Regering-Poincaré I

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Regering-Poincaré I
Regering in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Regering-Poincaré I
Premier Raymond Poincaré
Partij(en) PRD, PRRRS, PRS, RI
Derde Franse Republiek
Start 14 januari 1912
Eind 21 januari 1913
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De regering-Poincaré I was tussen 14 januari 1912 en 21 januari 1913 de regering van Frankrijk. De regering stond onder leiding van premier Raymond Poincaré.

President Armand Fallières vroeg in het kader van toenemende spanningen tussen Frankrijk en Duitsland aan Poincaré om een regering te vormen. Poincaré koos voor een kabinet van nationale eenheid met sleutelposten voor hemzelf (Buitenlandse Zaken), Aristide Briand (Justitie), Alexandre Millerand (Oorlog) en Théophile Delcassé (Marine).

Op buitenlands gebied werd de Triple Entente met het Verenigd Koninkrijk en Rusland versterkt. Wat betreft de Balkanoorlogen en het confict tussen Italië en het Ottomaanse Rijk voerde Frankrijk een politiek van neutraliteit. De postie van Frankrijk in Marokko werd versterkt door het vestigen van een protectoraat. Op binnenlands gebied werd een nieuwe kieswet gestemd die een evenredige vertegenwoordiging instelde.

Aan de regering kwam een einde na de presidentsverkiezingen van 17 januari 1913 waarin Poincaré Jules Pams versloeg om de nieuwe Franse president te worden.[1]

Regering-Poincarré I (27 juni 1911 - 21 januari 1912)[bewerken | brontekst bewerken]

Wijzigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Regering-Caillaux
Regering-Poincaré I
1912-1913
Opvolger:
Regering-Briand III