Speeltuin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een klimspeeltuig in de vorm van een zeilboot
Een speeltuin met diverse speeltoestellen
Een binnenspeeltuin
Bouwspeelplaats voor kinderen in 1972

Een speeltuin of speelplaats is een plek waar kinderen kunnen spelen en die is voorzien van toestellen voor sport en spel.

Soorten speeltuinen[bewerken]

Er zijn zowel buitenspeeltuinen als binnenspeeltuinen. Daarnaast onderscheidt men openbare (vaak gemeentelijke) speeltuinen en verenigingsspeeltuinen.

Verenigingsspeeltuinen worden doorgaans verzorgd door organisaties van vrijwilligers uit de omliggende wijk, tegenwoordig vooral met het idee een veilige en uitdagende speelplek te bieden. Daarom zijn de meeste ook omheind en alleen open als er toezicht van vrijwilligers is. Vaak wordt een min of meer symbolische entreeprijs gevraagd. Veel speeltuinverenigingen zijn in Nederland aangesloten bij een landelijke koepel-organisatie, de Nuso. Als initiatiefnemer van de Nederlandse speeltuinbeweging geldt Uilke Jans Klaren. [1]

In Vlaanderen bestaat daarvoor het door de overheid gesubsidieerde en gecontroleerde speelpleinwerk. Tegenwoordig worden ze meestal opgericht omdat er in de sterk verstedelijkte omgeving weinig andere speelruimte is.

Speeltuinen zijn soms gemaakt om toeristen (met name dagjesmensen) te trekken, zoals bij wegcafés en uitspanningen.

Worden de attracties groter, zoals een achtbaan, en wordt er entree van meer dan enkele euro's gevraagd, dan spreekt men van een pretpark.

Speeltoestellen[bewerken]

Veel voorkomende speeltoestellen:

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van Verenigingsspeeltuinen gaat terug tot het einde van de negentiende eeuw, toen in de arbeidersbeweging het idee ontstond dat het goed was om ook aan arme, vaak krap behuisde kinderen bewegingspelmogelijkheden te bieden.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties