Resolutie 1506 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1506
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 12 september 2003
Nr. vergadering 4819
Code S/RES/1506
Stemming
voor
13
onth.
2
tegen
0
Onderwerp Lockerbie-aanslag
Beslissing Beëindigde de sancties tegen Libië.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2003
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Angola Angola · Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Chili Chili · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Syrië Syrië
Libië.

Resolutie 1506 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 12 september 2003 door de VN-Veiligheidsraad aangenomen. Dertien leden van de raad stemden voor; Frankrijk en de Verenigde Staten onthielden zich. De resolutie hief de sancties tegen Libië in verband met de Lockerbie-aanslag op.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lockerbie-aanslag voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 21 december 1988 stortte Pan Am vlucht 103 na een bomexplosie neer boven het Schotse plaatsje Lockerbie. Het onderzoek leidde naar twee agenten van de Libische geheime dienst. Libië weigerde mee te werken aan het onderzoek en de twee uit te leveren. Daarom legde de VN-Veiligheidsraad het land een wapen- en luchtvaartembargo op. Pas op het einde van de jaren 1990 veranderde de houding van Libië. In 1999 werden de twee uitgeleverd, en in 2001 werden ze in Nederland berecht.

Op 19 september 1989 werd een Frans vliegtuig van Union de Transports Aériens opgeblazen boven Niger. Ook deze aanslag bleek door Libië te zijn gedirigeerd.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Libië had stappen ondernomen om te voldoen aan de eisen uit voorgaande resoluties (resoluties uit 1992-94). Het land had zijn verantwoordelijkheid voor het gebeurde opgenomen, compensaties betaald, terrorisme afgezworen en zijn medewerking aan het onderzoek toegezegd.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad besloot aldus de maatregelen in de resoluties 748 (1992) en 883 (1993) te beëindigen. Ook het comité dat toezag op die sancties werd opgeheven. Uiteindelijk haalde de Veiligheidsraad de kwestie van zijn agenda.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1506 op de Engelstalige Wikisource.