Sint-Petrus-en-Pauluskerk (Chimay)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De kerk met ervoor de Prinsenfontein
Het praalgraf van Karel I van Croÿ

De Collegiale Sint-Petrus-en-Pauluskerk (Frans: Collégiale des Saints Pierre et Paul) is een kapittelkerk op de Grand-Place van de Belgische stad Chimay.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het seculiere kapittel is waarschijnlijk gesticht door Allard II van Chimay, voor het eerst vermeld in 1107. De beroemdste kanunnik, Jean Froissart, heeft een gedenksteen in de eerste kapel van de zuidelijke zijbeuk. De kerk is in de 15e eeuw na brand herbouwd en werd ingewijd in 1456. Het schip diende als parochiekerk en het koor was voorbehouden aan het kapittel. In 1640 was er opnieuw een brand.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebedshuis is een georiënteerde hallenkerk in Henegouwse laatgotiek. Het oudste deel is het 13e-eeuwse koor, gebouwd in de stijl van Laon. Het is in de 19e eeuw gerestaureerd en kreeg toen neogotische brandglasramen. De kruisgewelven boven het schip rusten op acht onversierde pilaren. Er zijn geen luchtbogen, de steunberen zijn ingebouwd en vormen in elke zijbeuk vijf kapellen. De zijbeuken zijn naar het koor verlengd door grotere kapellen. De barokke Sacramentskapel in het zuiden dateert uit 1634, maar is later verbouwd, onder meer om een sacristie te huisvesten. De gotische Sint-Niklaaskapel aan de noordkant (1501) was de grafkapel van de familie Croÿ. In het midden staat het zwartmarmeren praalgraf van Karel I van Croÿ, met zijn albasten gisant. De classicistische toren uit 1728-1732 – een ontwerp van de Bergense architect Bettignies – heeft een bolspits en bevat een beiaard met 26 klokken.

Onder de kunstwerken in de kerk valt het grote kruis op dat centraal is opgehangen. Het is een gepolychromeerde houtsculptuur uit de 16e eeuw. Bijzonder is voorts het barokke Sint-Arnolds- en Sint-Jacobsaltaar (18e eeuw), waarin processiebeelden zijn verwerkt en een schilderij van Onze-Lieve-Vrouw van de Pilaar. In de Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Rozenkranskapel hangt een 17e-eeuws schilderij. Het orgel van de firma Pierre Schyven & Cie dateert uit 1896.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • L. Dardenne, "Chimay. Le chapitre, la paroisse, le couvent", in: Documents et rapports de la Société paléontologique et archéologique de l'arrondissement judiciaire de Charleroi, vol. 33, 1911, p. 70-179
  • H. Dessart, "La collégiale de Chimay. Un peu d'histoire et d'architecture", in: Publications de la Société d'Histoire régionale de Rance, vol. XII, 1990, p. 153-190
  • Jacques Buchin en Léon Fassiaux, La collégiale de Chimay, 2005. ISBN 9782804021597

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Eglise Saint Pierre et Paul (Chimay) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.