Richard Boone (acteur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Richard Boone
Richard Boone in 1963
Algemene informatie
Volledige naam Richard Allen Boone
Geboren Los Angeles, 18 juni 1917
Overleden St. Augustine, 10 januari 1981
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1951 - 1979
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Richard Boone (Los Angeles, 18 juni 1917 - St. Augustine, 10 januari 1981) was een Amerikaans acteur die in een vijftigtal films meespeelde en vooral actief was in de jaren vijftig en de jaren zestig. Hij was eveneens een succesvol televisieacteur.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Afkomst en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Boone was de zoon van een joodse moeder van Russische afkomst en een bedrijfsadvocaat, die een rechtstreekse afstammeling was van de broer van pionier en kolonist Daniel Boone. Na zijn middelbare studies ging hij studeren aan de Stanford-universiteit maar hij voltooide zijn studies niet. Daarna verdiende hij de kost als olieboorder, barman, schilder en schrijver.

Tweede Wereldoorlog en eerste toneelstappen[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1941, vervoegde Boone de United States Navy en diende, vier jaar lang, op drie schepen tijdens de vijandelijkheden in de Stille Oceaan.

Dankzij de G.I. Bill of Rights kon hij na de oorlog toneellessen volgen aan de New Yorkse Actors Studio. Marlon Brando en Karl Malden behoorden er tot zijn klasgenoten. In 1947 maakte Boone zijn Broadwaydebuut in Medeia. Vlug daarna volgden nog Macbeth en The Man (onder regie van Martin Ritt).

Filmcarrière[bewerken | brontekst bewerken]

Rollen van militairen en gezagsdragers[bewerken | brontekst bewerken]

In de filmwereld debuteerde Boone als vanzelfsprekend in een oorlogsfilm, de zich in de Stille Oceaan afspelende Halls of Montezuma (1951) waarin hij als luitenant-kolonel de Slag om Okinawa leidde. Andere dergelijke stoere rollen volgden:

  • In de western A Thunder of Drums (1961) was hij een strenge, verbitterde en voorzichtige veteraan-kapitein.

Booswicht in westerns[bewerken | brontekst bewerken]

Met zijn ruw, verweerd en pokdalig gezicht was Boone uitermate geschikt om vooral in westerns te acteren, voornamelijk als onvermurwbare booswicht, zoals in Big Jake (1971) en in The Shootist (1976), waarin hij telkens (zijn vriend) John Wayne's tegenstander was. Lang daarvoor, in de jaren vijftig en de vroege jaren zestig, had hij al naam gemaakt in dat filmgenre, meestal in B-westerns. Hij werd gecast door enkele prominente westernregisseurs:

Nog vermeldenswaardig[bewerken | brontekst bewerken]

Vermeldenswaardig waren eveneens zijn twee rollen voor Elia Kazan: de spion en verklikker in het zich in Oost-Duitsland afspelend anti-communistisch drama Man on a Tightrope (1953) en de vader van het hoofdpersonage in het drama The Arrangement (1969). In John Hustons zich tijdens de Koude Oorlog afspelende spionagethriller The Kremlin Letter (1970) stond Boone aan het hoofd van een groep spionnen-avonturiers.

Toen Boone zich tussen 1964 en 1971 met zijn gezin comfortabel vestigde in Honolulu, namen zijn filmactiviteiten af.

Succesrijke televisiecarrière[bewerken | brontekst bewerken]

Boone bouwde een dertigjarige carrière uit vanaf 1949. Een eerste hoogtepunt was de ziekenhuisserie Medic (1954-1956) waarin hij het hoofdpersonage vertolkte: een dokter die ook elke episode inleidde en vertelde. De westernserie Have Gun - Will Travel liep zes jaar lang (1957-1963) en liet hoofdacteur Boone zien als de onkreukbare revolverheld die alleen maar opkomt voor rechtvaardige zaken.The Richard Boone Show (1963-1964) was een anthologieserie die Boone niet alleen presenteerde maar waarin hij ook regelmatig meespeelde. Vermeldenswaardig was ten slotte nog de westernserie Hec Ramsey (1972-1974) waarin Boone als de voormalige en ouder geworden revolverheld Hec Ramsey beseft dat de dagen van het wilde westen geteld zijn en dat hij een nieuwe job moet zoeken. Hij wordt hulpsheriff waarbij hij zich, als een heuse detective, de nieuwe forensische technieken vlot eigen maakt.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Boone huwde drie keer. Zijn eerste twee huwelijken waren geen lang leven beschoren: eerst was hij enkele jaren (1937-1940) gehuwd met Jane Hopper. Vervolgens was hij kortstondig getrouwd met Mimi Kelly (1949-1950).

Zijn derde echtgenote was Claire McAloon, een voormalige balletdanseres met wie hij in 1951 trouwde en met wie hij samen bleef tot aan zijn dood in 1981. Zij gaf hem een zoon Peter.

Boone overleed in 1981 op 63-jarige leeftijd aan keelkanker.

Filmografie (ruime selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Publicatie[bewerken | brontekst bewerken]

  • David Rothel: Richard Boone: A Knight Without Armor in a Savage Land. Madison, NC: Empire Publishing, 2001