Speeltuin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een klimspeeltuig in de vorm van een zeilboot
Een speeltuin met diverse speeltoestellen
Een binnenspeeltuin

Een speeltuin is een plek waar kinderen kunnen spelen en die is voorzien van speeltoestellen of speeltuigen, zoals:

Speeltuinen zijn op veel plaatsen te vinden, met name in stedelijke, kinderrijke gebieden. Er zijn zowel buitenspeeltuinen als binnenspeeltuinen.

Daarnaast onderscheidt men openbare (vaak gemeentelijke) speeltuinen en verenigingsspeeltuinen. De geschiedenis van de laatste speeltuinen gaat terug tot het einde van de negentiende eeuw, toen in de arbeidersbeweging het idee ontstond dat het goed was om ook aan arme, vaak krap behuisde kinderen bewegingspelmogelijkheden te bieden. Verenigingsspeeltuinen worden doorgaans verzorgd door organisaties van vrijwilligers uit de omliggende wijk, tegenwoordig vooral met het idee een veilige en uitdagende speelplek te bieden. Daarom zijn de meeste ook omheind en alleen open als er toezicht van vrijwilligers is. Vaak wordt een min of meer symbolische entreeprijs gevraagd. Veel speeltuinverenigingen zijn in Nederland aangesloten bij een landelijke koepel-organisatie, de Nuso. Als initiatiefnemer van de Nederlandse speeltuinbeweging geldt Uilke Jans Klaren. [1]

In Vlaanderen bestaat daarvoor het door de overheid gesubsidieerde en gecontroleerde speelpleinwerk. Tegenwoordig worden ze meestal opgericht omdat er in de sterk verstedelijkte omgeving weinig andere speelruimte is.

Speeltuinen zijn ook vaak gemaakt om toeristen (met name dagjesmensen) te trekken, zoals bij wegcafés en uitspanningen.

Worden de attracties groter, zoals een achtbaan, en wordt er entree van meer dan enkele euro's gevraagd, dan spreekt men van een pretpark.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties