Staten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nuvola single chevron right.svg "Staten" is ook het meervoud van staat.

De staten (ook wel stenden of standen) waren een standenvergadering. In de staten waren de drie maatschappelijke lagen van de bevolking vertegenwoordigd, meestal:

Soms ook:

  • de plattelandselite oftewel de (gegoede) boeren

Elk graafschap of elk hertogdom, elke "staat" zouden wij nu zeggen, had zijn eigen Staten. In de Nederlanden kwamen deze samen in de Staten-Generaal, die meestal in Brussel werden samengeroepen wanneer de regerende gezagsdrager(s) weer eens in geldnood zat en een bede moest toegekend worden. Deze gelegenheden werden dan vaak benut om nieuwe vrijheden te bepleiten; een reden waarom de heersers van de Lage Landen niet happig waren de Staten-Generaal bijeen te roepen en zich eerder richtten tot de Staten van iedere provincie. Met het Plakkaat van Verlatinghe verklaarden de Staten in 1581 de vorst vervallen (verlaten) van zijn macht.

Staten of Staten-provinciaal bleef de benaming voor het dagelijks bestuur in een gewest in de periode 1581-1795 tijdens de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Ook in de Zuidelijke Nederlanden bleven in die periode de Staten bestaan, alsook een "Zuidelijke" Staten-Generaal. In 1790 werd door die Staten-Generaal de onafhankelijkheid uitgeroepen en richtte men de Verenigde Nederlandse Staten op. Hetzelfde jaar nog hielden die op te bestaan toen de opstand door Oostenrijk werd neergeslagen.

Men kan de staten vergelijken met de hedendaagse wetgevende macht, zoals trouwens nu nog het geval is in de zelfstandige Britse Kroongebieden Jersey en Guernsey.

Zie ook[bewerken]