heersers in de 16e en 17e eeuw om hun greep op Ierland te verstevigen door het stichten van kolonies. Hierbij werden van het Engelse en Schotse vasteland duizenden voornamelijk protestantse kolonisten aangevoerd. Ze werden gevestigd op lokale grond die afgenomen was van, meest katholieke, edelen. De gevolgen van de volksplantingen, met name die van de grootste en succesvolste, de Ulster Volksplanting, zijn eeuwen na dato nog steeds merkbaar in het huidige (Noord)-Ierland en vormen een achtergrond voor the troubles.

Verder lezen

[bewerk]

Week 40
Wolfgang Amadeus Mozart
Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart (Salzburg, 27 januari 1756Wenen, 5 december 1791), eigenlijk Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, was een componist, pianist, en dirigent van klassieke muziek. W.A. Mozart was een zogenaamd wonderkind dat op uitzonderlijk jonge leeftijd een aantal instrumenten kon bespelen en composities samenstellen. Reeds als tiener componeert hij kwalitatief hoogstaand werk. Zijn werk heeft veel invloed gehad op latere componisten, onder andere Ludwig van Beethoven en Johannes Brahms.

Verder lezen

[bewerk]

Week 41
Het Winterpaleis
Het Winterpaleis

Het Winterpaleis ligt in Sint-Petersburg aan de oever van de rivier de Neva. Het gebouw werd in de 18e eeuw gebouwd als winterresidentie voor de Russische tsaren en is nu onderdeel van de Hermitage, een bekend Russisch museum.

Het paleis werd tussen 1754 en 1762 gebouwd in opdracht van tsarina Elisabeth I van Rusland. De Russisch/Italiaanse architect Bartolomeo Rastrelli kreeg de opdracht een paleis te bouwen dat de andere Europese, koninklijke paleizen zou overtreffen in schoonheid. De bouw van het paleis kostte veel geld en er werkten acht jaar lang wel 4000 mensen aan het project. Rastrelli was van plan de 460 kamers van het paleis in barokstijl te decoreren en hij was vastbesloten de opdracht van tsarina Elisabeth te volbrengen. Elisabeth stierf echter in 1762 en haar opvolger, Peter III, niet lang daarna. De nieuwe vorst van Rusland, tsarina Catharina de Grote, had een compleet andere smaak dan tsarina Elisabeth en zocht nieuwe architecten om het paleis in neoclassicistische stijl te voltooien. De bouw van het paleis werd in datzelfde jaar nog afgerond: het paleis bestond uit een mengeling van barok en neoclassicisme.

Verder lezen

[bewerk]

Week 42
Een kaart met landen die het metrieke stelsel gebruiken
Een kaart met landen die het metrieke stelsel gebruiken

Het metrieke stelsel of metrische systeem gebruikt de meter als rekeneenheid voor lengte, oppervlakte en inhoud, in tegenstelling tot het oudere systeem, dat met duimen, ellen en voeten werkte. Afstand, oppervlakte en inhoud hebben nu dezelfde basiseenheid, waardoor omrekenen veel eenvoudiger wordt.

Het decreet van 18 germinal An III (7 april 1795) voorzag de invoering van het metrieke stelsel in de Franse republiek (waartoe ook de vroegere Oostenrijkse Nederlanden) behoorde), maar maakte dit systeem nog niet verplicht. Daarvoor bezat elke stad een eigen systeem van standaardmaten vastgesteld door de magistraat.

Verder lezen

[bewerk]

Week 43
Robert Clive wordt de eerste gouverneur van Bengalen
Robert Clive wordt de eerste gouverneur van Bengalen

De Britse Oost-Indische Compagnie (Engels: British East India Company, ook wel "John Company") werd opgericht bij koninklijk besluit van koningin Elisabeth I op 31 december 1600. Gedurende de volgende 250 jaar werd het een van de machtigste commerciële ondernemingen van zijn tijd.

Het zwaartepunt van de handel van de Britse Oost-Indische Compagnie bevond zich in India waar hij ook bestuurlijke en militaire functies ging uitvoeren die uiteindelijk de commerciële activiteiten gingen overschaduwen.

India werd vaak de "Juweel in de kroon" ("Jewel in the Crown") genoemd. Letterlijk omdat 's wereld grootste diamant, de Koh-i-Noor, die tegenwoordig deel uitmaakt van de kroonjuwelen van het Verenigd Koninkrijk, daar werd gevonden. Figuurlijk omdat India voor de Britten het meest waardevolle land was tot de onafhankelijkheid in 1947.

Verder lezen

[bewerk]

Week 44
Portret Keizer Kangxi
Portret Keizer Kangxi

Kangxi (Hanzi:康熙, Mantsjoe: Aisin-Gioro Hiowan Yei) (4 mei 1654 - 20 december 1722) was van 1661 tot 1722 keizer van China onder de Qing-dynastie. Hij volgde in 1661 zijn vader Keizer Shunzhi op. Kangxi's moeder was een concubine van Shunzhi, zij kwam van de Mantsjoe Tunggiya stam en overleed in de tweede regeringsjaar van Kangxi in 1663. Zij kreeg de geëerde titel keizerin Xiao Kang Zhang. Zijn grootmoeder was de bekende Keizerin Xiao Zhuang Wen van de Mongoolse Borjigit stam. Hij was tevens initiatiefnemer van het Kangxi woordenboek.

Toen keizer Shunzhi in 1661 aan waterpokken overleed was Kangxi nog maar 7 jaar. Op 17 februari 1661 werd Kangxi officieel keizer. Zijn vader had vlak voordat hij overleed 4 regenten aangewezen die Kangxi zouden ondersteunen in het regeren: Sonin, Suksaha, Ebulin en Oboi. Sonin overleed vlak nadat zijn kleindochter, keizerin Xiao Cheng Ren, trouwde met Kangxi. Suksaha werd wegens corruptie geëxecuteerd. Oboi had nu de touwtjes in handen, want Ebulin was zijn ondergeschikte. In 1669 werd Oboi opgepakt door Kangxi, met de hulp van zijn grootmoeder. Oboi werd beschuldigd van 30 misdaden en werd ter dood veroordeeld. Zijn straf werd echter omgezet in levenslang. Na de berechtiging van Oboi had Kangxi eindelijk de volledige macht.

Verder lezen

[bewerk]

Week 45
Blauwe Moskee
Blauwe Moskee

De Sultan Ahmetmoskee of de blauwe moskee is een moskee in Istanboel. De naam "blauwe moskee" is hoofdzakelijk internationaal gebruikelijk vanwege de vele blauwe tegels uit het stadje İznik (İznik-tegels) die vroeger te zien zijn geweest aan de binnenkant van de moskee. Na een brand echter is het meeste blauw tegenwoordig vervangen door groen, waardoor de moskee in Turkije zelf beter bekend staat als de groene moskee. De moskee ligt tegenover de Aya Sofia, en werd tussen 1609 en 1616 in opdracht van Sultan Ahmed I gebouwd.

Het gebouw is ontworpen door de Osmaanse architect Sedefhar Mehmet Ağa. Hij ontwierp een gebouw met een centrale koepel van 33 meter doorsnee, omgeven door een serie deelkoepels die een aflopend systeem vormen. Samen met andere koepels van bijgebouwtjes vormt het een symmetrisch geheel van perfecte visuele harmonie, waarin het oog naar de centrale koepel wordt geleid.

Verder lezen

[bewerk]

Week 46
Loisiana purchase
Loisiana purchase

In 1803 werd door de Verenigde Staten een gebied van ongeveer 2,1 miljoen km² ten westen van de rivier de Mississippi voor een bedrag van 15 miljoen dollar gekocht van Frankrijk. Deze transactie wordt de Louisiana Purchase genoemd en verdubbelde ongeveer de oppervlakte van de VS.

De onderhandelingen over de aankoop tussen de VS en Frankrijk waren aanvankelijk slechts van toepassing op de stad New Orleans. President Thomas Jefferson stuurde hiervoor gezanten naar Parijs. Mede door de wens van Napoleon om de Britten te beletten het gebied te verkrijgen, alsmede zijn visie dat een sterke VS een tegengewicht kon bieden aan de Britse koloniale aspiraties in Noord-Amerika werd uiteindelijk overeengekomen om het gehele Louisiana-territorium te verkopen. De prijs kwam overeen met zo'n $7 per km2. Het verdrag werd getekend op 30 april 1803 en het gebied ging officieel over in Amerikaanse handen op 20 december van dat jaar. De Londense Barings Bank was betrokken bij de financiële transactie.

Verder lezen

[bewerk]

Week 47
Zelfportret Rembrandt van Rijn
Zelfportret Rembrandt van Rijn

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (Leiden, 15 juli 1606 of 1607 - Amsterdam, 4 oktober 1669) was een Nederlands kunstschilder. Hij leefde en werkte in de Gouden Eeuw, het hoogtepunt van de Nederlandse cultuur, wetenschap, handel en macht. Rembrandt wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste Hollandse meester van de 17e eeuw en vervaardigde in totaal ongeveer driehonderd schilderijen, driehonderd etsen en tweeduizend tekeningen. Zijn werk behoort tot de Barok en is beïnvloed door het Caravaggisme. Hij was de enige Hollandse schilder die met zijn voornaam tekende.

Verder lezen

[bewerk]

Week 48
Gezicht op Nieuw-Amsterdam door Johannes Vingboons, 1664
Gezicht op Nieuw-Amsterdam door Johannes Vingboons, 1664

Nieuw-Amsterdam was de naam van de zeventiende-eeuwse versterkte nederzetting in de provincie Nieuw-Nederland die later zou uitgroeien tot wat nu de stad New York is. Deze Nederlandse provincie lag tussen 38 graden op Cape Hinlopen even ten zuiden van de Zuidrivier (de huidige Delaware) en 42 graden, inclusief Nieuw Holland of Cape Cod, ten oosten van de "Versche rivier" (de tegenwoordige Connecticut), met in het midden de Mauritiusrivier, Noordrivier of Grote rivier (de Hudson). Het gebied bevindt zich in de hedendaagse staten New York, Delaware, Connecticut en New Jersey. Van daaruit werden vele gemeenschappen in het gebied gesticht.

Verder lezen

[bewerk]

Week 49
koning Lodewijk XV
koning Lodewijk XV

Lodewijk XV, bijgenaamd Le bien aimé (de Welbeminde) (Versailles, 15 februari 1710 - aldaar, 10 mei 1774) regeerde als koning van Frankrijk en als koning van Navarra van 1715 tot aan zijn dood. Hij was bij de dood van zijn overgrootvader Lodewijk XIV de enige nog levende wettige erfgenaam. In het begin van zijn regering werd hij nog de Welbeminde genoemd, maar werd later steeds onpopulairder. Vanwege zijn besluiteloosheid en de complexiteit van de problemen van het grootste koninkrijk van Europa dat hij erfde, kon hij de Franse monarchie niet moderniseren en door zijn gebrek aan moraal zou hij sterven als een van meest impopulaire koningen van Frankrijk ooit.

Verder lezen

[bewerk]

Week 50
Tycho Brahe
Tycho Brahe

Tycho Brahe, geboren als Tyge Ottesen Brahe (Skåne, 14 december 1546Praag, 24 oktober 1601) was een Deens astronoom.

In 1572 ontdekte hij een nieuwe heldere ster in het sterrenbeeld Cassiopeia. Hij beschreef deze vreemde gebeurtenis in zijn boek De Stella Nova (Latijn: Over de nieuwe ster). Tegenwoordig is bekend dat het om een supernova explosie ging. Deze ontdekking maakte hem op slag beroemd in de rest van Europa. Het betekende verder dat de sfeer der sterren zoals die beschreven was door Aristoteles niet onveranderlijk was.

Hoewel Tycho's waarnemingen perfect pasten in het Copernicaanse model, was hij toch van mening dat een ander model noodzakelijk was.

Tycho publiceerde in 1588 zijn boek De Mundi Aetherei Recentioribus Phaenomenis. Daarin beschreef hij een universum met de aarde als middelpunt van de kosmos. Om de aarde draaiden de maan en wat verder weg de zon in perfecte cirkelbanen. Om de zon draaiden de planeten. Tycho deed dit omdat hij ervan uitging dat de zwaartekracht (het "natuurlijk evenwicht der dingen") alleen op de aarde voorkwam en niet daarbuiten.

Verder lezen

[bewerk]

Week 51
Een realistisch portret uit 1799. De veteraan van vele gevechten was toen al een invalide. Hij kon vanwege een hoofdwond zijn steek alleen op deze wijze dragen.Later verloor hij nog een oog.
Een realistisch portret uit 1799. De veteraan van vele gevechten was toen al een invalide. Hij kon vanwege een hoofdwond zijn steek alleen op deze wijze dragen.Later verloor hij nog een oog.

Viceadmiraal Horatio Nelson, burggraaf Nelson, hertog van Bronte (29 september 175821 oktober 1805) was een Brits admiraal en wordt gezien als belangrijkste Britse opponent ter zee van Napoleon Bonaparte.

In 1794 verloor hij bij een gevecht in Corsica het zicht in zijn rechteroog. Zijn rechterarm werd verbrijzeld door een musketkogel toen hij in juli 1797 een galjoen van de Spaanse Zilvervloot wilde buitmaken in de haven van Santa Cruz op Tenerife. Hij leed aan periodieke koortsen als gevolg van malaria die hij opliep tijdens zijn diensttijd in het Caraïbisch gebied. Als zeeman was hij de meeste tijd zeeziek.

In 1801 nam hij als vicecommandant deel aan de zeeslag van Kopenhagen. Toen het er op leek dat de Denen gingen winnen, werd hem verteld dat er van het commandoschip een vlaggensignaal kwam met het bevel tot terugtrekken. Voor Nelson, die een overwinning nog mogelijk achtte, kwam dit bevel hoogst ongelegen. Hij zette zijn verrekijker aan zijn blinde oog en met de vaststelling ' Ik zie geen signaal ' liet hij de aanval voortzetten (De Engelse uitdrukking "To turn a blind eye" is op deze gebeurtenis gebaseerd). De slag eindigde met een zege voor de Britse vloot.

Verder lezen

[bewerk]

Week 52
De belegering van Gdansk door Russische en Engelse troepen.
De belegering van Gdansk door Russische en Engelse troepen.

De Poolse Successieoorlog was een oorlog (1733-1738) om de opvolging op de Poolse troon, waarbij behalve Polen ook Rusland, Saksen, Oostenrijk en Frankrijk betrokken waren.

Na de dood van de Poolse koning August de Sterke in 1732 was de Poolse Sejm verdeeld over de vraag wie hem moest opvolgen. Buitenlandse mogendheden gingen zich in deze kwestie mengen. De Franse kandidaat was Stanislaus Leszczynski, de Russische en Oostenrijkse kandidaat was Frederik August II van Saksen, de zoon van de overleden koning.

Omdat Polen veel te ver van de Franse machtssfeer af lag, hadden de Fransen geen mogelijkheid om hun kandidaat, die de schoonvader was van koning Lodewijk XV van Frankrijk, daadwerkelijke steun te bieden. De Franse eerste minister Kardinaal de Fleury besloot daarom zich te beperken tot een aantasting van de Oostenrijkse machtspositie in West-Europa. Om de Engelsen niet te provoceren om aan de oorlog deel te nemen, zag hij af van een aanval op de Oostenrijkse Nederlanden, maar beperkte hij zich ertoe om de Franse legers Lotharingen te laten veroveren op Karel van Lotharingen, de echtgenoot van de Oostenrijkse troonopvolgster Maria Theresia, en om de Oostenrijkse bezittingen in Zuid-Italië te veroveren.

Verder lezen

[bewerk]

Week 53
Replica van de Batavia (1628) op de werf
Replica van de Batavia (1628) op de werf

De Batavia is een zeventiende-eeuws zeilschip, waarvan in de jaren 1985-1995 een replica is gemaakt. De replica is te bezichtigen op de Bataviawerf te Lelystad.

Het VOC-schip de Batavia werd tussen 1627 en 1628 op de Peperwerf in Amsterdam gebouwd. Het schip vertrok voor het eerst op 29 oktober 1628, onder bevel van schipper Adriaan Jakobsz. Eigenlijk was de leider van de expeditie opperkoopman François Pelsaert. De schipper was verantwoordelijk voor de goede vaart, maar hij moest wel bevelen aanvaarden van de opperkoopman.

Op 14 april 1629 kwam het schip aan op Kaap de Goede Hoop om te foerageren. Na 8 dagen vertrok het weer. Op 4 juni 1629 sloeg het schip lek op een rif van de Wallabi-groep voor de Australische westkust. Het wrak bevindt zich momenteel in een museum in Fremantle, Australië.

Verder lezen

[bewerk]