Rob Houwer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rob Houwer, 1986
Houwer, 2022

Robert Piet (Rob) Houwer (Hoogeveen, 13 december 1937) is een Nederlandse filmproducent, die in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de 20e eeuw succes had met films van regisseurs als Volker Schlöndorff en Paul Verhoeven. Hij werd voor zijn werk koninklijk onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Houwer studeerde aan de universiteit van München (filosofie, theaterwetenschappen) en de Hochschule für Fernsehen und Film (regie, scenario, camera). Hij debuteerde in Duitsland als regisseur en tevens producent in 1960 met de korte film Hundstage, als ‘Bester Junger Deutscher Film’ gelauwerd. In 1964 regisseerde hij de korte film Anmeldung, die bekroond werd met een Zilveren Beer op het Filmfest Berlin. Hij ontwikkelde zich vervolgens tot een belangrijke filmproducent in Duitsland, onder andere met Mord und Totschlag en Michael Kohlhaas van Volker Schlöndorff, Tätowierung van Johannes Schaaf en Jagdszenen aus Niederbayern van Peter Fleischmann.

In februari 1962 was hij als enige Nederlander één van de tien ‘Gründungsmitglieder’ van het zogenoemde Oberhausener Manifest, waarmee de basis werd gelegd voor de ‘nieuwe Duitse film’. In 1967 brak Houwer internationaal door met zijn productie van Schlöndorffs Mord und Totschlag, die op het Filmfestival van Cannes dat jaar werd genomineerd voor de Gouden Palm. De originele soundtrack was verzorgd door Brian Jones, van The Rolling Stones, met medewerking van Led Zeppelin-oprichter Jimmy Page. De toenmalige vriendin van Jones, de Duits-Italiaanse actrice Anita Pallenberg, maakte met de hoofdrol haar debuut. De film werd wereldwijd uitgebracht door Universal Pictures, en was als zodanig de eerste naoorlogse Duitse bioscoopfilm die door een Amerikaanse ‘major studio’ in distributie werd genomen. Datzelfde jaar werd Houwers productie Tätowierung de officiële Duitse inzending voor de 40e editie van de Oscars. In 1969 produceerde hij, wederom met Volker Schlöndorff als regisseur, Michael Kohlhaas, waarin Pallenberg een kleinere rol speelde. De Brit David Warner vertolkte de titelrol in deze eveneens internationaal succesvolle film.

In 1971 produceerde Houwer in Nederland Wat zien ik!? naar de roman van Albert Mol, het regiedebuut van Paul Verhoeven. Houwer produceerde daarna meer films met Verhoeven: Turks fruit (1973) naar de roman van Jan Wolkers, nog steeds (met 3,6 miljoen toeschouwers) de best bezochte Nederlandse film aller tijden in de bioscoop. Hierna volgden Keetje Tippel (1975), Soldaat van Oranje (1977) en De vierde man (1983), die allen een groot publiek bereikten.

Voor de verfilming van De kleine blonde dood naar Boudewijn Büch, onder regie van Jean van de Velde, mocht Houwer het Gouden Kalf voor Beste Film in ontvangst nemen. Zijn plannen om met dezelfde regisseur Soldaat van Oranje 2 te maken strandden wegens financiële perikelen. In 2006 werd hij door Vrij Nederland van oplichting beschuldigd. Het weekblad claimde bewijzen te hebben dat Houwer bij het maken van het vervolg op Soldaat van Oranje een miljoen achterover had gedrukt. Houwer werd echter door de rechtbank in Amsterdam op alle punten in het gelijk gesteld en ontving een forse schadevergoeding van de maatschappij die de financiering moest regelen. In hetzelfde jaar kwam Houwer met een nieuwe film: Het woeden der gehele wereld, naar de gelijknamige roman van Maarten 't Hart, waarvan hij zelf het scenario schreef, onder het pseudoniem Robert van den Berg. Niet al zijn films waren een even groot succes. De laatste twee films flopten bij pers en publiek en Het woeden der gehele wereld kreeg in 2006 drie Gouden Uien toegekend. Grijpstra & De Gier naar Janwillem van de Wetering en Als je begrijpt wat ik bedoel naar Marten Toonder bereikten evenals de films met Verhoeven een miljoenenpubliek. Laatstgenoemde film, onder supervisie van Rob Houwer en Marten Toonder is nog steeds de best bezochte lange Nederlandse animatiefilm aller tijden. Met diens abonnee-tv zender FilmNet vestigde Rob Houwer de allereerste commerciële tv-omroep in Nederland, zodra door wetswijziging mogelijk. (Houwer’s FILMNET is later geïncorporeerd in het Franse CANAL+PLUS).

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Opnamen film 'Professor Columbus', 1967. Phil Bloom zit hier links en Rob Houwer staat hier 2e van rechts.
Bij de première van Turks fruit, met v.l.n.r. Tonny Huurdeman, Paul Verhoeven, Monique van de Ven, Jan de Bont, Jan Wolkers en Rob Houwer
Anita Pallenberg en Rob Houwer op het Filmfestival van Cannes, 1967.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]