Sacha de Boer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sacha de Boer
Sacha de Boer in 1999
Sacha de Boer in 1999
Volledige naam Sacha de Boer
Geboren 9 april 1967
Geboorteplaats Amsterdam
Origine Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1994 - 2013 (als presentatrice van RTL Nieuws 1995-1996 en NOS Journaal 1996-2013)
Bekend van NOS Journaal
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Sacha de Boer (Amsterdam, 9 april 1967) is fotografe en voormalig presentatrice. De Boer was tot en met 3 mei 2013 een van de vaste presentatoren van het NOS-achtuurjournaal. Het laatste grote evenement waar zij voor het journaal aan meewerkte was de inhuldiging van Willem-Alexander tot koning van Nederland.

Biografie[bewerken]

Sacha de Boer groeide op in Weesp als dochter van een huisarts en ging in Hilversum naar het plaatselijke lyceum.

Ze studeerde communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Haar afstudeerscriptie ging over AT5, een lokale tv-zender in Amsterdam, waar zij in 1992 als redacteur werkte.

Loopbaan[bewerken]

In 1994 was ze nieuwslezer en redacteur bij Radio 10 en Concertradio. Vanaf juni 1994 was ze regelmatig op tv te zien als nieuwslezeres van AT5.

In januari 1995 stapte De Boer over naar RTL5, waar ze nieuwsflitsen ging lezen. Na een half jaar werd ze samen met Rick Nieman presentator van een nieuw Veronicaprogramma, Veronica's Nieuwslijn. In 1996 werd dat programma gestopt omdat het onvoldoende kijkers trok. Nadien werkte ze voor het NOS Journaal, vanaf 15 juli 2003 als vaste presentatrice van het achtuurjournaal. Van november 2002 tot eind 2003 was ze tevens een vaste presentatrice van het NOS-radioprogramma Met het oog op morgen.

Door de kijkers van het NOS Journaal, die op de presentatoren konden stemmen in verband met het 50-jarig jubileum, werd zij als beste presentator verkozen, net boven Harmen Siezen. Op 3 mei 2013 presenteerde De Boer haar laatste NOS Journaal om 20:00 uur.

Fotografie[bewerken]

Sinds 2005 treedt De Boer ook naar voren als fotograaf en is haar werk te zien op zowel solo- als groepsexposities. Ze werkte in opdracht van verschillende tijdschriften en is freelance fotograaf voor het ANP. Haar werk kenmerkt zich vooral door gebruik van natuurlijk invallend licht en clair-obscur. Zij doet veel portretfotografie in zowel kleur als zwart-wit. Haar artistieke fotowerk is vaker in zwart-wit. Na het stoppen met haar werkzaamheden als presentatrice is zij fulltime bezig met fotografie.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]

Privé[bewerken]

De Boer trouwde op 14 februari 2002 met RTL Nieuws-presentator Rick Nieman.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties