Sint-Ulriks-Kapelle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sint-Ulriks-Kapelle
Deelgemeente in België Vlag van België
Sint-Ulriks-Kapelle
Sint-Ulriks-Kapelle
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Vlag Dilbeek Dilbeek
Fusie 1977
Coördinaten 50° 53′ NB, 4° 13′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,86 km²
Inwoners (2014) 1.816
Hoogte 20 - 50 m
Overig
Postcode 1700
NIS-code 23016(B)
Oude NIS-code 23079
Detailkaart
Sint-Ulriks-Kapelle
Sint-Ulriks-Kapelle
Portaal  Portaalicoon   België

Sint-Ulriks-Kapelle is een dorpje in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en een deelgemeente van Dilbeek. Het ligt in het zachtglooiende Pajottenland, gelegen in de Brabantse Leemstreek tussen 20 en 50 m boven de zeespiegel. Het dorp telt 1.816 inwoners (2014) en is 486 ha groot en is gelegen tussen Ternat en Groot-Bijgaarden.

Sint-Ulrikskerk

Geschiedenis[bewerken]

Historisch maakt het deel uit van het Land van Asse. Samen met Dilbeek, Groot-Bijgaarden, Itterbeek, Schepdaal en Sint-Martens-Bodegem vormt het sinds 1 januari 1977 de fusiegemeente Dilbeek.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Cultuur[bewerken]

Streekproducten[bewerken]

Sint-Ulriks-Kapelle is bekend om de lambiekbrouwerij Girardin, die ook een pils brouwt onder de naam Ulricher.

Verenigingen[bewerken]

  • De werkgroep Bagaya-Kapelle verbroedert sinds 1989 met Bagaya, een dorp in de Casamance, Zuid-Senegal. Het doel is dat de beide leefgemeenschappen elkaar beter begrijpen en waar mogelijk worden concrete kleine ontwikkelingsprojecten gesteund.
  • In 1952 werd de jeugdbeweging Chiro Kapelle opgericht, die zich nog steeds huisvest in het centrum van Sint-Ulriks-Kapelle.

Economie[bewerken]

Hoofdzakelijk landbouw en middenstand, en een groot aantal forenzen. Weiland, akkerbouw en enkele bossen. Maïs, aardappelen, bieten, graangewassen, groenteteelt. Tot 1990 werd er nog hop gekweekt. Er is ook nog de aanwezigheid van een ambachtelijke imker, een rusthuis, een kleuterschool (Klein klein kleutertje), een lagere school (de Kriebel), een bos, een parochiezaaltje en een café. Eén fabriek : nv Dodo: in de jaren zestig en zeventig producent van matrassen met meer dan 200 werknemers vervolgens vanaf de jaren 70 zitbanken, bedbanken en gestoffeerde stoelen (nu nog ongeveer 30 werknemers). Eén brouwerij: familiale ambachtelijke brouwerij Girardin (geuze, kriek, framboise faro en pils "Ulricher").

Externe links[bewerken]